Maandag 28/11/2022

BegrotingPolitiek

11,4 miljard op overschot: Nederland doet wat onze regering maar niet lukt

In Nederland is het overschot op de rijksbegroting vorig jaar verder opgelopen tot meer dan 11 miljard euro. Dankzij de bloeiende economie haalde de overheid flink meer belastingen op. De uitgaven namen ook toe, maar minder sterk dan de inkomsten. Nederland is daarmee een veel betere leerling dan ons land, dat nog steeds kampt met een begrotingstekort van enkele miljarden.

Maarten van Ast

Het begrotingsoverschot bij onze noorderburen komt neer op 1,5 procent van de totale omvang van de Nederlandse economie, en is daarmee fors hoger dan de 0,5 procent die de regering vooraf had ingeschat. De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra noemt dat goed nieuws. “Gezonde overheidsfinanciën zijn een randvoorwaarde om onze welvaart vast te houden.”

Hoekstra ziet in het hoger dan verwachte overschot dan ook geen reden de uitgaven verder op te schroeven. “De economie is immers volatiel en de staatsschuld is nog aanmerkelijk hoger dan voor de crisis.” Wel blijft het grootste deel van het geld dat vorig jaar is blijven liggen, beschikbaar voor latere jaren.

Miljardentekort in België

Nederland scoort met deze begrotingscijfers veel beter dan ons land. De regering-Michel beloofde in 2014 een structureel evenwicht in 2018, maar daar zijn we vandaag ver van verwijderd. Twee derde van het gat is dichtgereden, slaan de bevoegde ministers zich op de borst.

Het tekort daalde van 14 miljard euro of -3,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) naar 3,6 miljard euro of - 0,8 procent van het bbp. Maar daar valt wat over te zeggen.

Ten eerste smukt de regering haar uitkomst op met een begrotingstrucje: ze dwong bedrijven om meer voorafbetalingen te doen waardoor de inkomsten een flinke duw kregen. En die impact is tijdelijk. Ten tweede is een groot deel van het resultaat te danken aan de goed draaiende economie.

Om de impact van het beleid te meten, moet je volgens hoogleraar André Decoster (KU Leuven) het structurele tekort, dat de mee- en tegenvallers wegfiltert, onder de loep leggen. En dan blijkt het gat 6,3 miljard euro of 1,4 procent van het bbp diep.

De factuur is voor de volgende Belgische regering, die stevig moet saneren, maar daar wordt vandaag zedig over gezwegen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234