Zaterdag 19/10/2019

10x weg van de dijk

U hebt het wel even gehad met de skaters en de billenkarren. U snakt naar de rust van het binnenland voor een gezellige lunch of babbelavond. Hier tien adressen, van herberg tot sterrenrestaurant, van west naar oost. En, ook leuk meegenomen: de prijzen zijn meestal niet die van op de dijk.

De Peerdevisscher

Waar kun je nog superverse grijze garnalen proeven? In de gemeente van de paardenvissers natuurlijk. De Peerdevisscher is het cafeetje dat hoort bij het Nationaal Visserijmuseum. Het lijkt of het er altijd is geweest, maar in werkelijkheid is het een replica van een vissersherberg uit de jaren twintig van vorige eeuw. Het is er altijd druk, ongedwongen en huiselijk. Je eet er niet alleen garnalen, maar ook een stuk of vier in boter gebakken, dagverse sliptongetjes met frietjes. Wie met kinderen het museum heeft bezocht, moet niet lang zoeken naar een plek waar zij ook welkom zijn, al is het voor een wafel of ijsje in de namiddag.

Fijne extra: vanaf 25 juni opent er de foto-expo Engelen van de zee van Stephan Vanfleteren. Vanfleteren portretteerde kwetsbare jongeren van de maritieme school in hun prachtige traditionele zeemanskostuumpjes.

Pastoor Schmitzstraat 4, Oostduinkerke, 058 513257, nl.navigomuseum.be

De Hooipiete

In Lo-Reninge vindt u zeker rust. Het restaurant met de originele naam De Hooipiete bevindt zicht op de 'Fintele', de plaats waar de Lo-vaart en de IJzer samenkomen. De naam werd gekozen omdat vroeger het hooi werd aangevoerd over de ijzer, met behulp van een houten brug, een 'piete'. Meer dan dertig jaar lang stonden chef Geert Vandenberghe en gastvrouw Leen garant voor een lekkere keuken in familiale sfeer. In 2012 nam zoon Wannes de teugels over. Het interieur bleef landelijk klassiek. Bij mooi weer gaat het terras open, met zicht op de tuin en de boomgaard. Specialiteit van het huis is paling, en het succes van de Hooipiete heeft vast ook te maken met de genereuze porties. Chef Wannes gaat er prat op dat hij zoveel mogelijk werkt met producten uit de nabijheid, die hij verwerkt in een wisselend menu met keuze tussen twee voor-, twee hoofdgerechten en een dessert.

Fintele 7, Lo-Reninge, 058 28 89 09, hooipiete.be

De Olijfboom

Onder de kerktoren van Veurne vindt u dit restaurant met een drankenkaart om u tegen te zeggen. Alle grote Franse namen zijn aanwezig - vaak in verschillende jaargangen - samen met topwijnen uit Spanje, Italië en Californië. Tel daarbij wat oude porto's en een serie malt whisky's en je weet waarom De Olijfboom een zilveren medaille kreeg van het gezaghebbende blad Wine Spectator.

Jean Vandenberghe kookt hier sinds 1998, samen met Benny Brouckaert. Zij zijn verdedigers van de klassieke Frans-Belgische keuken. Huisspecialiteit is polderaardappel met gerookte sprot in blanke botersaus, maar je eet hier ook de heerlijke Gillardeau-oesters en de beste gerijpte Spaanse ham. In 2012 kregen ze tegen hun verwachtingen in een 'Bib gourmand' van Michelin, wat staat voor een lekker menu aan een redelijke prijs.

Noordstraat 3, Veurne, 058 31 70 77, users.telenet.be/olijfboom

Brasserie Nieuwpoort

Zeven dagen op zeven doorlopend open, dat is een troef aan de kust, waar je op weekdagen vaak goed moet zoeken om een geschikte plek te vinden. Tweede troef is het grote terras en de speelse, originele inrichting. In 2012 nam architect Lieven Musschoot het interieur onder handen, en dat resulteerde in een kleurige combinatie van authentieke elementen met hedendaagse toetsen. Derde troef is dat men hier denkt aan de kinderen, en niet alleen met wafels en pannenkoeken, maar met een echte kinderkaart. Volwassenen hebben een ruime keuze uit het brasserierepertoire, van toast champignons 'comme il faut', limousinesteak, zwartpootkip en bouillabaisse royale met kreeft tot, voor de veggies, tartaar van rode biet. De brasserie is ook een beetje het slachtoffer van haar succes: zonder reserveren kom je er in het weekend moeilijk in.

Marktplein 19, Nieuwpoort, 058 23 15 32, brasserienieuwpoort.be

Kromme Elleboog

Een eethuis waar horecamensen komen, is altijd betrouwbaar. Zo eentje is de Kromme Elleboog in Leffinge. Johan Desmet en zijn vrouw Martine baten het al meer dan tien jaar uit. Omdat ze de zaak onder hun tweeën, zonder personeel, bestieren, kunnen er slechts een 25-tal mensen aanschuiven. Maar die gaan dan ook nooit met honger naar huis. Troeven hier zijn de gemoedelijke sfeer en het uitzicht op de open keuken. De chef is van vele markten thuis en hij kookt niet met een weegschaaltje; liefhebbers van de huiselijke keuken vinden hier wortelstoemp met uitstekende boerenworst en als het wat meer mag zijn, is er kreeft. IJs wordt hier in huis gedraaid, en geserveerd met aardbeien of chocoladesaus. En omdat Johan zo graag kookt, werkt hij zelfs op de vrije avond van Martine: dan kookt hij alleen in zijn open keuken. 'Met Johan aan tafel' kan op maandagavond, met maximaal twaalf personen.

Torhoutsesteenweg 1, Leffinge (Middelkerke), 059 51 55 11 kromme-elleboog.be

Plassendale

Tussen de grote silo's van de industriezone in Oostende ligt er een schilderachtig eilandje, waar een handvol huizen herinnert aan vroeger. Dit is de plaats waar het kanaal Plassendale-Nieuwpoort aansluit op het kanaal Brugge-Oostende, en enkele beschermde sluizen, die nog met de hand worden bediend, bleven bewaard. Daar ligt eethuis Plassendale, vooral beroemd om zijn garnaalkroketten. Op het repertoire van chef Bram Coenen staan ook huisgemaakte kaas- en Breydelhamkroketten, gebakken sliptong, huisgemalen filet americain met verse frietjes, kortom, de klassiekers die je zelden beu wordt. Gastvrouw Alicia ontvangt de klanten in de eenvoudige eetzaal. Plassendale is een populaire halte bij wielertoeristen die door de polders of langs de kanalen fietsen. Bij mooi weer eet je onder de parasols. Ook de prijzen zijn aantrekkelijk.

Oudenburgsesteenweg 123, Oostende, 059 26 70 35, restaurant-plassendale.be

Kok sur mer

In het aangename polderdorp Vlissegem, het hinterland van De Haan, kochten Nele Velghe en Jean-Philippe Furnémont in 2014 een huis dat ze verbouwden tot een ruim, licht restaurant. GaultMillau gaf ze 13 en een koksmuts, Michelin een Bib Gourmand.

Na de hotelschool gingen Nele en Jean-Philippe werken bij Wout Bru in Frankrijk, en terug in België deden ze ervaring op bij Bruneau in Brussel, De Karmeliet in Brugge, De Savarin in Oostende en De Tuilerieën in Brugge. Ze baatten acht jaar het restaurant van de Koninklijke golfclub van de Haan uit en toen waren ze klaar voor Kok sur mer. Hun kaart volgt de hedendaagse zakelijke opsomming van ingrediënten. Een lunchmenu van 25 euro luidt bijvoorbeeld: Zeebaars / groene kruiden / parmezaanse kaas; open lasagne / rode poon / daslook / broccoli. Bij mooi weer eet je buiten, bij twijfelweer in de veranda.

Warvinge 49, Vlissegem, 059 430 970, lekoksurmer.be

De Kruidenmolen

Chef Stijn Bauwens werkte twee jaar in de keuken van De Karmeliet en zag hoe Geert Van Hecke als een van de eersten een 'gewoon' product combineerde met een duur. Dat merk je als je de kaart van De Kruidenmolen bekijkt. Die is opgedeeld in klassieke gerechten en suggesties, en alleen het lezen ervan zou je onmiddellijk naar Klemskerke doen vertrekken. Luister maar: gefrituurde visreepjes met een slaatje van wortel, rode biet en rammenas, tartaarsaus; gegrilde mergpijp met rozemarijn en toast van boerestutte; dim sum van ossenstaart met erwtjes in vinaigrette en schuim van parmezaan. Maar zelfs van de oerklassiekers als garnaalkroketten en steak tartaar weet de chef een feest te maken. De inrichting is helder fris en de sfeer ongedwongen hartelijk. Het restaurant heeft een Bib Gourmand, wat betekent dat je er een driegangenmenu kunt krijgen voor een faire 37 euro.

Dorpsstraat 1, Klemskerke (De Haan), 59 23 51 78, kruidenmolen.be

De Zuidkant

Dat een restaurant met een Michelinster je geen halve spaarboek moet kosten, bewijzen Patrick van Hoorn en Cora Moerman in hun knus restaurantje in Damme. Het landschap hier is idyllisch, en al zou je vrezen dat in dit Bokrijkachtige stadje toeristen gepluimd worden, is dat hier zeker niet het geval. Er is een dagelijks wisselend lunchmenu aan 39 euro en een korte, geïnspireerde kaart. De chef waakt erover dat zijn prijzen, na het vallen van de ster in 2012, niet buitensporig stijgen. Hij heeft een trouw cliënteel, dat vaak met de fiets uit Knokke komt. Hij levert prachtige bordjes af, en dat in een ontspannen sfeer met hartelijke ontvangst. Bewijs dat ster geen synoniem hoeft te zijn met stijf en afstandelijk. De Zuidkant biedt slechts plaats aan een twintigtal gasten, dus best even bellen voor u enthousiast op de fiets springt.

Jacob Van Maerlantstraat 6, Damme, 050 37 16 76, restaurantzuidkant.be

Brasa Grill

Ja, dit is Knokke, maar het is Knokke ver van de Place m'as tu vu. Brasa ligt in een zijstraat van de Lippenslaan, en aan de opvallende gevel kun je moeilijk voorbij. Dit is het jongere broertje van het meer gastronomische Cuines, in dezelfde straat. De aandacht gaat naar het gewild-nonchalante decor en vooral naar de vleestoog, waar je de verschillende vleesrassen kunt bekijken alvorens ze te laten grillen naar smaak. Want Brasa is Catalaans voor grill, en het concept is geïnspireerd op de Amerikaanse steakhouses, waar je alle garnituren, saus, aardappelbereidingen, salades en groenten zelf kunt kiezen. Wie geen fan is van rood vlees, kan een prachtige zwartpootkip aan het spit laten steken, en er is ook vis en kreeft. Om af te sluiten, is het moeilijk weerstaan aan de aan het spit gegaarde ananas. Maar let op, de verleiding van de kleine extra's doet de rekening snel aantikken.

Smedenstraat 57, Knokke, 050 61 00 61, brasagrill.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234