Woensdag 08/02/2023

10x Musea met funfactor

Natuurlijk kan je weer je ouwe getrouwe fietstocht maken, en natuurlijk is een dagje uitwaaien aan de kust erg verleidelijk. Maar wie toch graag eens wat anders doet, kan ook naar... een museum. Saai? Niet als je je laat verleiden door deze bijzonder mooie, originele of ronduit excentrieke plekken.

Openluchtmuseum

Bachten de Kupe

Mooi weer en een dagje vrij? Perfect om het Openluchtmuseum Bachten de Kupe te ontdekken. Op deze plek, die je zo'n beetje het Bokrijk van West-Vlaanderen kan noemen, ontdek je een oud gereconstrueerd boerendorpje, met onder meer kapelletjes, volledig ingerichte winkelstraten en een dorpsplein mét herberg. Pièce de résistance is de Houtlandse hoeve met alles erop en eraan: het wagenhuis, de stallen, authentieke meubels... Ideaal om eens het leven van toen te ontdekken - en je hoeft er niet eens voor naar Limburg te rijden.

Sint-Mildredaplein 1, 8691 Alveringem.

www.alveringem.be.

Kasteel Beauvoorde

In een van de mooiste stukjes van de West-Vlaamse polders ligt het majestueuze kasteel van Beauvoorde. Wil je je eens helemaal onderdompelen in de wereld van kasteelheren en slotgrachten, dan moet je er beslist een bezoekje aan brengen. De rondleiding begint in het koetshuis, waar je een audiogids meekrijgt. Zo maak je kennis met de wat excentrieke Arthur Merghelynck, die in 1875 eigenaar van het kasteel werd. Hij liet het schitterend restaureren en legde er een parel van een park bij aan. Toen hij in 1908 stierf, liet hij het mét de volledige inboedel na aan de Koninklijke Academie voor Taal- en Letterkunde, die het helemaal intact hield. Zo krijg je een unieke kijk in het huis en het leven van deze edelman. Dat was er een volgens het (sprookjes)boekje trouwens, want geheel volgens de romantische traditie én tegen de wil van zijn familie in trouwde hij uit pure liefde met een burgermeisje.

Wulveringemstraat 10, 8630 Beauvoorde.

www.kasteelbeauvoorde.be.

In Flanders Fields museum

Jammer genoeg hangt er ook een erg donkere schaduw over onze rijke West-Vlaamse geschiedenis. Honderd jaar geleden waren de vredige landschappen rond Ieper het decor van een van de meest gruwelijke conflicten ooit: de Eerste Wereldoorlog. Om de herinnering aan deze tijd levendig te houden - en vooral om erover te waken dat zoiets nooit meer kan gebeuren - kwam er het In Flanders Fields Museum, dat volledig gewijd is aan leven en dood aan het Ieperse front. Bij de expo horen film- en geluidsfragmenten, zodat je helemaal ondergedompeld wordt in de ervaring. Als bezoeker krijg je ook een poppy-armband, waarmee je de persoonlijke verhalen van de kleine man in de grote oorlog kan ontdekken. Vrolijk zal je van een bezoek aan dit museum niet worden, stil des te meer. Dit is echt een van die plekjes die eigenlijk verplichte kost zouden moeten zijn.

Grote Markt 34, 8900 Ieper.

www.inflandersfields.be

Frietmuseum

Wie zich graag al eens overgeeft aan ne groaten mé mayo moet ons belangrijkste culinaire erfgoed, de friet, eens van naderbij gaan bestuderen. In het allereerste frietmuseum ter wereld leer je waar de aardappel vandaan komt, hoe de friet het levenslicht zag en, misschien wel het allerbelangrijkste, wat het geheim is van het perfecte baksel. Bijkomende troef is dat het museum is ondergebracht in de Saaihalle, een van de mooiste gebouwen van Brugge, en dat wil wat zeggen! Uiteraard kan je ook hier een en ander degusteren, het is te zeggen: frietjes mét saus en het onafscheidelijke vleesje erbij. Na zo'n bezoek kan je alleen maar concluderen: het blijft fijn om een Belg te zijn.

Vlamingstraat 33, 8000 Brugge. www.frietmuseum.be.

Bakkerijmuseum

In de monumentale gebouwen van de 17de-eeuwse Zuidgasthuishoeve vind je nu het Bakkerijmuseum. Over de inhoud hoef je niet lang na te denken: van speculaasplanken over wafelijzers tot zelfs een fiets op rollen, die ooit werd gebruikt voor de ijsproductie. Heel mooi allemaal, maar wat het nog veel leuker maakt, is dat dit een echt doe-museum is. Er worden bakdemonstraties gegeven, workshops... Wat dacht je bijvoorbeeld van een gezinsdag rond marsepeinfiguren, of een lesje in brood bakken? Uiteraard kan je het resultaat van al die noeste arbeid ook inspecteren in de smakelijkste museumcafetaria van het land. Tip: laat er zeker de Veurnse meringuetaart niet liggen, een caloriebommetje met meringue en botercrème dat het prima doet op een wat killere dag.

Albert I-laan 2, 8630 Veurne. www.bakkerijmuseum.be.

Nationaal Visserijmuseum

Heerlijk, zo'n visje op je bord, maar hoe belandt al dat lekkers daar nu eigenlijk? In het Nationaal Visserijmuseum - NAVIGO voor de vrienden - maak je een historische wandeling door de Vlaamse zee- en kustvisserij. Je ontmoet een Vlaamse vissersfamilie, IJslandvaarders en garnaalvissers te paard, een eeuwenoude Oostduinkerkse traditie. Daarnaast staat het museum propvol erfgoed, kunst en prachtige aquaria, waarin je kan zien wat er leeft en beweegt in onze mysterieuze Noordzee. Dat én het interactieve gedeelte - je kan hier ook een morsebericht versturen of een storm beleven - maken het een geweldig museum dat groot en klein met heel andere ogen zal doen kijken naar dat smakelijke stukje versche visch. Ga na je bezoek eens naar de oergezellige Peerdevisscher ernaast voor een aperitiefje, en bezoek het visserskerkhofje vlakbij.

Pastoor Schmitzstraat 5, 8670 Oostduinkerke. www.navigomuseum.be.

Folk Experience Museum

Dranouter is al jaren het nationale mekka van de folk. Onvermijdelijk dus dat daar ook een museum van kwam. Via een interactief parcours kom je er alles te weten over volksmuziek van hier en elders. Van song over dans tot festival: niks blijft onaangeroerd. Alles kan je zelf beleven via computers, film- en geluidsfragmenten, liedjes, een dansvloer en muzikanten. Voor de jongsten is er een aparte experimenteerruimte met een muziektapijt, een karaokebox en accordeonstoelen. Je beleeft alles aan je eigen tempo, zodat je zo lang je wil stil kan blijven staan bij wat jij echt mooi vindt.

Dikkebusstraat 234, 8950 Heuvelland.

www.dranoutercentrum.be.

Amandine

Matrozen ahoy, het is tijd om aan boord te gaan van de Amandine! Dit indrukwekkende schip was de laatste actieve IJslandvaarder ooit en werd nu ingericht als museum. Aan boord krijg je een prima idee van het ruige leven van de vissers, die wekenlang op ijskoude wateren op zoek gingen naar de mooiste vis in de zuivere wateren rond IJsland. En dat was niet zonder gevaar, want sommigen betaalden ervoor met hun leven... De Amandine werd volledig gerestaureerd en ingericht om de ervaring zo realistisch mogelijk te maken. Wassen poppen, geluiden en zelfs geuren roepen helemaal de sfeer van toen op. En om het helemaal af te maken, werd op de achterzijde van het schip een authentiek straatje uit het Oostendse visserskwartier gereconstrueerd met winkeltjes, een café en zelfs... een bordeel. Hoe je dat uitlegt aan je kroost, moet je zelf maar verzinnen.

Mu.ZEE

Belgische kunst van 1830 tot nu: bijt daar maar eens je tanden op stuk. Toch zie je in Mu.Zee een overzichtelijke en toegankelijke collectie, die onder meer schatten van James Ensor, Léon Spilliaert en Constant Permeke huisvest. Maar dat is niet alles: wie het liever wat hedendaagser heeft, kan zich vergapen aan Luc Tuymans, Panamarenko of Roger Raveel. Amper 25% van de collectie wordt getoond, en de opstelling verandert geregeld, dus het loont meer dan de moeite om hier af en toe binnen te springen. Een must-see voor wie zich graag onderdompelt in de schatten van ons lieve koninkrijkje.

Romestraat 11, 8400 Oostende. www.muzee.be.

Paul Delvauxmuseum

In een oude visserswoning vind je een van de mooiste musea van West-Vlaanderen - nee, zeg maar van het hele land. Het werd volledig gewijd aan de mysterieuze werken van Paul Delvaux, die vooral bekend werd om zijn surrealistische schilderijen van naakte, eenzame vrouwen en treinen. Behalve de prachtige doeken van de man, zie je er een levensgrote reconstructie van zijn Brusselse atelier en verschillende voorwerpen die hijzelf aan het museum heeft nagelaten. Ook verschillende treinmodellen die speciaal voor hem werden gemaakt, kan je er bewonderen. Pittig detail: in het huis valt geen daglicht binnen, zodat de ietwat morbide sfeer van het oeuvre van Delvaux perfect tot zijn recht komt.

Paul Delvauxlaan 42, 8670 Sint-Idesbald. www.delvauxmuseum.com.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234