Vrijdag 23/04/2021

1000 Watt-prijs voor 'Drie zusters' van Inne Goris

jeugdtheater

vlaams-nederlandse tegenstellingen op tweetakt-festival

Utrecht

Van onze medewerker

Wouter Hillaert

Op het Tweetakt-festival in Utrecht werd zaterdag voor de vierde keer de 1000Watt-prijs uitgereikt. De onderscheiding is goed voor 25.000 euro en bekroont de indrukwekkendste Vlaamse of Nederlandse jeugdvoorstelling van het afgelopen jaar. Winnaar werd Drie zusters van de Vlaamse Inne Goris.

De Tsjechov-adaptatie op tekst van Bart Moeyaert toont drie zussen die zich in een dorre kamer stierlijk vervelen, terwijl ze een houding proberen te vinden tegenover het gemis van hun afwezige vader. Tot meer dan wat kleine spelletjes komen ze niet, en zelfs die voltrekken zich tergend traag. De jury noemde Drie zusters dan ook "een gedurfd conceptuele en extreem consequente voorstelling die zich zowel qua onderwerp, vormgeving, tekst als enscenering ver houdt van het gebruikelijke kindertheateridioom".

De keuze werd door juryvoorzitter Fons Dejong gemotiveerd als een keuze voor de controverse. "We hebben gekozen voor de discussie, voor de voorstelling die publiek en makers dwingt tot persoonlijke stellingname." Hij voegde daar meteen aan toe dat er ook binnen de jury weinig eensgezindheid bestond over de laureaat. Met name zou er vooral gediscussieerd zijn volgens Vlaams-Nederlandse tegenstellingen, zoals dat de laatste jaren ook het geval bleek binnen de jury van het Theaterfestival. Dejong: "Terwijl de Vlaamse juryleden eerder kiezen voor experimenteel, en misschien nog niet helemaal volgroeid werk, wordt aan Nederlandse kant meer nadruk gelegd op de complete theaterervaring." Het illustreert bij uitstek hoe ook het jeugdtheater zelf in beide taaldelen steeds sterker is gaan verschillen. In het algemeen wordt in Nederland een grotere nadruk gelegd op het verhaal, mag humor niet ontbreken en is ook een zeker moraliserend kantje nooit ver weg.

Niet toevallig riep Inne Goris in haar dankwoordje programmatoren en productiehuizen op om vaker gedurfd werk te tonen. "Het is niet omdat een voorstelling ontoegankelijk lijkt voor kinderen, dat ze er niks aan hebben. Ze zijn vaak veel slimmer dan wij."

De Vlaamse maakster begon haar carrière acht jaar geleden met Niet in staat tot slechte dingen en maakte bij Bronks daarna ook nog Zigzag zigzag en Zeven. Ze deed de dramaturgie voor Scratching the Inner Fields van Wim Vandekeybus en regisseerde onlangs een tiental jongeren in Pride & Prejudice van Het Toneelhuis. Drie Zusters is de eerste voorstelling van haar eigen gezelschap Zeven. "Het voelt erg fijn aan dat de jury ons meteen op de kaart zet, ook al vind ik de voorstelling veel minder controversieel dan ze steeds bekeken is. Vaak kwamen op tournee ouders en leerkrachten vertellen dat dit 'toch niks voor kinderen was', terwijl je tijdens de voorstelling zelf een speld kon horen vallen", aldus Goris. Het prijzengeld stopt ze waarschijnlijk in een geplande theatrale installatie rond de roman Out of Dust van Karen Hesse.

Het is mogelijk dat Goris meteen de laatste laureaat van de 1000 Watt-prijs wordt. In de pas bekendgemaakte Nederlandse adviezen voor de subsidieperiode 2005-'08 wordt de prijs niet langer gehonoreerd. Het Tweetakt-festival zelf is wel positief beoordeeld, maar op een ingediend dossier waarin de Nederlandse organisator Stichting Storm het festival jaarlijks zelf wil gaan organiseren.

"Daarmee wordt volledig voorbijgegaan aan de doelstelling om dit jeugdfestival wisselend in Vlaanderen en Nederland te laten plaatsvinden. Ik vind het daarom een heel bizarre keuze, die de toekomst van deze internationale uitwisseling nogal onzeker maakt", zegt Vlaams jurylid Jan Staes, tevens coördinator van Canon Cultuurcel. Hij vond de Utrechtse editie ook lang niet zo geslaagd. "Tweetakt mist hier een bepaalde sfeer omdat er geen festivalcentrum is. Bovendien zaten er maar weinig hoogvliegers in de artistieke lijn die werd uitgezet in het randprogramma. De Antwerpse editie had vorig jaar veel meer ziel."

Mogelijk is Goris meteen laatste laureaat van prijs

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234