Dinsdag 24/05/2022

Interview

100 bedrijven stoten 70 procent van de CO2 uit: 'Politiek moet touwtjes in handen nemen'

null Beeld

Honderd bedrijven, allemaal reuzen uit de gas-, olie- en koolmijnsector, zijn verantwoordelijk voor 70 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. CDP, de non-profitorganisatie die de data verzamelde, ziet dat bedrijven en investeerders hun kar langzaam keren en hun businessmodel mondjesmaat afstemmen op een groene economie.

Sophie Pycke

Steven Tebbe, directeur CDP Europe: “Onze database bevat info over de uitstoot van 7.000 bedrijven uit de gas-, olie-, en steenkoolsector. Zij zijn goed voor de helft van de globale beurswaarde en hebben een enorme impact op het klimaat. De grootste vervuilers kunnen we terugbrengen tot honderd multinationals. Van Chinese koolmijnbedrijven tot olie- en gasreuzen als Shell en Total. Zij spelen een aanzienlijke rol in de klimaatopwarming, maar kunnen ook een cruciale rol spelen in de bestrijding ervan.”

Tegen 2050 zouden we moeten evolueren naar een CO2-neutrale economie.

Tebbe: “Bedrijven die hun CO2-uitstoot niet verminderen, zullen zien dat de wereld er over tien jaar helemaal anders uitziet. Hun businessmodellen zullen de transitie moeilijk overleven.”

Nemen die bedrijven vandaag al maatregelen om hun impact op het klimaat te verminderen?

Tebbe: “Sommige bedrijven zijn hun bedrijfsmodellen drastisch aan het veranderen. Vooral Europese spelers leggen de lat hoog en investeren jaarlijks 7 procent in vernieuwingen voor een groenere economie. De bredere gas- en oliesector investeert slechts 1,3 procent. Meer dan 1.400 multinationals houden in hun boekhouding al rekening met toekomstige CO2-taksen. Drie jaar geleden waren dat er nog maar 150.

“Een aantal bedrijven speelt echt al een sleutelrol. Shell kondigde vorige week aan dat het de overgang naar elektriciteit wil maken en zijn investeringen in nieuwe technologie drastisch zal optrekken. Het is ook van plan om de lonen van CEO’s te verbinden aan uitstoottargets. Het Deense energiebedrijf Ørsted gaat nog een stapje verder: dat heeft stelselmatig steeds meer geïnvesteerd in groene energie om uiteindelijk in 2017 hun gas- en oliegewin stop te zetten. Ze draaien nu volledig op hernieuwbare energie.

“Maar er zijn ook nog altijd grote vervuilers die zo goed als geen maatregelen nemen, zoals het Saudische staatsoliebedrijf Aramco. Het is aan de beleidsmakers om de touwtjes in handen te nemen en snel een strikte reglementering in te voeren.”

Banken en pensioenfondsen investeren nog altijd in fossiele brandstof.

Tebbe: “De combinatie van hernieuwbare technologieën, klimaatrisico’s en een strengere regulering zal zulke investeringen op lange termijn sowieso duurder en risicovoller maken. Financiële spelers eisen meer transparantie over langetermijnrisico’s, en stoppen soms zelfs met te investeren in fossiele brandstoffen. Banken zetten ook de rem op beleggingen in de koolmijnsector. Investeerders krijgen een klimaatgeweten en zijn bang voor activa die hun waarde verliezen.”

© Humo

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234