Dinsdag 05/07/2022

NieuwsZonnepanelen

100.000 Vlamingen met zonnepanelen zien teller niet meer terugdraaien

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het arrest van het Grondwettelijk Hof dat het principe vernietigt van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen én een digitale meter is gepubliceerd in het staatsblad. Daarmee is het arrest officieel van kracht. Eigenaars dreigen in het ergste geval een factuur van duizenden euro’s in de bus te krijgen.

DBA en Belga

Gevolg: 100.000 Vlamingen die zonnepanelen op hun dak liggen hebben en bij wie een digitale meter is geïnstalleerd, zien hierdoor hun teller niet meer ‘terugdraaien’. Het principe geldt niet langer sinds middernacht.

Dat terugdraaien is bij een digitale meter overigens virtueel: de stroom die in het net werd geïnjecteerd, werd afgetrokken van de afgenomen stroom.

Duizenden euro’s

Gevolg: voor die ruim 100.000 Vlamingen wordt een tussentijdse factuur opgemaakt, op basis van de gegevens van hun digitale meter tot middernacht. Opgebouwde overschotten zijn ze kwijt. Maar aangezien de winter net voorbij is, wordt aangenomen dat niet veel van die overschotten zijn opgebouwd.

Wel dreigen heel wat van die zonnepaneleneigenaars een onaangename verrassing te krijgen. De tussentijdse factuur kan immers hoog oplopen. Dat geldt vooral voor gezinnen waarvan de jaarlijkse afrekening normaal in het najaar valt. Die hebben in de winter veel elektriciteit verbruikt, en rekenden op de terugdraaiende teller in de lente- en zomermaanden om hun factuur te verlichten. Die maanden zijn ze door het verschijnen van het arrest kwijt.

Daardoor kunnen sommige eigenaars dus binnenkort “onverwacht stevige” tussentijdse facturen in de bus krijgen, zegt Dirk Van Evervooren, algemeen directeur bij ODE, de sectorfederatie voor duurzame energiebedrijven. Vooral eigenaars van warmtempompen dreigen zwaar getroffen te worden. Die hebben de voorbije wintermaanden immers veel stroom verbruikt. In het ergste scenario zou die tussentijdse factuur voor hen wel eens kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s, vreest Van Evercooren.

Voor de vele andere gezinnen die zonnepanelen hebben en een klassieke meter verandert er niets. Hun teller blijft gewoon terugdraaien als ze meer stroom produceren dan ze afnemen. Tot ook bij hen een digitale meter wordt geplaatst. Dan verliezen ze ook het voordeel.

Vernietigd

Het Grondwettelijk Hof vernietigde op 14 januari de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller. Dat zorgt er voor dat eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter dan toch niet 15 jaar lang kunnen rekenen op de voordelen van de terugdraaiende teller, zoals hun eerder was beloofd door de Vlaamse regering. Door het principe van de terugdraaiende teller kan stroom die wordt opgewekt als de zon schijnt en niet onmiddellijk wordt verbruikt, worden opgespaard voor momenten dat de zon niet schijnt.

Maar volgens het Grondwettelijk Hof ging de Vlaamse regering met die belofte haar boekje te buiten. Het arrest zorgde voor een storm van boze eigenaars van zonnepanelen, die zich bekocht voelden door de overheid. De belofte van het behoud van de terugdraaiende teller zorgde in 2020 voor een rush op zonnepanelen. Een groep van meer dan 10.000 Vlaamse eigenaars gaat zelfs over tot juridische stappen tegen de Vlaamse regering. Ze eisen een volledige compensatie voor het verlies van rendement.

Compensatie

De nieuwe Vlaamse regering zag zich genoodzaakt een compensatie in het leven te roepen voor de gedupeerde eigenaars, die een rendement van 5 procent op 15 jaar moet garanderen. Voor wie in 2020 investeerde in zonnepanelen gaat het bijvoorbeeld om gemiddeld 1.300 euro. Bovendien werden zonnepaneleneigenaars geschrapt als prioritaire groep bij de uitrol van de digitale meter, en kunnen ze ook tot 2025 uitstel vragen om een digitale meter te installeren.

Door het verschijnen van het arrest in het staatsblad verdwijnt het voordeel van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen en met een digitale meter vanaf vandaag. Voor die eigenaars vervalt wel het prosumententarief: een nettarief dat ze voorheen wel dienden te betalen. Bovendien kunnen ze de stroom die ze opwekken en niet verbruiken nu verkopen aan een energieleverancier. Die prijzen liggen wel beduidend onder de prijzen die consumenten zelf moeten betalen voor elektriciteit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234