Donderdag 17/06/2021

Kanaalplan

"100.000 verblijfscontroles dankzij Kanaalplan? Dat is een leugen!"

Burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFI) vindt niet dat Jambon te veel pluimen op zijn hoed mag steken. Beeld Photo News
Burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFI) vindt niet dat Jambon te veel pluimen op zijn hoed mag steken.Beeld Photo News

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) klopt zich te veel op de borst met de resultaten van zijn Kanaalplan, meent burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFI). "Het Kanaalplan is een zeer gering plan met zeer geringe middelen, en kan dus maar een zeer gering resultaat hebben."

97.245 verblijfscontroles en 10.605 ambtelijke schrappingen in de zeven Brusselse gemeenten uit het Kanaalplan. Dat zijn de resultaten die Jambon na anderhalf jaar kan voorleggen. Maar volgens Clerfayt, wiens gemeente Schaarbeek onder het plan valt, hebben die cijfers maar bitter weinig met Jambons project te maken. "De acteertalenten van de minister van Binnenlandse Zaken zijn gekend en ook zijn vermogen om knollen voor citroenen te verkopen, maar hier gaat het om een waar mistgordijn."

De cijfers die Jambon in de Kamer voorstelde zijn niets anders dan het gewone politiewerk dat sinds jaar en dag gebeurt, aldus de burgemeester. "In Schaarbeek wonen 130.000 mensen, en jaarlijks verhuizen heel veel mensen. Dat betekent dat er in mijn gemeente alleen al tussen de 15.000 en 20.000 domiciliecontroles plaatsvinden. In 2016 ging het om 18.627 controles."

Volgens Clerfayt stelde Jambon het voor alsof het om 100.000 extra controles ging, en dat klopt niet. De politiezone Schaarbeek-Evere-Sint-Joost-ten-Node telt zo'n 800 agenten. Met het Kanaalplan kwamen er daar 24 bij. "Het is onmogelijk om daar 18.000 extra controles mee te doen. Het Kanaalplan is een zeer gering plan met zeer geringe middelen en kan dus maar een zeer gering resultaat hebben."

Schaarbeek versus Molenbeek

Volgens Jambons woordvoerder heeft de minister enkel geantwoord op een vraag naar het aantal controles. "Ik heb niet gezegd dat het allemaal extra controles betreft. Maar in bepaalde gemeenten, zoals Molenbeek, is het aantal controles wel opgevoerd."

Jambon en Clerfayt hebben allebei gelijk, meent professor criminologie Brice De Ruyver (UGent). "Clerfayt zegt eigenlijk dat zijn politie wel goed georganiseerd is, en doet wat van een politie in een grootstad verwacht mag worden. Dat klopt ook." Maar dat betekent niet dat het in alle gemeenten even goed liep. Er is een groot verschil tussen de politiezones in Brussel, benadrukt De Ruyver. "In Molenbeek konden ze op 20.000 mensen na niet zeggen hoeveel mensen daar woonden."

Het Kanaalplan heeft wel degelijk al vruchten afgeworpen, vervolgt hij. "Als er één ding is dat het Kanaalplan ten overvloede heeft aangetoond, dan wel dat bepaalde wijken in enkele Brusselse gemeenten een voedingsbodem vormen waar ongewenst gedrag in kan gedijen. Denk aan al die schimmige vzw's. Zouden al die controles zonder inmenging van bovenaf gebeurd zijn in de zones Brussel-Zuid en Brussel-West? Neen."

De discussie over het aantal verblijfscontroles is volgens Jambon naast de kwestie. "Het gaat niet over die cijfers, maar over wat je ermee doet: dat de acties van politie, gerecht en gemeenten veel beter op mekaar zijn afgestemd, omdat ze samen rond de tafel gaan zitten." Hij verwijst naar politiebaas Catherine De Bolle, die enkele maanden geleden zei dat de methodiek van het Kanaalplan in heel België zou moeten worden toegepast.

Dat erkent ook Carlo Medo van politievakbond NSPV. Voor een echte evaluatie is het nog minstens een jaar te vroeg, maar zijn eerste indruk van het Kanaalplan is alvast positief. "Het voordeel van het Kanaalplan is dat het een leerproces is over hoe je snel informatie kan uitwisselen."

Verblijfscontroles vormen ook maar één onderdeel van het Kanaalplan. Je moet het totale plaatje bekijken, zegt De Ruyver. "Het gaat over de aanpak van de illegale economie, de controle op die illegale vzw's, terug zicht krijgen op wie waar woont, en wat uitsteekt." En dat is een werk van lange adem. "Als je daaraan begint te werken, nadat er decennialang niets is gebeurd, dan zal je stap voor stap moeten gaan."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234