Zondag 11/04/2021

Molenbeek

100.000 euro voor jongerenproject? Neen, dank u

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil een jongerenproject opstarten in Molenbeek. Hij heeft er 100.000 euro voor klaarliggen. Alleen: de gemeente Molenbeek gaat niet akkoord.

"Ik krijg vaak het verwijt: 'Je denkt alleen aan repressie.' Dit is nu eens een project waarmee we gaan voor een warm verhaal, en dan nog lukt het niet."

Jambon probeert naar eigen zeggen al "maanden en maanden" om een sociaal project op te starten in Molenbeek. Concreet: hij wil de jongeren uit de Brusselse probleemgemeente een eigen plek geven waar ze kunnen samenkomen, hun talenten ontwikkelen, een job vinden en hun ideeën uitwerken.

Jambon maakt hiervoor 100.000 euro vrij. Dat geld dient om het project van de grond te krijgen. Daarna nemen private partners het over. Er is ook al een pand gevonden: de Event Brewery op de hoek van de Delaunoy- en de Vierwindenstraat. Een symbolische plek, want in die laatste straat werd Salah Abdeslam, een van de terroristen in Parijs, twee jaar geleden gearresteerd.

Alles staat dus klaar. Alleen de goedkeuring van de gemeente Molenbeek ontbreekt nog. Jambon heeft als federaal minister namelijk de lokale toestemming nodig om een sociaal project te steunen. Maar daar wringt het.

Molenbeek wil zijn toestemming niet geven. Het gemeentebestuur met MR, Open Vld, cdH, CD&V, Ecolo en Groen vreest dat het project van Jambon meer kwaad dan goed zal doen. "Alles wat Molenbeek vooruithelpt is welkom, maar de minister houdt geen rekening met de eigenheid van onze gemeente", zegt de groene schepen Annalisa Gadaleta. Het is vooral haar partij die bezwaar maakt.

Het precieze probleem: Jambon heeft geen Molenbeekse vzw gecontacteerd om het project uit te voeren, maar is gaan aankloppen bij de Antwerpse Sihame El Kaouakibi. "Antwerpen is Molenbeek niet. Als je jongeren wil betrekken, moet je hen ook kennen", vervolgt Gadaleta. "Er zijn in Molenbeek een hele reeks vzw's die expertise in huis hebben. Hun mening is niet eens gevraagd. Onze vzw's smeken al jaren om meer financiële steun en plots krijgt 'een nieuwkomer' dan 100.000 euro. Voor alle duidelijkheid: dit gaat niet over El Kaouakibi, wel over Jambons manier van werken. Hij doet maar op, zonder draagvlak."

Sihame El Kaouakibi maakte in Antwerpen naam met haar projecten Let's Go Urban en WannaWork, die worden geroemd omdat ze stadsjongeren op een positieve manier hun talenten laten ontwikkelen. Let's Go Urban biedt danslessen aan. WannaWork begeleidt jongeren op hun zoektocht naar een job.

"Ik heb Sihame vorig jaar leren kennen tijdens een conferentie in Parijs. Toen ze over haar werk vertelde, wist ik meteen: dit hebben we ook in Brussel nodig", zegt minister Jambon. Volgens hem houden de bezwaren van het gemeentebestuur geen steek. "Sihame zal alleen achter de schermen werken en dit project komt zeker niet in de plaats van andere sociale initiatieven, maar er bovenop."

Makkelijker in New York

El Kaouakibi is verbaasd over de politieke heisa. "Blijkbaar is het gemakkelijker om in New York iets op te starten dan in Brussel. Het grootste probleem is dat het gemeentebestuur mij en mijn projecten niet kent. Zo hoor ik hen zeggen dat het om een deradicaliseringsproject gaat, terwijl dat totaal verkeerd is. De gemeente moet ook niet denken dat we de subsidies komen vragen: 80 procent van de middelen komt uit de privé. Volgend jaar wordt dat zelfs 100 procent."

Jambon hoopt nog altijd op een doorbraak. "Ik ben bereid om iedereen uit te leggen wat het project inhoudt. Als het gemeentebestuur wil, nodig ik het zelfs uit in Antwerpen." Maar is Molenbeek daar nog in geïnteresseerd? Schepen Gandaleta: "Ik heb goede hoop dat het project kan doorgaan, maar er is tijd en overleg nodig."

Molenbeeks burgemeester Françoise Schepmans (MR) was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. Ze zei in de krant La Dernière Heure wel al dat het project er alleen kan komen als er een samenwerking wordt opgezet met de bestaande Molenbeekse vzw's "die al over een goede terreinkennis beschikken".

El Kaouakibi zal sowieso doorzetten: "Dit project komt er, met of zonder het gemeentebestuur en de steun van minister Jambon. Ik wil volgend jaar starten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234