Vrijdag 04/12/2020

100.000 betogers leggen morgen Brussel lam

De 100.000 betogers die morgen in Brussel worden verwacht, eisen van Europees commissievoorzitter Barroso (r.) onder meer een taks op financiële transacties om de crisis te betalen.Beeld UNKNOWN

In Brussel worden morgen 100.000 betogers verwacht. Ze voeren actie tegen de besparingen die de EU oplegt aan zijn lidstaten. De stad verwacht de hele dag lang ernstige hinder. De politie roept op om weg te blijven uit Brussel.

Kop van Jut zijn de ministers van Financiën van de verschillende EU-landen die morgen in onze hoofdstad aankomen voor een informele top. De delegaties schuiven woensdagavond aan voor een welkomstbuffet in het poepchique Conradhotel op de Louizalaan. De uren voordat de ministers en hun entourage hun eerste hap nemen, trekken vakbondsmilitanten uit heel Europa de straat op om te betogen tegen de bezuiningsmaatregelen die tal van regeringen hebben aangekondigd.

Zo heeft het Verenigd Koninkrijk het kindergeld gedurende drie jaar bevroren. Spanje heeft dan weer met 5 procent in de ambtenarenlonen gesnoeid. Maatregelen die werkgeversorganisaties aanmoedigen. Voka riep zelfs al op tot een algemene loonstop in Vlaanderen. Op concrete besparingsmaatregelen is het evenwel wachten tot er eindelijk een federale regering uit de bus komt.

De Belgische vakbonden reageren alvast furieus op het appel van de werkgevers. De voorbode van een verhit najaar, waarin er een Interprofessioneel Akkoord (IPA) moet komen - dat onder andere bepaalt of en met hoeveel de lonen mogen stijgen - terwijl de regering 25 miljard euro moet besparen. "We beweren niet dat werknemers niet getroffen zullen worden. We beloven ook de kip met de gouderen eieren niet", meent Luc Cortebeeck, topman van de christelijke vakbond ACV, die spreekt van het moeilijkste IPA sinds jaren. "Maar het kan alleszins niet dat ook de lage lonen zullen worden aangepakt. Er moet rekening gehouden worden met de financiële draagkracht: hopelijk weerklinkt die boodschap tot in de Wetstraat."

Delegaties uit 30 landen
Daarin worden de naar schatting 50.000 Belgische demonstranten bijgestaan door vijftig vakbondsdelegaties uit dertig landen. Tegelijker tijd vindt een algemene staking plaats in Spanje en protestacties in een ongezien aantal EU-landen. Niet alleen West-Europese landen als Portugal, Italië, Frankrijk en Ierland doen mee, maar ook landen uit het voormalige Oostblok, meer bepaald Letland, Polen, Tsjechië en Servië. Daarnaast zijn er in Cyprus en Roemenië acties aangekondigd. Betogingen in Brussel zijn er wel vaker aan het begin van een EU-top. Het is wel de eerste keer dat er simultaan in de diverse lidstaten zoveel acties worden gevoerd.

Nergens wordt echter zoveel volk verwacht als in Brussel. De betoging vertrekt rond 13 uur aan het Zuidstation en gaat vervolgens over de kleine ring naar de Europese wijk aan het Schumanplein en het Jubelpark. Daar zal een vakbondsdelegatie delegatie de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, en uittredend premier Yves Leterme ontmoeten. De bonden willen bij hen onder meer aandringen op een taks op financiële transacties om de factuur van de crisis te betalen. Op de VN-top in New York lanceerde Leterme al het idee van zo'n taks, maar hij ziet de opbrengsten eerder naar ontwikkelingslanden stromen.

"Met de manifestatie willen we in de eerste plaats oproepen tot een socialer Europa. De EU mag niet alleen een instelling zijn die het over begrotingstekorten en de concurrentiepositie van de verschillende lidstaten heeft", vindt Cortebeeck. "Het is toch niet normaal dat voor de crisis de grootste vergoedingen niet naar arbeid gingen, maar naar kapitaal?"

Zijn collega van de European Trade Confederation (ETUC), John Monks, sluit zich daarbij aan. "Het sociaal beleid beperken of de arbeidswetgeving versoepelen zal geen jobs scheppen of groei opleveren", waarschuwt hij. Monks vervolgt: "Wij zijn in het bijzonder gealarmeerd over de werkloosheid en de toenemende ongelijkheid. Er moet prioriteit gegeven worden aan het scheppen van kwaliteitsvolle banen. Dat is de boodschap die we Barroso en Leterme willen meegeven." De ETUC dringt er bij Europa onder andere op aan om de fiscaliteit van de verschillende lidstaten te coördineren.

Verkeershinder
De manifestatie zal onvermijdelijk een hoop verkeersellende met zich meebrengen. Tijdens de vakbondsmars worden de tunnels van de kleine ring in beide richtingen gesloten. De Belliardtunnel richting Namen gaat al om 10 uur dicht, de Stefaniatunnel richting Naamse Poort om 13 uur. Daarnaast bestaat de kans dat je ook de Reyerstunnel in de loop van de dag niet meer in kan.

"Blijf weg uit Brussel"
Voor de Brusselse politie betekent de manifestatie allezins een bron van extra kopzorgen. "We moeten al die bussen vol militanten escorteren naar parkings en natuurlijk intussen ook het andere verkeer in goede banen proberen te leiden. Vandaar dat we extra manschappen zullen inzetten, maar we verwachten sowieso ontzettend veel verkeershinder. Wie woensdag niet in centrum Brussel moet zijn, blijft beter weg", raadt Christian De Coninck van de Brusselse politie aan.

Overschakelen op het openbaar vervoer is geen optie. "Wij ontmoedigen dat, want ook het tram-, bus- en metroverkeer zal sterk verstoord zijn. Zeker het bovengronds verkeer zal hinder ondervinden", zegt An Van Hamme van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. "Daar komt nog bij dat veertig procent van onze bestuurders zelf deelneemt aan de manifestatie en die dag dus niet werkt. Zo wordt onze werking op twee manieren verstoord."

Extra voorbereidingsmaatregelen neemt de MIVB niet. "We sturen in real time bij, maar zullen er alles aan doen om de belangrijkste lijnen maximaal te bedienen." De stations Schuman, Merode en Maalbeek zullen in elk geval niet via alle ingangen toegankelijk zijn tijdens de betoging. Het contact center van de MIVB is woensdag wel uitzonderlijk al vanaf 6 uur bereikbaar. "We zullen ook de verkeersinfo op onze website de dag door updaten." De NMBS zet extra treinen in om de verwachte toevloed aan te kunnen. Ook een deel van het treinpersoneel zal deelnemen aan de betoging, maar de NMBS gaat er voorlopig van uit dat de gewone dienstregeling zal kunnen behouden blijven. (Katrien Stragier)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234