Zondag 18/04/2021

DM Student

10 waanzinnig wijze levenslessen van Lize Spit

Lize Spit Beeld Stefaan Temmerman
Lize SpitBeeld Stefaan Temmerman

Schrijfster Lize Spit (27) was naar eigen zeggen een ijverige en rustige studente. "Ik ging altijd naar de les en heb pas alcohol leren drinken nadat ik was afgestudeerd", lacht ze. Maar je moet geen stoten uithalen om levenslessen op te doen.

Les 1: Bezoek af en toe een wassalon

"Op mijn 18de ben ik naar Brussel getrokken om scenarioschrijven te gaan studeren. Ik heb mijn hele studententijd gewerkt, onder andere in de Kinepolis. Zo kon ik mijn huur betalen. Ik vond het heel fijn om zo zelfstandig en onafhankelijk te kunnen zijn. In het weekend ging ik mijn ouders wel eens opzoeken, maar ik nam mijn vuile was zelden mee. Uit respect voor hen. Als ik alleen kan wonen, kan ik die minder leuke zaken ook wel zelf doen, vond ik. En weet je, eigenlijk is wassen helemaal niet zo onaangenaam. Een wasserij heeft iets heel ontspannends. Het ruikt er lekker naar wasverzachter en het geluid van draaiende wasmachines brengt me tot rust. Een doodgewone wasserij is een fijne plek om te werken. Ik nam plaats bovenop de machine, met mijn laptop, en werkte zolang het wasje draaide."

Les 2: Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet

"Ik ben niet gelovig, maar ik ben wel grootgebracht met katholieke waarden. Bij ons in het dorp speelde de kerk nog een centrale rol. Ik ben zelf misdienaar geweest, dus ik ken het weesgegroet en de tien geboden uit mijn hoofd. Dat vind ik hele goede richtlijnen om naar te leven. Zeker dit gebod, als we er allemaal naar zouden handelen zou de wereld er een pak mooier uitzien, want het stelt mensen niet in staat de ander als object te bekijken, maar als een ander mens, met even gecompliceerde gevoelens."

Les 3: Lees poëzie

"Heb je een verzetje nodig tijdens het studeren? Lees dan een gedicht. Dat duurt niet lang, maar het kan wel een groot effect hebben. Ik hou erg van poëzie, het is fijn om in de bibliotheek te kunnen snuisteren tussen de talloze bundels. Het zorgt voor ruimte tussen mijn gedachten. Mijn favoriete dichter is Judith Herzberg, al verandert mijn smaak continu en hangt hij af van mijn stemming. Het is leuk om steeds te blijven zoeken naar nieuwe gedichten die me raken."

Les 4: Beter een handvol goede vrienden dan een berg kennissen

"Ik heb een vijftal beste vrienden, die ik bijna allemaal heb leren kennen tijdens mijn studies. Bij hen doe ik me nooit anders voel dan ik me voel. Mijn vrije momenten breng ik het liefst met hen door. Ik heb kennissen die ik maar een paar keer per jaar zie. Het weerzien is altijd heel leuk, maar je moet elkaar altijd eerst op de hoogte brengen van wat er de afgelopen maanden is gebeurd is vooraleer je een echt gesprek kan voeren. En het gekke is dat ik toch vaak meer te vertellen heb aan de vrienden die ik elke week zie, omdat de babbels een andere laag aanboren. Steek dus zeker genoeg tijd en moeite in enkele erg goede vriendschappen. Die zijn zo waardevol, zowel op moeilijke als op leuke momenten."

Les 5: Wees kwistig met kruiden

"Ik ben te eigenwijs om een recept te volgen uit een kookboek. Op een bepaald moment neemt mijn gevoel de overhand. Dan gooi ik er dit nog bij en dat, nog wat kruiden, of ik mix twee recepten, en ik heb gemerkt dat het resultaat vaak lekkerder uitvalt. In het leven is het net zo. Je hoeft niet alles perfect volgens het boekje te doen, zoals het van je verwacht wordt. Durf je gevoel te volgen en je eigen ding te doen."

Les 6: Wees ambitieus

"Ken je dat, als je in een spel met dobbelstenen moet werpen en je verwacht op voorhand dat het niets wordt? Dan gooi je meestal ook slecht. Maar als je ervan overtuigd bent dat je een zes zal krijgen, gebeurt het ook sneller! Ik ben ervan overtuigd dat geloven in een goede afloop helpt om die tot stand te laten komen. Wees dus niet bang om hard te werken en hoge verwachtingen te scheppen voor jezelf, je moet iets op het spel zetten voor je kunt winnen.

Toen ik mijn eerste boek aan het schrijven was, had ik geen plan B voor als het niet zou lukken. Mensen die ergens aan beginnen met een plan B in het achterhoofd, sluiten sneller compromissen. Met een positieve instelling bereik je veel meer."

Les 7: Haal je ogen van je smartphonescherm

"Het is jammer hoe vaak we allemaal aan het scherm van onze gsm, tablet of laptop gekluisterd zitten. We zitten dan online te babbelen tegen onze vrienden, of te scrollen door sociale netwerken om te kijken hoe het leven van andere mensen eruit ziet. Of hoe zij het er willen laten uitzien, tenminste. Terwijl het echte leven om ons heen aan het gebeuren is. Ik bedenk dat vaak als ik op de trein zit: waar zijn we allemaal online naar op zoek? Zo weinig mensen praten nog met elkaar! Terwijl daar een fijnere bevestiging uit ontstaat dan uit een goedkope ‘like’. Zelf vind ik het ook moeilijk om te beginnen tegen iemand die ik niet ken, moet ik toegeven. Ik had eens een zak nootjes mee en ik vroeg me af of ik de persoon tegenover mij ook een nootje moest aanbieden. Zou dat niet raar zijn? Wat zou die van me denken? Stoor ik hem niet door dat te vragen? Uiteindelijk heb ik het niet gedaan. Maar ik heb er de hele rit over zitten nadenken. Absurd eigenlijk, omdat je soms zulke fijne gesprekken kan hebben met mensen die je niet kent. Ik had gewoon mijn nootjes gewoon moeten delen…"

Les 8: Speel meer gezelschapsspelletjes

"Een van mijn favoriete gezelschapsspelletjes is Dixit. Daarbij krijgt iedereen een kaartje met een mooie, fantasierijke tekening op. Je moet aan de groep één woord of zin geven, dat je met jouw tekening associeert. Op basis daarvan moet de rest van de groep uit alle kaartjes raden welke van jou was. Ik vind dat zo'n fijn spel omdat de associaties die mensen maken veel over hun persoonlijkheid verklappen. Het is een toffe manier om je vrienden nog beter te leren kennen. Dat geldt eigenlijk voor gezelschapsspelletjes in het algemeen. Hoe mensen reageren in een spel, vertelt veel over hun karakter."

Les 9: Jaloers zijn is niet erg

"Ik ben snel jaloers. Niet in een relatie bedoel ik, mijn partner mag gerust afspreken met vriendinnen, ik vertrouw hem. Ik bedoel dat ik jaloers kan zijn op wat anderen hebben of bereiken. Meestal vertel ik hen dat ook. Ik schaam me daar niet voor, jaloezie is menselijk. Zo lang je maar niet afgunstig bent. Dat zou willen zeggen dat je die persoon zijn of haar succes niet gunt. Terwijl jaloers zijn op iemand betekent dat je naar die persoon opkijkt, het is een compliment."

Les 10: Investeer in zachte lakens

"Een goed bed is ontzettend belangrijk. De eerste vijf jaar dat ik alleen woonde, sliep ik op een dun matrasje van zo’n vijf centimeter, het allergoedkoopste van IKEA. Eigenlijk was het een beschermmatras, waar je een andere matras onder moet leggen. Ik had dat niet door. Ik kon de lattenbodem voelen in mijn rug, erg oncomfortabel. Maar ik wou geen geld uitgeven aan beter slaapcomfort. Daar heb ik me in vergist. Nu heb ik een goede matras en hele zachte, zalige lakens. Dat maakt dat ik met erg veel plezier in mijn bed kruip. Soms voel ik me net op hotel. En ik slaap ook veel beter. Dat is belangrijk, want als je niet uitgerust bent, ben je een pak minder waard."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234