Zaterdag 05/12/2020

Uitgaan

10 uitstekende cocktailbars in Brussel

Ethylo, Schaarbeek.Beeld Mathieu Huvelle

Moderne gastronomische trends slaan maar moeilijk aan in bierstad Brussel, ondanks het internationale publiek. Ook naar degelijke cocktails moest je goed zoeken. Maar de hoofdstad werkt die achterstand snel weg. Tien uitstekende cocktailbars in Bruxelles-ma-belle.

1. Cipiace

Wie cocktails drinkt, heeft een goeie fond nodig. En daarvoor ben je in CiPiaCe (Italiaans voor ‘we vinden het de max’) aan het juiste adres. Gast­vrouw Giorgia Giordano, die CiPiaCe vijf jaar geleden opende met vriend Andrea Petruzzi, zet ons een paar overheerlijke barfoodgerechten voor: gegrilde octopus, een fantastische steak tartaar en bruschetta met tomaat-mozzarella. Andrea bestiert ­intssen de bar in het net geopende ­filiaal in Antwerpen, maar in Brussel ­zetten bartenders Orlando en Michael ons enkele fijnbesnaarde creaties voor: de negroni balsamico is een kruidiger, meer complexe versie van de klassieke negroni, en in de zoetzure crodino sour missen we zelfs de alcohol niet.

Sint-Gillisvoorplein 49A, cipiace.be

De negroni balsamico van CiPiaCe.Beeld Shanna Delfosse


2. The Modern Alchemist

Wat verderop in Sint-Gillis komen we voor een verrassing te staan: het niveau van de drankjes in de pas geopende Modern Alchemist komt dicht in de buurt van wat onze favoriete bar (in België en ver daarbuiten), het Antwerpse Dogma, op de toog tovert. De ogen van barman Sébastien Bourdain, die de zaak begon met Christopher Ducat en Benjamin Deniel, worden groot wanneer we die naam vermelden: “Dogma is ons grote voorbeeld! We sluiten geen compromissen – alles is huisgemaakt en zoals wij het willen. Dat kost meer energie en tijd, maar het is het waard.”

Dat vinden wij ook: de daiquiri 2.0 is een meesterwerk. Normaal wordt een daiquiri met limoen gemaakt, maar hier verwisselden Seb & co limoensap met een zelfgemaakte oplossing van citruszuur, suiker en zout, die het drankje een enorme smaakboost geeft.

Adolphe Demeurlaan 55, ­themodernalchemist.be

Sébastien Bourdain aan het werk in The Modern Alchemist.Beeld shanna delfosse

3. Edgar’s Flavors

Nog een nieuwe cocktailbar die ons aangenaam weet te verrassen, is Edgar’s Flavors, in de buurt van de Louisalaan. Barvrouw Tania Shamshur kreeg het cocktailvirus te pakken in het vroegere Italiaanse ­restaurant van manlief Mario. In augustus opende het koppel een bar “waar we zelf graag naartoe zouden gaan”. Edgar is de naam van hun Franse buldog, en verwijst ook naar de favoriete auteur van Tania – Edgar Allan Poe. Edgar’s Flavors is gespecialiseerd in agavespirits (mezcal, tequila), wat duidelijk wordt in de superlekkere foggy margarita: een combinatie van mezcal en tequila, agavesiroop en limoen, gerookt met lapsang-souchongthee.

Eendrachtstraat 63, edgars-flavors.business.site

Foggy margarita bij Edgar's Flavors.Beeld Shanna Delfosse

4. Green Lab

We nemen tram 7 zuidwaarts langs de Louisalaan, en stappen af ter hoogte van het Ter Kamerenbos. Green Lab begon vijf jaar geleden als ginbar, met niet minder dan 400 referenties op de schappen. Sinds Sophie en Leslie het roer overnamen, focust de zaak op cocktails. Van het beknopte, geïnspireerde cocktailmenu ­herin­neren we ons vooral de martiki: een combinatie van drie rums met een falernumlikeur en tabasco.

Louizalaan 520, greenlab.bar

Green Lab op de Louizalaan.Beeld Lillo Mendola

5. Life Is Beautiful

Harouna Saou en Karoline Vlk openden Life Is Beautiful drie jaar geleden. Hun missie is altijd dezelfde geweest: “We proberen het best mogelijke drankje te serveren,” zegt Harouna, “maar mensen moeten zich hier vooral thuis voelen.” Life Is Beautiful is een voorbeeld – de drankjes van bartenders Harouna en Herbert Britos zijn goed, maar de ontvangst is er ronduit fantastisch. “We willen zowel cocktailkenners aanspreken, als mensen die er iets minder van kennen”, aldus Harouna. In de lekkere aguamiel vinden we een tequila, geïnfuseerd met mosterdzaad, honingsiroop, een likeur en citroensap, afgetopt met een jasmijnsoda.

Antoine Dansaertstraat 161, libcocktailbar.com

Aguamel bij Life Is Beautiful.Beeld Shanna Delfosse

6. Yi Chan

Ter hoogte van de Beurs komen we terecht in het oudste Chinese restaurant van het centrum: Yi Chan (‘erfenis’.) De dimsum is er fenomenaal, maar achter de bar genstert en vonkt het pas écht. Dat is het terrein van Yen Pham, zoon des huizes met een passie voor Japanse whisky en cocktails; een passie die hij alweer een paar jaar botviert en die hem naar de finales van de grootste cocktailcompetities van het land bracht. Zijn drankjes krijgen een Aziatische twist en kunnen mee met het beste van wat in België uit een shaker getoverd wordt.

Jules Van Praetstraat 13, op Facebook: yichanbrussels

7. Marcelle

Een bar die zowel scoort op het vlak van cocktails als van interieur – waar met andere woorden het hele plaatje klopt als een bus. Marcelle is het geesteskind van architect en bartender Romain Bonillo. Met een minimum aan budget wist hij een kaal pand aan het Zaterdagplein om te ­turnen tot een parallel universum, compleet met planten, exotische ­voorwerpen en een pracht van een barmeubel. Wij genoten van een Dusty Morning: een mix van bourbon, verbenacitroensiroop en limoensap.

Zaterdagplein 15, op Facebook: Marcelle debit de boissons

8. Ethylo

Het duurt eventjes voor je er geraakt, maar de Schaarbeekse cocktailtrots Ethylo ligt nog net binnen ons bereik. Zaakvoerder Romain Vervoort leerde de stiel in Green Lab voor hij met twee vennoten deze prachtige zaak opende, midden in een rustige woonwijk. Hij beschrijft de sfeer van Ethylo als ‘discreet, warm en hartelijk’ en daarmee slaat hij de nagel op de kop. Romain serveert vooral classics, maar wij vonden zijn eigen creatie MP & P (rum, mango- en passievruchtshrub, ananasschuim en bitters) erg lekker.

Josse Impensstraat 2, ethylo.be 

9. Chemistry & Botanic’s

“Brusselaars mijden het centrum als de pest”, zegt Brusselaar en cocktailkenner Pierre D’Haeseleer. “We gaan liever naar Sint-Gillis of Elsene.” Dan missen de Brusselaars een juweel van een cocktailbar: Chemistry & Botanic’s, vlak bij Manneke Pis. Zaakvoerders Euthyme Matsos en Michaël Fontaine putten langs de ene kant uit de wereld van de chemie (Euthyme studeerde chemie maar besefte dat hij liever stond achter een bar dan zat aan een bureau), omdat ze labotechnieken gebruiken om smaken uit producten te puren. Anderzijds laten ze zich inspireren door de botanie, omdat ze graag werken met fruit, groenten en kruiden. Wij genoten van de fantastische zat ziki; een wodkadrankje met dille, geitenmelk, munt en komkommer dat de smaak van de Griekse yoghurt perfect weet te vatten.

Oud Korenhuis 49, chemistryandbotanics.com

Een zat ziki bij Chemistry & Botanics.Beeld Shanna Delfosse

10. Vertigo

Op een boogscheut van de Zavel vind je in de Rollebeekstraat een bordje met daarop de naam ‘L’Estrille Du Vieux Bruxelles’. Wandel binnen, en je komt op de binnenplaats van Vertigo, naar verluidt de oudste herberg van de stad. In het eeuwenoude pand serveert Vertigo hedendaagse cocktails, waarvan wij er één enorm wisten te smaken: de ‘let it bee’ – tequila, rokerige whisky en limoen, afgewerkt met peper-, kardemom- en honingsiroop.

Rollebeekstraat 7, vertigo-brussels.business.site

Let it bee bij Vertigo.Beeld Shanna Delfosse
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234