Woensdag 19/01/2022

Wonen

10 tips om uw interieur op te frissen met hippe en betaalbare huisraad

BRAZILIAANSE FLAIR: Tafel en bank 1.695 en 995 euro, via Bautier / stoelen 229,95 en 149,95 euro, via Dille & Kamille / linnen kussens 9,99 euro, en karaf en glazen 9,99 en 4,99 euro, via H&M Home / aardewerken schaaltjes ‘Sekki’, 69 euro, via Ferm Living / tafellamp ‘Cestita’ van Santa & Cole, 289 euro, via clouds9000.com / witte plantenstaanders 49,99 en 59,99 euro, via Zara Home zwarte plantenstaander ‘Sommar 2018’, 6,99 euro, en ­linnen ­gordijnen ‘Lejongap’, 39,99 euro, via Ikea / papieren lampion 4,92 euro, via lampionwebshop.nl / kamerplanten via Van Uytsel /vloerverf ‘RAL 7038’ Elastoprim en Durosatin van Boss Paints via Colora Beeld Studio Coffeeklatch
BRAZILIAANSE FLAIR: Tafel en bank 1.695 en 995 euro, via Bautier / stoelen 229,95 en 149,95 euro, via Dille & Kamille / linnen kussens 9,99 euro, en karaf en glazen 9,99 en 4,99 euro, via H&M Home / aardewerken schaaltjes ‘Sekki’, 69 euro, via Ferm Living / tafellamp ‘Cestita’ van Santa & Cole, 289 euro, via clouds9000.com / witte plantenstaanders 49,99 en 59,99 euro, via Zara Home zwarte plantenstaander ‘Sommar 2018’, 6,99 euro, en ­linnen ­gordijnen ‘Lejongap’, 39,99 euro, via Ikea / papieren lampion 4,92 euro, via lampionwebshop.nl / kamerplanten via Van Uytsel /vloerverf ‘RAL 7038’ Elastoprim en Durosatin van Boss Paints via ColoraBeeld Studio Coffeeklatch

Iedereen wil een Pinterest-perfect interieur, maar wat als je een klein budget hebt of kampt met decoratieangst of keuzestress? Geen nood. Met deze eenvoudige en ­betaalbare tips blaas je je interieur zo nieuw leven in.

Coffeeklatch

1. Steel de stijl

Geen smaak? Ga op zoek naar een stijl die je mooi vindt. Stel een moodboard samen met ­beelden van interieurs, kleuren en materialen die erbij aansluiten. Denk ook aan de nodige sfeerverlichting met dimbare tafel- vloer- en hanglampen. Als je weinig budget hebt, zit je goed met papieren lampionnen die een zacht en gelijkmatig licht afgeven. Op basis van je collage maak je een beknopt lijstje op, waaraan je je strikt houdt tijdens het winkelen en het decoreren. Wat er niet op staat, komt er niet in. Consequentie is de sleutel voor een geslaagd resultaat. De Braziliaanse look combineert bruine, witte en zwarte tinten met ­uitgepuurde materialen gaande van hout en staal tot ­aardewerk. De exotische toets wordt grotendeels bepaald door de aanwezigheid van kamerplanten.

2. Greenterior

Weinig groen in huis? De aanleg van je eigen urban jungle start bij de aankoop van één grote kamerplant, waar je kleinere exemplaren omheen positioneert. Een plant in een pot zet je niet zomaar op de grond, maar op een rolplateau, zodat je haar gemakkelijk kunt verplaatsen, en op krukjes, bijzettafels en in plantenstaanders van verschillende hoogtes. Door ze samen in een groep of een eiland te plaatsen, wek je de ­illusie van lushness. Het mooiste effect bereik je met tropische, grootbladige planten van allerlei tinten groen, zoals Strelitzia nicolai, Philodendron selloum, Begonia tamaya en Ficus elastica. Deze groene monsters houden van een vochtige omgeving. Geef ze regelmatig water, benevel ze en stof de bladeren af met een vochtige doek. Afgeknakte bladeren snijd je af aan de stam. Geen paniek, er groeien wel nieuwe aan.

3. Linnen gordijnen tegen inkijk

Houd je niet van glurende overburen, of wil je een oninteressant uitzicht of een lelijk verwarmingselement verbergen? Dan zit je goed met witte linnen gordijnen. Linnen laat voldoende daglicht door, maar geeft toch dat tikkeltje privacy om ongewenste blikken op afstand te houden. Lange gordijnen tot op de grond of over de gehele breedte van de gevel zijn elegant. Ophangen doe je met behulp van gordijnrails, -roeden of staalkabels.

4. Donkere kleuren voor intimiteit

Donkere, dramatische tinten zijn de nieuwste decoratietrend. Ze zorgen voor een intieme en luxueuze sfeer, ­precies wat je wilt voor je thuiskantoor. Het is een fabeltje dat je in kleine kamers met lichte kleuren moet werken. Voor een warm en gezellig gevoel werkt niets zo goed als een diepblauwe tint op de muur. Als je niet over een aparte bureauruimte beschikt, kun je in de living een wand vrijmaken die je in de verf zet.

Chic is een lambrisering die je zelf aanbrengt door de onderkant en de bovenkant van de wand in een andere tint te ­verven. Plak de scheidingslijn goed af voor een visueel en strak effect. In de donkere ruimte plaats je nieuwe meubels in duistere kleuren of stop je oude stukken opnieuw in de lak. De ­finishing touch zit in de ­felgekleurde en gouden bureau-­accessoires, helemaal in de lijn van de Hollywood Glamour-stijl.

HOLLYWOOD GLAMOUR: donker bureaublad en schragen ‘Mingle’ van Ferm Living, 699 en 199 euro / stoel ‘Result’, 249 euro / potjes, 15 euro, en gouden ­schaaltje van Hay, 19 euro, tafellamp ‘Flower pot’ van &Tradition, 290 euro, allemaal via Espoo / metallic vaas, 35,99 euro, via Zara Home / rond tapijt ‘ÅDUM’, 39,99 euro, via Ikea / muurverf ‘Blue Something WE Y12’ Topprim en Topsilk van Boss Paints via Colora / vloerverf ‘RAL 7038’ Elastoprim en Durosatin van Boss Paints via Colora Beeld Studio Coffeeklatch
HOLLYWOOD GLAMOUR: donker bureaublad en schragen ‘Mingle’ van Ferm Living, 699 en 199 euro / stoel ‘Result’, 249 euro / potjes, 15 euro, en gouden ­schaaltje van Hay, 19 euro, tafellamp ‘Flower pot’ van &Tradition, 290 euro, allemaal via Espoo / metallic vaas, 35,99 euro, via Zara Home / rond tapijt ‘ÅDUM’, 39,99 euro, via Ikea / muurverf ‘Blue Something WE Y12’ Topprim en Topsilk van Boss Paints via Colora / vloerverf ‘RAL 7038’ Elastoprim en Durosatin van Boss Paints via ColoraBeeld Studio Coffeeklatch

5. Multifunctioneel kamerscherm

Paravents zijn elegant en ­helemaal terug van weggeweest. Ze zijn handig om je bureau achter te verbergen als je klaar bent met werken. Bovendien kun je er je rommel, je printer en andere apparatuur achter kwijt. Koop een nieuw kamer­scherm of schuim rommelmarkten en kringwinkels af voor een bijzonder exemplaar. Schuur het glad en geef het een likje verf. Maak er een echte blikvanger van en ga voor een kleur die contrasteert met de muur. Een ton-sur-toneffect oogt dan weer heel subtiel.

6. Lichte vloer voor meer licht

Een oude, houten vloer onder handen nemen lijkt een hele klus. Maar eenmaal klaar, is het resultaat ­spectaculair. Een geverfde vloer is betaalbaar en geeft je interieur een compleet nieuwe look. Glanzende verf reflecteert daglicht, wat de ruimte groter doet lijken. Het grootste nadeel van een lichte kleur is dat elk vuiltje ­zichtbaar is. Mooi alternatief voor wit is acetaatgrijs. Voor kleurechtheid pas je het RAL-codesysteem toe. Wij gebruikten RAL7038 van Boss paints.

Zo ga je te werk: ontruim de vloer. Controleer op ­uitstekende nagels of losliggende planken en herstel ­openingen en spleten met ­houtopvuller. Plak plinten en muren af met brede tape. Ontvet en spoel de vloer ­grondig vooraleer je aan de slag gaat met een parket­schuurmachine. Begin met een grove korrel en eindig met een fijne, en schuur met de nerf mee in lange banen. Stofzuig de vloer na afloop zorgvuldig en ontvet opnieuw. Breng de grondlaag aan en laat een dag drogen. Breng daarna een ­eerste deklaag aan. Herhaal de dag nadien met een tweede laag, en verwijder de tape.

80’s POP: slaapbank ‘Ypperlig’, 599 euro, via Ikea/ plaid ‘Daybreak’ van Laend, 189 euro, groen kussen, 89 euro, en stoel ‘Bold Chair’ van Big-Game, 420 euro via clouds9000.com /fluwelen kussens, 7,99 en 9,99 euro, via H&M Home / zwarte fotolijsten ‘Vitro frame’, 35, 62 en 65 euro via XL Boom/houten fotokader ‘Dalskärr’, 9,99 en 19,99 euro, via Ikea / gouden schaaltje (muur) van Hay, 19 euro, via Espoo /mood masker van Hay, 19 euro/oudroze vloerkleed ’Ådum’, 89 euro, via Ikea /inox werkblad, 130 euro, via gastrosteel.nl /glazen pot met deksel ‘Sammanhang’, 6,99 euro via Ikea/muurverf ‘CK A 8-D’ Topprim en Topsilk van Boss Paints via Colora/ vloerverf ‘RAL 7038’ Elastoprim en durosatin van Boss Paints via Colora/buste en marmeren blok eigendom stylisten Beeld Studio Coffeeklatch
80’s POP: slaapbank ‘Ypperlig’, 599 euro, via Ikea/ plaid ‘Daybreak’ van Laend, 189 euro, groen kussen, 89 euro, en stoel ‘Bold Chair’ van Big-Game, 420 euro via clouds9000.com /fluwelen kussens, 7,99 en 9,99 euro, via H&M Home / zwarte fotolijsten ‘Vitro frame’, 35, 62 en 65 euro via XL Boom/houten fotokader ‘Dalskärr’, 9,99 en 19,99 euro, via Ikea / gouden schaaltje (muur) van Hay, 19 euro, via Espoo /mood masker van Hay, 19 euro/oudroze vloerkleed ’Ådum’, 89 euro, via Ikea /inox werkblad, 130 euro, via gastrosteel.nl /glazen pot met deksel ‘Sammanhang’, 6,99 euro via Ikea/muurverf ‘CK A 8-D’ Topprim en Topsilk van Boss Paints via Colora/ vloerverf ‘RAL 7038’ Elastoprim en durosatin van Boss Paints via Colora/buste en marmeren blok eigendom stylistenBeeld Studio Coffeeklatch

7. Tapijt brengt alles samen

Een tapijt is niet alleen ­praktisch, maar kan ook de architectuur van de woning en de stijl van het meubilair goed doen uitkomen. Vermijd felle kleuren en grote tekeningen als je houdt van een sobere en serene sfeer. In een neutraal interieur kun je wel alle registers opentrekken. Experimenteer met grootte, structuur en vorm. Hoe ­groter het tapijt, hoe groter de ruimte lijkt. Als je te veel vierkante en rechthoekige meubels hebt, zorgt een rond vloerkleed voor een speels effect.

8. Maak een eigen salontafel

Het is niet evident, een koffietafel vinden die bij je sofa past. In afwachting van de designerkoop van je leven, maak je er zelf een. Voor deze tijdelijke tafel gebruikten we een voetstuk in marmer en legden daar een inox werkblad overheen. Eenmaal beu, kun je de elementen afzonderlijk opnieuw gebruiken.

9. Snelle transformatie met textiel

De gemakkelijkste en goedkoopste manier om je interieur een update te geven, is door te werken met textiel. Kleed de zitbank opnieuw aan en gooi er een grote wollen plaid ­overheen. Werk het geheel af met sierkussens in verschillende tinten, maten en texturen voor instant gezelligheid. Wat ook werkt, is een nieuw tapijt en gordijnen. Gebruik kleuren die harmonieus bij elkaar passen, of clashen.

10. Kunstcollage aan de muur

Het leuke aan een collage is dat alles kan en alles mag. Ga op zoek naar schilderijen, posters, foto’s, maskers, tekeningen en kleine objecten en hang ze kriskras door elkaar. De ­mooiste kunstwerken ontdek je in museum­shops en in kunstboeken. Verzamel ze en kader ze in, of ga zelf aan de slag met gekleurd papier, verftubes en canvassen. Wat je maakt en vindt, hoeft niet bij elkaar te passen. Hetzelfde geldt voor de fotokaders, die verschillend zijn van materiaal, vorm en grootte. Een visuele leidraad die je helpt bij de ­lay-out van de collage, is een horizontale lijn die je met een touwtje trekt. De werken en kaders hang je erboven, eronder of erop. Zorg dat er voldoende dynamiek in je compositie zit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234