Dinsdag 29/11/2022

10 OM TERUG TE ZIEN

Jajajaja, het is weer zover. Kalkoenen kijken de toekomst angstig tegemoet, overgestreste echtgenotes shoppen zich te pletter, betaalterminals draaien in deze crisistijden op volle toeren, en dan krijgt u ook nog eens al die jaaroverzichten in de maag gesplits. Omdat de schrijver dezes de onthaasting hoog in het vaandel voert en de volgende drie weken compleet verstek geeft - kwestie van de kalkoen wat te laten zakken - krijgt u nu reeds een hoogst subjectief en volstrekt nutteloos jaaroverzicht van de media aangeboden. Leest u even mee?

4 januari: Lap, het begint al goed. Tijdens de uitzending van TerZake gaat er technisch niks fout. De VRT begrijpt het ook niet en belooft meteen een intern onderzoek.

12 februari:Een professor vertelt op de radio dat je de indianen in Canada moet aanspreken als ‘first nations people’. Mijn zoon zucht: “Papa, dan moeten wij vanaf nu cowboy en ‘first nations people’ spelen op de speelplaats.” Morgen komt Peter Adriaenssens op de radio vast en zeker vertellen dat de stress bij kinderen op onverklaarbare wijze aan het stijgen is.

9 maart:Roy Ashburn, een conservatieve senator in Californië die al jaren rondtoetert dat hij tegen gelijke rechten is voor homoseksuelen, bekent op de radio dat hij zelf homo is. Voor alle duidelijkheid: de schrijver dezes is altijd al een ongelooflijke voorstander geweest van gelijke rechten voor homoseksuelen. Laat ons vooral geen misverstand scheppen.

31 maart:Aan de vooravond van 1 april maakt Vlaanderen dankzij Benno Barnard kennis met Sharia4Belgium. Zelf vinden wij Sharia4Belgium de ideale groepsnaam om ons land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Met de outfit zit het alvast snor.

21 april:Onder het motto ‘alles is marketing’ pakt het Nederlandse maandblad Linda uit met een aparte actie. Neem een abonnement en krijg een mannelijke hoer cadeau. Bij Zonneland was het begot niet waar geweest!

5 mei:Alle Vlaamse televisiezenders breken zich het hoofd over een nieuw kookprogramma met kardinaal Danneels, Doofpot op Vlaamse wijze. Na een nachtje slapen beslissen alle zenders om het superidee nog even in de koelkast te stoppen.

29 juni:Het is nog geeneens komkommertijd en Bart Kaëll out zich reeds als homo. Een jaar geleden outte Helmut Lotti zich dan weer als kalende hetero. Wij kijken op YouTube nog één keer naar het duet van Bart Kaëll en Helmut Lotti uit 1992, getiteld ‘Gek op haar’, en voelen ons door beide heren fameus bij de neus genomen.

30 juni:Roy Ashburn, een conservatieve senator in Californië, bestelt via het internet de single ‘Zeil je voor het eerst’ van Bart Kaëll.

28 augustus:Het liedje ‘Zwembad’ van Flip Kowlier wordt deze dag maar zesmaal gedraaid op Radio 1. De VRT begrijpt het ook niet en belooft meteen een intern onderzoek.

1 SEPTEMBER: Goedele Liekens heeft een indringend gesprek in haar nieuwe talkshow, maar ik ben vergeten met wie.

13 SEPTEMBER: Een journalist van de Franstalige kwaliteitskrant Le Soir luistert niet naar Radio 1 en wijdt toch een artikel aan Flip Kowlier. Volgens het artikel is Flip de zanger van Tof van Commerce. Ouais, ces Flamands, ils sont chouettes de commerce.

27 SEPTEMBER: Wij kijken naar een heruitzending van Peppi en Kokki, en vinden dat deze hilarische kinderserie uit de jaren zeventig de tand des tijds toch goed heeft doorstaan. Na enkele minuten dringt het tot ons door dat we kijken naar TerZake, meer bepaald een interview met ex-N-VA-coryfee Kim Geybels en haar advocaat.

8 oktober:Rik Torfs is de centrale gast in het ochtendprogramma Matin Première van de RTBF-radio. Het is nu wel duidelijk. Er is maar één verschil tussen God en Rik Torfs: God ziet ons overal en wij zien Rik Torfs overal.

18 oktober:Wij kijken naar een heruitzending van Beschuldigde sta op en vinden dat het BRT-programma de tand des tijds toch niet heeft doorstaan. De acteerprestaties zijn ronduit schabouwelijk. Na enkele minuten dringt tot ons door dat we kijken naar Jef Vermassen, die in het VRT-journaal een tenenkrullend nummertje opvoert in het proces van de parachutemoord. Wij luisteren naar het gewauwel over ‘uw zwarte ziel’ en denken bij onszelve: van deze vent zou ik toch graag het psychiatrische verslag eens willen inkijken.

5 november:De VRT bereidt een Panorama-uitzending voor over Plan B, het mogelijke einde van België. Op de website van de openbare omroep wordt het aangekondigd met de titel ‘Kan België gesplitst worden?’ Bij De Standaard wordt het ‘VRT wuift België uit’, en ook bij La Libre Belgique en Le Soir is het al een fait accompli met de kop ‘La VRT dit adieu à la Belgique’. Conclusie: Belgische kranten houden niet van vraagtekens.

9 november: Bart Kaëll zeilt naar nummer één in de Homo Top 100.

15 November: Goedele ontvangt EXCLUSIEF!! een zottin uit Zweden en bewijst met een STERK STAALTJE!! televisie de volgende stelling: een zottin is een zottin.

14 december: ‘Tentslet’ is in Vlaanderen het woord van het jaar. ‘Pedopriester’ eindigt eervol tweede. In Nederland heet de winnaar ‘gedoogregering’. Zoals Prudens Van Duyse het in de 19de eeuw al wist: de tael is gansch het volk.

Verder hierbij mijn allerbeste wensen, en volgend jaar met zijn allen gezond weer op.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234