Woensdag 27/10/2021

10 ministers zijn wel genoeg, vindt N-VA

De Vlaams-nationalisten zetten in op een kamikazeregering met tien ministers. MR lijkt principieel akkoord, CD&V vindt dat het aantal ministerportefeuilles voor de Vlamingen dan wel erg schaars wordt.

Tien ministers en extra staatssecretarissen voor de Vlamingen. Dat krimpscenario voor de federale regering zit in de hoofden van de Vlaams-nationalisten vastgeklonken aan de kamikazecoalitie. Bart De Wever en co. zien er alleen maar voordelen aan. Het gaat om een flinke besparing, omdat er vier ministers minder op de federale loonlijst zullen staan, om nog maar te zwijgen over hun medewerkers en kabinetten.

Voor de partij bewijst het ook dat het federale niveau steeds minder macht heeft. Door de zesde staatshervorming heeft die regering een kleiner takenpakket, het is dus plausibel dat ze haar personeelsbestand afslankt.

Een handige bijkomstigheid is dat er maar vijf Franstalige liberalen in deze regering van MR, Open Vld, CD&V en N-VA zouden zitten. Zeven MR-ministers uit een fractie met twintig parlementairen is wel erg veel. Omdat vijf postjes dan weer wat weinig is om onder drie Vlaamse partijen te verdelen, zouden hier nog wel wat staatssecretariaten te verdelen vallen.

Bij CD&V leeft weinig animo voor dit plan omdat ze dan heel wat ministerposten zouden verliezen. MR is positief, maar vindt wel dat de inkrimping meer moet zijn dan een symbool. "Anders heeft het geen zin. Die tien ministers kunnen zoveel kabinetsmedewerkers hebben dat er van een besparing uiteindelijk geen sprake is", luidt het in de kringen rond informateur Charles Michel (MR). Open Vld lost enkel "dat die etappe nog lichtjaren ver is".

Voetbaltoernooi

De verdeling van de ministerposten gebeurt gewoontegetrouw in de laatste nacht van de onderhandelingen, aan de hand van een ingewikkeld puntensysteem en een weging van de verschillende portefeuilles. Ook de Kamer- en Senaatsvoorzitter gaan mee in de pot.

De regering-Leterme I (maart-december 2008) was de grootste uit de recente vaderlandse geschiedenis. Vooral haar zeven staatssecretarissen oogsten kritiek, niet het minst omdat ze de ene na de andere flater sloegen. Toch kwam deze uit de kluiten gewassen regering nog niet aan de enkels van de overbevokte regeringen uit de jaren tachtig en negentig. De regering-Leburton kon onderling een voetbaltornooi organiseren met 22 ministers en 14 staatssecretarissen.

Alle opties open

Informateur Charles Michel (MR) zet niet expliciet in op de kamikazecoalitie, hij houdt alle mogelijkheden open. "De informateur behoudt een open geest", luidt het bij de liberalen. Vandaag start hij zijn eerste politieke consultaties, voorganger Bart De Wever mag als eerste op de koffie. Dit weekend hield hij het op ontmoetingen met de sociale partners en uittredend premier Elio Di Rupo, en deed hij enkele telefoontjes met de partijvoorzitters.

Noch de Vlaamse, noch de Franstalige liberalen willen kwijt of ze hun eis loslaten in de regionale regering in te breken. Zij leggen de druk volledig bij CD&V, die mordicus zou blijven vasthouden aan de aanwezigheid van N-VA in de federale regering. "Daar ligt de blokkage", klinkt het. "Niet bij ons. De werkelijkheid is dat CD&V niet eens wil beginnen aan een verhaal met Open Vld."

De kamikazecoalitie wekt enthousiasme op in de Melssensstraat, ze stellen zelfs die pessimistische benaming in vraag. "Waarom moet dat een kamikazeregering zijn?", werpt een kopstuk op. "Waarom zou die gedoemd zijn om te mislukken? Uiteraard noemt de PS dat een kamikazeregering, maar waarom moet iedereen dat overnemen?"

Evenzeer blijft de klassieke tripartite een optie. "De liberale familie is erop vooruit gegaan, het is volkomen logisch dat wij meedoen. Daarvoor zijn er tal van mogelijkheden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234