Donderdag 28/01/2021

"10 Miles lopen doet meer kwaad dan goed aan gezondheid"

Duizenden lopers namen afgelopen zondag deel aan de tweede Antwerp Urban Trail door de Antwerpse binnenstad.Beeld BELGA

Deelnemen aan een stedenloop zoals de Antwerpse 10 Miles brengt inderdaad meer schade aan de gezondheid dan dat het goed doet, zo meent sportdokter en fijnstofspecialist Christophe Depamelaere.

Depaemelaere reageert daarmee op de column van Filip Joos in De Morgen vandaag. De voetbalcommentator riep in een open brief Antwerps burgemeester Bart De Wever op om meer te doen aan de slechte luchtkwaliteit in de stad. "Die zal binnen afzienbare tijd rampzalige gevolgen hebben voor de gemeenschap", als de burgemeester niet ingrijpt en objectief kijkt naar betere alternatieven voor de ontsluiting van de Antwerpse ring dan het BAM-tracé, stelde Joos.

"Beter thuisgebleven"
Om zijn oproep tastbaar te maken verwees Joos naar de Urban Trail, een stadsloop die afgelopen weekend in Antwerpen plaatsvond en waar hij aan deelnam. "Wij gezonde lopers waren beter gewoon thuis gebleven. In plaats van onze longen twaalf kilometer lang te openen voor een resem toxische stoffen. Als u me niet gelooft, dokter Chris Goossens kan uitrekenen hoeveel ik mijn dood daarmee dichterbij bracht", stelde de columnist.

Gevraagd naar hoeveel jaar dat dan wel is, antwoordt die Goossens dat wie in de driehoek Antwerpen, Brussel, Gent woont gemiddeld 1,3 jaar korter leeft. "Alleen maar door de slechte luchtkwaliteit", zegt hij. Voor sporters zijn de gevolgen nog kwalijker. "Lopers ademen dubbel zoveel zuurstof in als wandelaars. Dat zorgt dat ze meer slechte fijnstofdeeltjes binnenkrijgen. In een land als België waar, zeker in de grootsteden, de luchtkwaliteit slecht en de fijnstof-concentratie hoog is, is dat nefast", vertelt de gerenommeerde sportarts. Ook zijn collega Christophe Depamelaere onderschrijft de stelling van Joos: "Iemand die een stedenloop loopt zoals de 10 Miles doet daarmee meer kwaad dan goed aan zijn gezondheid", stelt de fijnstofspecialist. "Het blijft vanzelfsprekend gezond om te trainen in aanloop naar zo'n wedstrijd. Maar het lopen van de wedstrijd op zich is schadelijk."

Voetbal naast autoweg
Depaemelaere noemt het schrijnend dat net sporters het grootste slachtoffer zijn van de luchtvervuiling. "Voor amateurvoetballers is het bijvoorbeeld rampzalig om tweemaal per week te trainen op een voetbalplein nabij een autoweg", zegt de sportarts. "Als dokter zou ik iemand als Filip Joos eigenlijk moeten aanraden om voor zijn gezondheid te verhuizen uit Vlaanderen. Dat is natuurlijk niet mogelijk. Het is daarom hoog tijd dat de politiek actie onderneemt om onze steden leefbaarder te maken."

België scoort traditioneel slecht qua fijn stof. Ons land haalt al langer de Europese norm niet. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en de Europese Commissie waarschuwen ons daarom al jarenlang voor de luchtvervuiling. Dat fijn stof een uiterst kwalijke impact heeft op onze gezondheid is uitvoerig bewezen. Op korte termijn zijn kwetsbare personen zoals astma- en longpatiënten en kinderen de dupe. Op de lange baan zorgt fijn stof voor een verhoogde kans op longkanker, hartinfarcten, vroeggeboorten, zwakke spermakwaliteit en diabetes.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234