Dinsdag 27/10/2020

Culinair

10 kookboeken voor onder de kerstboom

Dit jaar kwamen honderden kookboeken uit, samen met thrillers en voetbalboeken nog steeds het best verkopende genre. Veel kookboeken waren gericht op gezond eten of kwamen van bekende chefs. We kozen er tien uit, als cadeau, mooi om naar te kijken, gezond of gewoon: om te hebben.  

1. Donna’s kerstboek

Zes miljoen kookboeken verkocht ze al wereldwijd, maar van Donna Hay krijg je nooit genoeg. Dit kerstkookboek helpt je aan een spectaculair kerstdiner, waar niemand van de familie over gaat zitten zeuren. Het heeft handige stap-voor-stap-handleidingen – met foto’s – voor iets ingewikkelds, zoals gevulde varkenslende. Maar het kan ook eenvoudiger met kalkoenborst in prosecco.

‘Kerst – het kookboek’, Donna Hay, Spectrum, € 24,99

XIII GentBeeld Lannoo

2. Gentse tips

Onze eigen culinair recensente laat je kennismaken met dertien Gentse chefs die tegen de stroom in zwemmen en geen uitdaging uit de weg gaan. Van Kobe Desramaults en Olly Ceulenaere tot Jason Blanckaert en Marcelo Ballardin: één blik in dit boek en je brengt de komende maanden gegarandeerd ettelijke avonden door in de Gentse etablissementen van deze rock-’n-rollchefs. O ja, zelf aan de slag gaan, kan ook met de recepten van elke kok.

‘XIII Gent’, Femke Vandevelde en Pieter D’Hoop, Lannoo, €29,99

Vrijmoed eenvoudBeeld Lannoo

3. Vrij eenvoudig

Michaël Vrijmoed is ondertussen twee sterren rijk, maar niet te beroerd om een mooi en zeer toegankelijk kookboek te schrijven. Zelfs een taart van petit-beurrekoekjes kreeg een plekje in Vrijmoed eenvoud. Michaël neemt je in zijn recepten mee naar zijn favoriete plekken op de aardbol, van Zeeland over de Vlaamse Ardennen naar het Verre Oosten. Aanrader!

‘Vrijmoed eenvoud’, Michaël Vrijmoed,  Lannoo, €29,99

Madam baksterBeeld Borgerhoff en Lamberigts

4. Guiltfree pleasures

Madam Bakster, alias Laura Verhulst, heeft net haar tweede boek uit. Met allemaal ‘guilt free’ klassiekers, die zowel vegan als lactose- en suikervrij zijn. “Madam Bakster wil mensen samenbrengen via desserts. Want wanneer eet je een dessert? Toch als je iets te vieren hebt? Dat is een collectief gebeuren. Daarom noemen we onszelf ook ‘een bakkerij die verbindt’. De bakkerij en koffiebar zitten in Gent, maar we hebben partners in heel Vlaanderen. Dat zijn horecazaken en koffiebars die onze taarten afnemen en waar je de taarten die je via onze webshop bestelt ook kan afhalen. Voor de lancering van dit boek organiseren we bij hen ook high teas, waarvoor je je kan inschrijven via Facebook.”

‘Madam Bakster’, Laura Verhulst, Borgerhoff & Lamberigts, €24,99, madambakster.be

5. Van kop tot staart

Nose to tail eating noemen de schrijvers van dit vuistdikke kookboek het. Ofwel alles wordt gebruikt, niets verspild. Hiermee werden de chefs van restaurant St. JOHN in Londen bekend. Dat levert bijzondere gerechten op als geroosterde mergpijpjes met peterseliesalade, gesmoorde pens en gegrild runderhart met biet en gepekelde walnoten. Voor de wat ambitieuzere kok.

‘St. JOHN – het kookboek’, Fergus Henderson & Trevor Gulliver, Fontaine Uitgevers, €35

6. Culinaire reis

Reisjournalist Caroline Eden trok in haar eentje door het gebied van de Zwarte Zee. Ze tekende er de verhalen op van de dorpjes, steden (zoals Odessa en Istanbul) en bewoners aan de hand van hun kookkunsten. Eenvoudige, maar bijzondere gerechten. Zoals de bedtijdsnack van pompoen, suiker en citroen met een room van tahin en crème fraîche.

‘Zwarte Zee’, Caroline Eden, Luitingh-Sijthoff, € 27,50

Hoffy'sBeeld Kannibaal

7. De Joodse keuken

Sinds een paar weken huist de redactie van De Morgen aan de achterzijde van het Antwerpse Centraal Station. Pal naast een synagoge, in het hart van de Joodse wijk. En zo ontdekten we al op mijn eerste ontdekkingstocht door de wijk het restaurant Hoffy’s in de Lange Kievitstraat, waar ik al zo veel over had gehoord. En kijk, net nu verschijnt een prachtig boek, vol verhalen en recepten, over datzelfde restaurantje van de familie Hoffman.

‘Hoffy’s, De Joodse keuken’, Kannibaal, €35,50

8. Marokkaanse topkok

Voor de iets meer ervaren kok is ‘Najat’ een prachtig cadeau voor onder de boom. Zeker als je een voorliefde hebt voor de Marokkaanse keuken. Najat Kaanache, de vooruitstrevende topchef, begon met koken in Nederland en heeft sinds 2016 haar eigen restaurant Nur in Fez. Zij maakte dit wonderschone debuut, dat je laat watertanden bij het zien van de waanzinnig gestileerde foto’s: doe dat maar eens na. Niet alle recepten zijn even eenvoudig, maar de soepen, zoals de bekende harira met linzen en kikkererwten en veel kruiden, moet lukken.

‘Najat’, Najat Kaanache, Luitingh-Sijthoff, € 34,99

9. De nieuwe Jamie

Hij is nog niet zo bekend bij ons, maar wat ons betreft is dit de nieuwe Jamie: de Ierse kok Donal Skehan. In zijn zesde kookboek alweer, ‘Meals in minutes’ komt hij de wens van veel mensen tegemoet: lekker, maar vooral razendsnel koken. Vol eenpans- en ovengerechten. Hij schreef dit boek omdat hij zelf in tijdnood zat: met een baby op komst en een verhuizing naar Los Angeles. Tja, dat krijg je ervan. Prima boek dus voor druk-druk-druk-types. U kent ze wel!

‘Meals in minutes’, Donal Skehan, Nieuw Amsterdam, € 25,99

Fast foodBeeld Borgerhoff&Lamberigts

10. Snel en lekker

Gedáán met Nooit meer diëten. Sandra Bekkari ontpopte zich de voorbije jaren tot een van de kookboekenlievelingen van Vlaanderen. Hoewel ze meer dan 500.000 boeken verkocht, kiest ze nu voor een nieuw concept: lekker en gezond eten dat snel klaar is.

‘Fast Food. 80 snelle recepten’, Sandra Bekkari, Borgerhoff&Lamberigts, €24,99

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234