Maandag 18/10/2021

Verkiezingen VS

10 dingen die u moet weten over Tim Kaine, de running mate van Hillary Clinton

Tim Kaine en Hillary Clinton. Beeld EPA
Tim Kaine en Hillary Clinton.Beeld EPA

Tim Kaine staat bekend als een "saaie" Democraat die gekant is tegen abortus en de doodstraf, maar hij komt ook uit Virginia, een van de belangrijkste swing states waar Hillary Clinton in november moet winnen. Vrijdag maakte ze bekend dat hij haar vice-president wordt als ze de verkiezingen wint. "Tim Kaine is alles wat Donald Trump en Mike Pence niet zijn," zei ze gisteren op een verkiezingsbijeenkomst in Miami. Wat valt er te weten over de senator?

1. Hij is een conservatieve Democraat

De conservatieve Democraat staat gekend om zijn bereidheid om samen te werken met de Republikeinen en moet voor Clinton dus stemmen afsnoepen van Trump. Clinton doelt dan vooral op gematigde Republikeinen, want met deze keuze dreigt ze stemmen uit de linkervleugel van de Democratische partij verliezen. Maar haar keuze is zeer doordacht: Kaine is afkomstig uit de swing state Virginia. Clinton moet die staat voor zich zien te winnen als ze de sleutel tot het Witte Huis wil bemachtigen.

Hillary Clinton. Beeld ap
Hillary Clinton.Beeld ap

2. Politiek manusje-van-alles

Sinds hij in 2012 verkozen werd in de Senaat, zetelde Kaine in comités voor onder andere de strijdkrachten, buitenlandse relaties en budgetgerelateerde zaken. Volgens sommige experts maakt dat hem tot een uitstekende running mate. De 58-jarige Kaine is ook een van de twintig personen in de Amerikaanse geschiedenis die tijdens zijn carrière zowel als burgemeester, gouverneur en senator gediend heeft.

Hij wordt gezien als de man met de rechte rug. Als burgemeester, schrijft The New York Times, weigerde hij een muurschildering van Robert E. Lee weg te halen, de generaal van het zuidelijke leger in de Amerikaanse burgeroorlog. "Een groot deel van onze geschiedenis is onaangenaam. Dat kun je niet witwassen."

Kaine. Beeld Photo News
Kaine.Beeld Photo News

3. Habla el español: hij spreekt Spaans

Tijdens zijn openingstoespraak in Miami sprak hij de Latino-toeschouwers in de menigte ook in het Spaans toe: "Bienvenidos a todos en nuestro país, porque somos Americanos todos" ("Welkom aan iedereen in ons land, want we zijn allemaal Amerikanen"). Daarmee plaatst hij zich lijnrecht tegenover Trump, die de Mexicanen 'verkrachters' noemt en beweert een muur tussen de VS en Mexico te zullen bouwen.

4. Hij is een grote voorstander van een strengere wapenwetgeving

Kaine slaagde er in zijn thuisstaat Virginia, nochtans eveneens de uitvalsbasis van wapenlobby NRA, in om de wetgeving op wapens al te verharden. "We kunnen beter, mensen", zei hij tijdens zijn speech in Miami. "Hillary en ik zullen niet rusten tot we algemene achtergrondcontroles hebben en achterpoortjes in de wet sluiten. Het is zo simpel."

5. Zijn geloof: Rooms-Katholiek

Als toegewijd katholiek beweert Kaine dat zijn geloof invloed heeft op zijn voornaamste politieke overtuigingen. Tijdens zijn rechtenstudies aan de Amerikaanse prestigieuze universiteit Havard heeft hij een jaar gewerkt voor de jezuïeten in Honduras. Hij leerde er Spaans en zijn verblijf liet bij hem een diepe indruk achter, vanwege de confrontatie met ontluisterende armoede. Na zijn studie werkte hij als burgerrechtenadvocaat en vocht hij onder meer tegen huurdersdiscriminatie.

Kaine samen met zijn vrouw en een andere parochiaan op weg naar hun kerk. Beeld AP
Kaine samen met zijn vrouw en een andere parochiaan op weg naar hun kerk.Beeld AP

6. Neen tegen doodstraf, behalve als hij gouverneur is

Kaine is gekant tegen de doodstraf maar hield de uitvoering ervan tijdens zijn termijn als gouverneur niet tegen. "Ik worstelde er als gouverneur heel erg mee," vertelde hij in 2012 aan de Washington Post. "Ik ben moreel gekant tegen de doodstraf. Maar ik heb een ambtseed afgelegd om ze te behouden. Een ambtseed volgen is ook een morele verplichting."

7. Hij is persoonlijk tegen abortus

Als katholiek is Kaine tegen abortus, maar als Democraat is hij er voor.
Volgens Politico heeft hij zich verzet tegen Republikeinse pogingen om rechten op vlak van voortplanting te beperken, waaronder een poging om de financiering van Planned Parenthood, een controversiële ngo die voorziet in gezondheidszorg, in te trekken.

Tim Kaine. Beeld REUTERS
Tim Kaine.Beeld REUTERS

8. Progressieven zien hem liever niet als vice-president

De progressieven vinden Kaine geen goede keuze als vice-president, omdat hij een voorstander is van het Trans-Pacific Partnership (TPP). Volgens critici van het vrijhandelsverdrag kan dit negatieve gevolgen hebben voor de tewerkstelling in de VS en nadelig zijn voor Amerikaanse arbeiders. Clinton was aanvankelijk ook een voorstander van het TPP, maar heeft zich onder druk van de linkse vleugel van de partij en het succes van Bernie Sanders nu tegen het verdrag gekant.

Hier pikte tegenstander Donald Trump meteen op in en noemde hem al "een banendoder". Ook in eigen kamp horen ze dit liever niet: de Sanders-progressieven zullen hem dit aanwrijven. Weer een risico voor Clinton.

Donald Trump. Beeld Photo News
Donald Trump.Beeld Photo News

9. Hij komt uit een arbeidersgezin

Volgens The New York Times is Kaine de zoon van een lasser die een klein metaalbewerkingsbedrijfje had in een buitenwijk van Kansas City. Deze 'blue collar'-achtergrond is een troef waar Trump ook de hele tijd op speelt. Het kan stemmen opleveren van de blanke mannelijke bevolking en gematigde republikeinen.

10. Kaine, de gezinsman

Kaine is getrouwd met Anne Holton en heeft samen met haar drie volwassen kinderen: Nat, Woody en Annella. Holton heeft ook een politieke achtergrond en was een directe collega: ze is minister van onderwijs in Virgina. Daarnaast is zij de dochter van een Republikeinse oud-gouverneur. Weer een klein risico voor Clinton om haar linkse aanhang te verliezen, maar ook weer om stemmers van Trump af te pakken.

Als laatste het absolute weetje en de fun fact die in elke Amerikaanse krant staat over Kaine: hij speelt mondharmonica.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234