Vrijdag 22/11/2019

10 aanraders

Wat zijn de meest troostrijke kookboeken van het moment? Wij vroegen het aan Bart Van Aken van de Gentse boekhandel Paard van Troje, zelf een verwoed amateurkok.

Toen ik dit boek in handen kreeg, wist ik meteen: hier word ik verliefd op. Centraal-Azië is niet direct de meest sexy reisbestemming en al zeker niet de meest hippe keuken, maar na dit boek ben je geheid verkocht aan Tadzjikistan, Armenië, Georgië, maar ook Turkije, Korea, Rusland en Mongolië.

Het boek begint zo: 'I told my friend I was writing a book. He asked me what about. I said my memoirs. We both laughed.' Dit is geen cocktailboek pur sang, maar een geweldig weetjesboek over keukeningrediënten: groenten, fruit, kruiden, alles wat je kunt gebruiken om een of andere godendrank mee te mixen en/of zelf te brouwen. Oskar Kinberg werkt in het befaamde Londense sterrenrestaurant Dabbous.

Voor mezelf is deze titel alvast de winnaar in de categorie 'meest gebruiksvriendelijk kookboek van het jaar'. De recepten kloppen, de smaken zitten perfect, het is erg mooi vormgegeven en ontdaan van elke bullshitfactor. Je moet er niet voor gestudeerd hebben in de moleculaire kooktechnieken, het kost je geen arm of been om de gerechten klaar te maken én je leert iets bij over dat grote verre land India.

Stockholm, vuur, verhalen, rook, rock-'n-roll, eenvoud: meer moet dat soms niet zijn, soms ook niet minder.

Toen Jason Blanckaert me vertelde over zijn plan om een kookboek te maken met zijn broer, bracht ik hen in contact met uitgeverij Luster, waar hun verhaal uiteindelijk in een prachtig boek werd gegoten. Jason, 'Flemish foodie' en chef-eigenaar van restaurant J.E.F., en Michael, 'thaiofiel' en fotograaf van dienst, dompelden zich onder in de Thaise eetcultuur. Geen tovenarij, maar de Thaise keuken zoals ze echt is en hoort te zijn: heet, fris en o zo lekker.

Restaurant Fat Rice in Chicago is een legende in de Aziatische keukens van Amerika. Elk gerecht wordt gekaderd in zijn oorspronkelijke Chinese provincie en gebruiken. Maffe foto's, stripverhalen en collages maken het boek echt streetwise. En dat is ook de Chinese keuken. Het lekkerste eten vind je op straat bij mensen die al decennialang elke dag hetzelfde gerecht maken.

Grensoverschrijdend in alle opzichten. Een boek zonder Trump-muur. Cultuur, eten, verhalen en fotografie om van je stoel te vallen. Het werd tweetalig uitgegeven - behalve in het Engels ook in het Spaans, de taal van de Mexicaanse staat Baja California. Mijn favoriete boek van het jaar en zeker ook het fraaist vormgegeven.

Questlove is de zanger van The Roots, een hiphopband uit Philadelphia die u wellicht ook kent als balorkest van Jimmy Fallons The Tonight Show. Hij maakte een zeer inspirerend en met liefde voor eten doorspekt boek over eten als cultureel gegeven. Geen receptuur, gewoon leesvoer over muziek, over voedsel, over het leven, met veel foto's en gesprekken met chefs uit de hele US of A.

Misschien vraagt u zich wel eens af: zo'n sterrenchef, wat eet die zelf eigenlijk? Wat doet die als hij geen truffels staat te raspen op een gepocheerd eitje? Bij Gert De Mangeleer van Hertog Jan vertaalt die vraag zich in een fraai boek met simpele gerechten voor thuis: comfort food uit alle hoeken van België en de rest van de wereld. 'Door de industrialisering van ons eten vergeten we soms hoe lekker comfort food van bij ons kan zijn. Een goeie pens, dat is toch zalig.'

Luster, 256 p., 27,50 euro.

Foodblogster Regula Ysewijn maakte vorig jaar het succesvolle boek Pride and Pudding, De geschiedenis van de Britse pudding. Dit is eigenlijk geen kook-, maar een caféboek. Maar hey, zo'n echte bruine kroeg, dat is toch eten en drinken tegelijk? Mooie verhalen om te lezen, plekken om te koesteren. Spring op uw fiets, u moest al onderweg zijn!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234