Woensdag 08/04/2020

Sparen

10.000 euro korting op uw lening?

De meeste banken geven kortingen als u als klant bereid bent om hen ook iets extra te gunnen.Beeld Shutterstock

Kortingen zijn altijd verleidelijk voor wie op zoek is naar de goedkoopste woonlening, dat weten de banken ook. Toch doet u er goed aan om de kleine letters op uw contractvoorwaarden goed na te lezen, want kortingen komen vaak genoeg met adders onder het gras.

Stel: u krijgt van bank X een lening aangeboden met een vaste rente van 2,50% op 25 jaar OF u kan dezelfde lening binnenhalen aan 2,00%, maar dan wel met de bepaling dat u uw loon op een rekening van bank X laat storten en een brandverzekering én een schuldsaldoverzekering neemt bij een verzekeraar die bank X aanduidt. Wat kiest u dan?

De meeste mensen zullen geneigd zijn om voor optie twee te gaan. Zo’n halve procent rente op 25 jaar scheelt immers al wat geld. Bovendien hebt u die professionele rekening sowieso ook nodig, net als een brandverzekering en een schuldsaldoverzekering. Goed onderhandeld van uzelf, toch?

Ga niet meteen overstag

Niet noodzakelijk. We maken even de rekenoefening. Een lening van 135.000 euro op 25 jaar tegen een vaste rente van 2,50% houdt in dat u maandelijks 603,72 euro afbetaalt. Voor de hele looptijd geeft dat een totaal van 46.115,21 euro aan intresten. Met een halve procent korting en een tarief van 2,00% komt het maandbedrag op 571,01 euro en het totaal bedrag aan intresten over de hele looptijd op 36.304,30 euro te liggen. Dat is 9.810,91 euro minder.

En toch kan het interessanter zijn om die halve procent wel degelijk op te hoesten en uw brandverzekering en schuldsaldoverzekering bij een andere verzekeraar met betere voorwaarden te nemen.

Zo betaalde een koppel van 36 en 39 dat in een Argenta-kantoor een lening van 135.000 euro op 25 jaar tegen 2,00% afsloot, voor de hele looptijd van de lening voor zijn schuldsaldoverzekering in totaal 14.851 euro aan premies. Indien ze de goedkoopste aanbieder hadden opgezocht, hadden ze slechts 8.049 euro uitgegeven. Ze gaven bijgevolg 6.802 euro meer uit aan premies.

Ditzelfde koppel had ook nog wat verder kunnen zoeken naar een brandverzekering die in totaal meer dan 3.009 euro (= 120 euro per jaar) goedkoper was dan het hen aangeboden tarief, dan was de hen aangeboden korting op hun lening helemaal overbrugd.

Met dit voorbeeld proberen we u vooral duidelijk te maken hoe belangrijk het is dat u alle opties verkent en berekent. Tarieven voor een schuldsaldo kunnen immers heel sterk verschillen naargelang de leeftijd en ook uw levenswijze (roker/niet-roker?) kan een essentieel verschil maken. Idem voor de brandverzekering, waar de bedragen ook aanzienlijk kunnen verschillen.

Pas op voor de adders onder het gras

ING biedt momenteel een korting van 0,75%.

Voorwaarden:

•Minstens 10 debetverrichtingen per maand doen op al uw rekeningen bij de bank

•Allebei een schuldsaldoverzekering voor het hele kredietbedrag onderschrijven of dat samen doen voor minstens 100% van het bedrag en er een brandverzekering van ING bij nemen

Voldoet u niet (meer) aan deze voorwaarden, dan stijgt het tarief met 0,75%. Bij een lening op twintig jaar houdt dat in dat ING een ruime marge en een lange tijd heeft om het tarief van haar brandverzekering te verhogen, terwijl u min of meer vastzit.

Lees ook: rente op woonleningen nog steeds op laagste peil

Bij Belfius ligt het geafficheerde voordeeltarief dan weer 0,50% lager dan het standaardtarief.

Voorwaarden:

•Uw inkomsten domiciliëren op een Belfius-rekening

•Een brandverzekering en schuldsaldoverzekering afsluiten bij de bank

•Uw geleend bedrag mag niet hoger zijn dan 80% van de waarde van de woning

Bij Argenta ligt het profijttarief eveneens 0,50% lager dan het standaardtarief.

Voorwaarden:

•Uw inkomsten domiciliëren op een Argenta-rekening

•Een brandverzekering en schuldsaldoverzekering afsluiten bij de bank

Wie bij Argenta op maximaal 20 jaar leent, krijgt een extra korting van 0,10%. Op maximaal 15 jaar, stijgt de vermindering zelfs tot 0,20%.

De meeste banken geven kortingen als u als klant bereid bent om hen ook iets extra te gunnen. Toch zijn er instellingen die daar niet in meegaan, zoals Keytrade.

Geen verplichte koppeling

Trouwens, een bank kan u absoluut niet verplichten om de brand- en de schuldsaldoverzekering bij haar af te nemen. Dat zou koppelverkoop zijn, wat verboden is. Ze mogen u wel kortingen geven als u dat op vrijwillige basis toch doet.

Opnieuw: maakt u vooral zelf de oefening. Via de vergelijkingsmodule van Spaargids.be kost het luttele minuten om de goedkoopste aanbiedingen voor schuldsaldo- en brandverzekeringen op te vragen, waar u potentieel honderden of duizenden euro’s mee kan besparen.

Lees ook:

Rente woonleningen kampeert op laagste peil ooit

Is een eigen huis wel de beste vorm van pensioensparen?

Hello bank! pakt uit met woonlening tegen 1,40%

BronSpaargids.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234