nieuws

10.000 dode kikkers bij het Titicacameer: Peru stelt onderzoek in

Peru onderzoekt hoe het komt dat tienduizend kikkers dood teruggevonden werden in een rivier in de buurt van het Titicacameer. Buurtbewoners en een actiegroep zeggen dat de vervuiling van het meer aan de basis ligt van de massale sterfte van de bedreigde kikkersoort.

1 De Titicacakikker is ernstig bedreigd door vervuild water en invasieve exoten uit Noord-Amerika. © BELGAIMAGE

De Titicacakikker leeft enkel in het Titicacameer en de rivieren die erheen stromen. Het meer, op de grens tussen Peru en Bolivia, is vooral bekend omdat het het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld is. Het ligt in het Andesgebergte op een hoogte van bijna 4.000 meter. 

De dode kikkers werden teruggevonden in de rivier Coata en een lokale actiegroep stelt dat het vervuilde water de oorzaak is van de massale sterfte. "De overheid heeft geen enkel idee hoe erg de vervuiling is. Ze weten gewoon niet hoe wij leven", vertelde Maruja Inquilla, leider van de actiegroep, aan persbureau AFP. De Peruviaanse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld. 

De Titicacakikker is een diersoort die ernstig bedreigd is. De kikker wordt vaak gevangen als voedsel, ondanks het vervuilde water. Daarnaast maken vissen die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komen het overleven van de kikker erg moeilijk. Deze exoten eten immers de eitjes die de kikkers leggen.

nieuws

cult

zine