1. Waarnaartoe? Naar Watou!
l expo
Eric Rinckhout
Op 3 juli gaat voor de 25ste keer de poëziezomer van Watou van start, met behalve Nederlandstalige nu ook Franstalige gedichten, en zoals gewoonlijk een uitgebreide selectie hedendaagse beeldende kunst. Watou 2005 loopt onder de slogan Nous le passage, een versregel van de Franse dichter Henri Meschonnic. Het zal voor het eerst zijn dat de Franse taal zo veelstemmig zal klinken op deze Poëziezomer met gedichten van René Char, Henri Michaux, Eugène Guillevic en Meschonnic. Maar de klemtoon blijft op de Nederlandstalige poëzie liggen. Organisator Gwy Mandelinck selecteerde gedichten van onder anderen Eva Gerlach, Rutger Kopland, Peter Verhelst, Gerrit Komrij, Leonard Nolens, Erik Spinoy en Stefan Hertmans.
De blikvanger wordt een zes meter hoge slagboom, op een weggetje aan de Belgisch-Franse grens. Daarop staan luidsprekers die op Frankrijk gericht zijn. Daarnaast wordt de poëzie geconfronteerd met beeldend werk van onder meer Gilbert & George, Tony Cragg, Berlinde de Bruyckere, Joseph Beuys en Bruce Naumann.
25ste Poëziezomer van Watou, van 3 juli tot 11 september, maandag tot zaterdag van 14 tot 19 uur, zondag vanaf 11 uur. Toegang: 5 tot 9 euro, 057/38.80.93 en www.poeziezomerswatou.be
2. Ensembles in MuHKA
Sinds 2003 wijdt het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen (MuHKA) zijn grote zomertentoonstelling aan een minder bekende kunstvorm in de hedendaagse kunst. In 2003 kwam de multipel aan bod, in 2004 stond het kunstenaarsboek in de schijnwerpers en deze zomer is het de beurt aan het ensemble.
Een ensemble bestaat per definitie uit verschillende elementen. Die elementen horen bij elkaar, maar op een flexibele manier. In de beeldende kunst duiken de laatste jaren meer en meer ensembles op. De kunstenaar brengt verschillende elementen ensemble, samen dus. Die elementen vertonen een onderlinge samenhang, maar de relaties kunnen wisselen. De plaats van de elementen varieert naargelang de presentatie, waardoor een ensemble telkens andere verschijningsvormen en betekenissen kan hebben.
Deelnemende kunstenaars zijn Francis Alÿs, Jimmie Durham, Róza El-Hassan, Mona Hatoum, Cameron Jamie, Fransje Killaars, Suchan Kinoshita, Aernout Mik, Paul Perry, Jouke Kleerebezem, Pipilotti Rist, Eran Schaerf en Nedko Solakov.
Ensemble in het MuHKA, Leuvenstraat 32, Antwerpen, tot 28 augustus, dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur, maandag gesloten. 03/260.99.99 en www.muhka.be
3. Pijnappel bij de burgerlijke stand
Het gebouw van de voormalige Dienst Bevolking van Antwerpen met zijn majestueuze lokettenzaal vormt de context voor een reeks recente film- en dia-installaties van de Braziliaanse kunstenaar Pablo Pijnappel. Het is een project van Extra City. Pijnappel reconstrueert de geschiedenis en de omgeving van zijn familieleden. Andrew and Felicitas belicht de levensverhalen van Felicitas Baer en van Andrew Reid. Felicitas Baer is een Duitse kunstenares die een hechte vriendschap met de moeder van Pijnappel onderhield. Hij vluchtte kort na de Tweede Wereldoorlog als dochter van een grootindustrieel uit Duitsland en belandde uiteindelijk in Rio de Janeiro, Brazilië. Andrew Reid is de stiefvader van Pijnappel. Andrew and Felicitas is een onderzoek naar culturele identiteit en de manier waarop die gevormd wordt door plaatsen of verplaatsing, geheugen en hoe herinneringen voortdurend worden overgedragen naar het heden. Het project loopt tot midden september vlak naast de cel Asielzoekers in Antwerpen Centrum.
Pablo Pijnappel, Andrew and Felicitas, in de voormalige Dienst Bevolking, Lange Nieuwstraat, Antwerpen. Van 26 juni tot 18 september. Dinsdag tot zondag 11 tot 18 uur. Toegang gratis. 03/227.44.21 en www.extracity.be