Maandag 23/11/2020

1. Voor de dag met het theater

l podium

Het Toneelhuis start het nieuwe seizoen met drie producties die het begrip theater in ruimte en disciplines verkennen. Heliogabal is een eigentijdse theateropera over de kindkeizer Elagabalus Antoninus. Componist Peter Vermeersch en zijn Flat Earth Society baseerden zich op een tekst van Thomas Jonigk, die ook Asem schreef. Op locatie, in de voormalige Studio Herman Teirlinck, leidt Kris Verdonck de toeschouwer langs vijf performances annex installaties. II is een wandeling langs beeldend theaterwerk van een schrijnende schoonheid, confronterend en tegelijk uitnodigend. Theatermaakster Lotte van den Berg werd met Het blauwe uur genomineerd voor de 1000 Wattprijs 2003. Het blauwe uur is het moment waarop de nachtraven gaan slapen zijn en de dagdieren nog wakker moeten worden. Wie dat ogenblik aan den lijve wil ondervinden, moet wel voor dag en dauw uit de veren.

Heliogabal, tot 25 september, Bourla (daarna op tournee). II, 14 tot 17 september, Studio Herman Teirlinck. Het blauwe uur, 10, 11 en 17 september en 1 en 2 oktober, wijk rond het Te Boelaerpark, Borgerhout. Info: 03/224.88.44 of www.toneelhuis.be)

2. Gedwongen amusement

'De meest experimentele Britse theatergroep' Forced Entertainment heeft zich altijd thuisgevoeld in België, met passages langs het Kunstenfestivaldesarts, het Kaaitheater en de Vooruit. Deze maand openen ze zowel het Kaaitheaterseizoen als het Gemaakt in Vooruit-luik van kunstencentrum Vooruit. In Brussel brengt Tim Etchells de acht uur durende lezing/performance Marathon Lexicon. Hij deed beroep op een groot aantal kunstenaars om bijdragen te leveren die in een lexicon van a tot z gegoten werden, van 'Accidents' tot 'Zero'. Wie de q of x liever aan zich voorbij laat gaan, kan ondertussen terecht in het Kaaitheaterforum, waar artiesten een voorsmaakje geven van het nieuwe seizoen, hartige hapjes en party incluis. Onder anderen Ruud Gielens, Rudi Meulemans (De Parade), Josse De Pauw en Tristero zullen er ook zijn. In de Gentse Vooruit brengt Forced Entertainments Practical/Some Special Requests, een work-in-progress waarbij de relatie toeschouwer-publiek wordt afgetast. Deze performance is de eerste onder het nieuwe label Gemaakt in Vooruit.

Marathon Lexicon, vandaag, vanaf 15 uur, Kaaitheater, Brussel, 02/201.59.59, www.kaaitheater.be. Practical/Some Special Requests, 15 en 16 september, Vooruit, Gent, 09/267.28.28 of www.vooruit.be

3. In de kapel

Toneelgroep Nunc, gegroeid uit het Tg Ceremonia-nest, is inmiddels aan haar derde productie toe. Raissonnez wordt opgevoerd in de Norbertijnerkapel in het Gentse Patershol en is een oratorium voor zeven spelende zangers en een zingende speler. Een archeologisch onderzoek naar een tijd, een plaats en een vorstelijk paar. Een verhaal zonder cynisme over cynisme. Over de wereld waarin wij leven en over hoe iedereen zich het slachtoffer van die wereld waant.

Van 16 tot 29 september in de Norbertijnerkapel, Gent. Daarna op tournee, 09/223.00.00 (Nieuwpoortheater) of www.toneelgroepnunc.be

4. Pauselijke zegen

De KVS geeft het nieuwe podiumseizoen zijn zegen met Urbi et orbi. Van 16 tot 24 september zet het Brusselse stadstheater de belangrijke thema's en artiesten voor de volgende jaren centraal. De stedelijkheid, veelkleurigheid en diversiteit van Brussel binnen Europa en in de wereld is het basisidee. Artiesten zijn onder anderen het collectief Berlin met Jerusalem, de platenlabels Prohibé en Souterrain met een introductie in hiphopdans en -muziek, Theater Zuidpool met Djurdjurassique Bled (een hilarische kijk op nationaliteit en cultuur), het Franstalige Transquinquennal met Zugzwang (de zwarte versie van Arne Sierens Martino) en Global Anatomy, de aanzet van een nieuwe voorstelling waarin Benjamin Verdonck en Willy Thomas (313/Misschien wisten zij alles) de herkomst van elk product tot op het bot of de drukinkt van het etiket ontleden.

Van 16 tot 24 september in de KVS, Brussel, 02/210.11.12 of www.kvs.be

4. Het laatste sacrament

Michael De Cock bracht meer dan zes maanden door op de palliatieve zorgen van verschillende ziekenhuizen. De talloze gesprekken met patiënten, familie, verpleegkundigen en dokters verwerkte hij tot de theatertekst NAMAALS (Aber ist das nicht der Fritz?). Tuur De Weert speelt deze monoloog.

Van 16 tot 25 september, 't Arsenaal, daarna ook op tournee, 015/42.25.44 of www.tarsenaal.be

(LiLa)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234