Woensdag 27/10/2021

1 op de 3 scholen met asbest doet niets ondanks grote gezondheidsrisico's: "Er heerst helaas een vals gevoel van veiligheid"

Het dak van een schooltje in Bunsbeek is weggehaald nadat er asbest in gevonden was. Archieffoto. Beeld Bollen
Het dak van een schooltje in Bunsbeek is weggehaald nadat er asbest in gevonden was. Archieffoto.Beeld Bollen

Niet 20, maar 69 van de 300 onderzochte scholen in Vlaanderen hebben een dringend asbestprobleem. Dat blijkt uit een antwoord van minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen).

Schauvliege liet vorig jaar een voorlopige asbestinventaris maken in 300 scholen. In mei 2017 bleek dat 20 scholen een dringend asbestprobleem hadden. Danen vroeg begin dit jaar om een update van de cijfers en het probleem is nog een pak groter. Uit het antwoord van Schauvliege blijken er uiteindelijk 69 van de 300 scholen met een dringend asbestprobleem te kampen.

Groot risico

Volgens de minister kregen alle scholen reeds tweemaal een mailing van OVAM om actie te ondernemen en zich aan te melden om de sanering te bespreken. Maar ongeveer één derde van de scholen deed dat nog niet, klaagt Danen aan. Ook oppositiepartij sp.a vindt dat "onaanvaardbaar". "We roepen alle burgemeesters op om de gegevens voor de scholen op hun grondgebied op te vragen bij OVAM", zo Vlaams parlementslid Caroline Gennez. "Asbest is een sluipend gif en heeft dan ook geen plaats in onze scholen. Wanneer schoolbesturen zelf niet ingrijpen, is het aan burgemeesters om dat wel te doen", aldus Gennez.

Heel wat schoolgebouwen in Vlaanderen hebben nog asbestcementen gevelleien of CV-leidingen waar asbest rond zit. Bij beschadiging van het materiaal, lopen leerlingen en leerkrachten een groot risico. Afgelopen maandag nog werd het Xaveriuscollege in Borgerhout ontruimd nadat er bij werken een asbesthoudende leiding geslepen was.

Vals gevoel van veiligheid

"Rond asbest heerst helaas een vals gevoel van veiligheid", zegt Johan Danen. "Dat komt omdat de gezondheidsgevolgen van contact met asbest pas na 20 tot 40 jaar zichtbaar worden. Het wordt dringend tijd dat we actie ondernemen. Zeker wat asbest in scholen betreft: het gaat om de veiligheid van duizenden leerkrachten en leerlingen die compleet zinloos worden blootgesteld aan grote gevaren. We mogen niet toestaan dat asbest ook het leven van de volgende generatie verziekt. De school moet bij uitstek een veilige en gezonde omgeving zijn voor iedereen."

Asbestsaneringsfonds

Groen pleit voor de oprichting van een asbestsaneringsfonds op Vlaams niveau, een Vlaams meld- en steunpunt voor asbest, gratis screenings, een financiële tegemoetkoming voor de verwijdering van asbest, een verbod op asbestdaken vanaf 2030 en een goed beveiligde ontvangstinstallatie voor asbest in containerparken. Ook meer bevoegdheden voor OVAM, dat scholen moet kunnen dwingen actie te ondernemen, is een interessante mogelijkheid.

Plan

De Vlaamse regering kondigde eerder een plan aan om Vlaanderen asbestvrij te maken tegen 2040. De regering maakte daarbij ook 7,5 miljoen euro vrij voor asbestverwijdering in scholen. Op basis van de steekproef in 300 scholen wil minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) nu aan de slag.

Crevits: "We hebben al enkele overeenkomsten met de onderwijsnetten afgesloten, we kunnen op basis van het rapport die overeenkomsten activeren. We kunnen nu die 7,5 miljoen euro gebruiken om waar er op korte en middellange termijn in die 300 scholen asbest verwijderd moet worden, dat ook effectief te doen."

Volgens minister Crevits is er op 22 februari overleg geweest tussen de OVAM en de onderwijskoepels om de resultaten van de steekproef te bespreken en een plan van aanpak te concretiseren. "Deze week zitten we opnieuw samen, de beide kabinetten, de OVAM en AGION om te bepalen wat het vervolg is op deze inventarisatie. De vraag is onder meer hoe we dit kunnen uitbreiden naar de andere scholen".

Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs (CD&V). Beeld BELGA
Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs (CD&V).Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234