Dinsdag 23/07/2019

Voedselveiligheid

1 op 3 ziekenhuiskeukens krijgt waarschuwing van FAVV

Beeld Bas Bogaerts

Op de gevangeniskeukens na scoorde in 2016 geen enkele ander type grootkeuken zo slecht als de ziekenhuiskeukens, dat schrijft Knack. Het FAVV gaf één op de drie ziekenhuizen een officiële waarschuwing. Daarmee scoort de sector opnieuw even slecht als vijf jaar geleden. 

Vlaanderen telt 116 ziekenhuiskeukens die zelf voedsel bereiden. Elke twee jaar krijgen ze een inspectie van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). 

Uit een analyse van de inspectieverslagen uit de periode 2014-2017, die Knack kon inkijken, blijkt dat 38 Vlaamse ziekenhuiskeukens een waarschuwing kregen. Inbreuken kunnen te maken hebben met infrastructuur, inrichting en hygiëne van de keukens, de traceerbaarheid van producten, en allerhande administratieve verplichtingen.

Even slecht

"In onze checklists heeft elk item een eigen weging’, zegt FAVV-woordvoerster Katrien Beullens. "Louter administratieve zaken wegen het minst zwaar door. Er zaken die voor ons absoluut in orde moeten zijn. Zijn ze dat niet, dan heeft dat een directe impact op de voedselveiligheid. Bedorven eten, om maar iets te noemen.’

Indien het FAVV onvolkomenheden vaststelt, moet het betrokken ziekenhuis die wegwerken. Het FAVV blijft opnieuw controleren tot alles in orde is. Er wordt enkel een tijdelijke sluiting opgelegd als er een direct gevaar voor de volksgezondheid is.

Dat was in 2016 niet het geval. De inbreuken die het FAVV vaststelde gingen vooral om zondigen tegen de temperatuurnorm, levensmiddelen waarvan de uiterste consumptiedatum verstreken is, vuile oppervlaktes waar levensmiddelen op bereid worden en gecontamineerde voedselmiddelen.

Dat 1 op de 3 Vlaamse ziekenhuiskeukens bij de laatste controle een waarschuwing kreeg van het voedselagentschap, is op zich al alarmerend. Daar komt nog bij dat de problemen aanhouden: vijf jaar geleden waren de cijfers even slecht.

Dominique Vandijck van Icuro roept op om paniek te vermijden: "Patiënten hoeven niet bang te zijn: het eten in Vlaamse ziekenhuizen zal hen niet nog zieker maken. Ja, je kunt er al eens een potje yoghurt aantreffen dat over datum is. Maar de kans is minimaal dat je een maag-darmontsteking door besmet voedsel oploopt. Wat natuurlijk niet wegneemt dat elk geval er één te veel is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden