Vier vragenJoni Delanoeije
1 op 2 werkgevers denkt dat telewerk slecht is voor productiviteit. Ze hebben niet helemaal ongelijk
De helft van de werkgevers denkt dat telewerk een negatieve invloed heeft op de productiviteit van hun werknemers, zo toont een nieuwe enquête. In deze coronaperiode zit daar een grond van waarheid in, zegt HR-onderzoekster Joni Delanoeije van de KU Leuven.
Zijn we inderdaad luier als we thuiswerken?
Joni Delanoeije: “In normale omstandigheden niet. Onderzoek toont aan dat mensen net productiever worden omdat ze minder conflict ervaren tussen hun werk en hun privéleven. Ze hebben minder stress, kunnen zich beter focussen en sparen pendeltijd uit. Bovendien vallen de sociale verplichtingen van het kantoor weg. Bij veel mensen zijn die contacten een bron van uitputting.”
Zijn thuiswerkers dan niet bezig met hun huisgenoten of met klusjes?
“Het klopt dat thuiswerkers tijdens hun werkuren regelmatig bezig zijn met privébezigheden, zoals de was doen. Maar in tegenstelling tot wat veel werkgevers denken, leidt dat niet tot lagere werkprestaties. Ze worden in beide domeinen gewoon efficiënter, zowel in hun privéleven als in hun werk.
“Een belangrijke kanttekening is wel dat het succes van telewerk staat of valt met een aantal factoren. Als telewerk wordt opgedrongen, verliest het bijvoorbeeld zijn voordelen. Dat is wat je nu in veel bedrijven ziet. Leidinggevenden laten telewerk toe ‘omdat het moet’. Ook een deel van de werknemers zitten tegen hun zin thuis, terwijl ze hun andere sociale contacten verliezen. Dat is nefast. Het is logisch dat de prestaties daar op den duur onder lijden.”
Dus het wantrouwen van de werkgevers is eigenlijk wel terecht?
“In deze situatie wel, omdat telewerk niet in een optimale context wordt ingezet. Maar er zit een grote ironie in die enquête. Als leidinggevenden verwachten dat hun personeel thuis slechter gaat presteren, dan gaan zij effectief slechter presteren. Dan voelen ze dat ze onvoldoende vertrouwen krijgen. Omdat hun leidinggevende hen vaker controleert door bijvoorbeeld onverwacht te bellen, permanent de werktijd te controleren of elke ochtend in detail de werkzaamheden te overlopen. In dat geval hebben mensen het gevoel dat ze nog beter op bureau kunnen zitten. Met andere woorden: werkgevers moeten in de eerste plaats naar zichzelf kijken. Zij bepalen zelf in grote mate of telewerk een succes wordt. Vertrouwen geven is essentieel.”
Is telewerk een blijver na de coronacrisis?
“Vast en zeker. Dat is de positieve kant van dit verhaal: veel mensen maken nu voor het eerst kennis met telewerk. Personeelsleden die thuiswerken leren zichzelf rituelen aan waardoor thuiswerk steeds beter gaat. Ze maken afspraken met hun huisgenoten, richten een aparte werkplaats in. Ze worden als het ware getraind in telewerk. Wantrouwige leidinggevenden zien op die manier ook de voordelen.
“Corona luidt een nieuw tijdperk in voor thuiswerk. De bedrijven die straks teruggrijpen naar het oude normaal laten ontzettend veel potentieel schieten. Ook de invulling van het kantoor wordt helemaal anders. Er zal nu meer nagedacht worden over wat er best samen op kantoor wordt gedaan, en wat je best thuis of in een apart hokje op de werkvloer doet.”