Donderdag 08/12/2022

Reportage

1 meifeest in Antwerpen brengt veel volk op de been: "Hans Bonte, wie is dat?"

De 1 meistoet was zo’n succes dat onafhankelijk lijsttrekster Jinnih Beels, hier vooraan met rechts van haar Tom Meeuws, zelfs overweegt om een lidkaart van de sp.a te kopen. 
 Beeld Tim Dirven
De 1 meistoet was zo’n succes dat onafhankelijk lijsttrekster Jinnih Beels, hier vooraan met rechts van haar Tom Meeuws, zelfs overweegt om een lidkaart van de sp.a te kopen.Beeld Tim Dirven

Een massa volk, een overdosis strijdlust en Jinnih Beels die zelfs een partijkaart van de sp.a overweegt. Na de kritiek van sp.a-burgemeester in Vilvoorde Hans Bonte en de heisa rond Tom Meeuws kleurden de straten van Antwerpen nog eens helemaal rood.

Ann De Boeck

"Mijnen eerste stoet, dat was nog in de voiture." De 76-jarige Elvire Milo vertelt het trots vanop het terras van Multatuli, het sossen-café in de Antwerpse volkswijk Sint-Andries. Naast haar zit oud-burgemeester en oersocialist Bob Cools, die inmiddels toe is aan zijn 62ste Feest van de Arbeid. Voor het eerst in 62 jaar loopt hij niet mee. "Ik ben onlangs zwaar gevallen, waardoor ik langs de kant moet toekijken."

De voorbije decennia zag Cools het socialisme in Antwerpen veranderen. De hoogdagen van weleer zijn voorbij. Maar wat hij vandaag ziet, stelt hem gerust. "Na het mislukte samengaan met Groen was het even verwarrend, maar ik ben opgetogen. Al die mensen! Hier groeit iets." Met zijn foulard en zijn rode das blijft Cools voor velen meneer de burgemeester. Als de stoet het café passeert, krijgt hij minutenlang applaus.

Strijdlust en meiklokjes

Zelfs een buitenstaander valt het op: hier is veel volk. Toch zeker na de perikelen rond Tom Meeuws. De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte haalde dit weekend nog vernietigend uit naar Meeuws en co. "Ze trekken zich geen zak aan van de rest van de partij", zei hij in De Morgen. Maar de opkomst is groot, zowel op straat als op de terrasjes langs het parcours. De strijdlust ook. Met meiklokjes, rode rozen en fanfares bulkt de optocht van de symboliek.

Bij de aftrap voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) hield provinciaal lijsttrekker Inga Verhaert al haar vuisten in de lucht. "Grof en schaamteloos worden onze vertegenwoordigers getackeld. De vuilste politieke trucs halen ze boven om ons onderuit te halen", zei ze, bijwijlen geëmotioneerd. Maar de "rechtse rattenvangers" en de "rechtse keizers" krijgen sp.a niet klein. "Wij staan hier, trots en ongebroken. En fier dat we socialisten zijn."

De Antwerpse partijtop wil vandaag zo weinig mogelijk aandacht schenken aan de negatieve berichten van de voorbije maanden. Maar de woede over zo veel onrecht maakt hier en daar toch de tongen los. Onder meer Hans Bonte moet het ontgelden. "Ach, dat hij maar verder blijft verzuren", moppert Kamerlid Monica De Coninck (sp.a). Meeuws toont zijn eeuwige glimlach, maar zijn reactie verraadt toch enige irritatie. "Bonte, wie is dat?"

Ook in de buik van de stoet rolt de naam Bonte over de tongen. "Een beetje zelfkritiek kan geen kwaad, maar het is zo al moeilijk genoeg in Antwerpen", zucht vakbondsman François Breugelmans, een grijzende zestiger met een rode truckerspet. Hij draagt een button van lijsttrekker Jinnih Beels met daarop de Obama-slogan 'Don't boo. Vote'. Onder het motto: als Barack Obama het kan, dan moet Jinnih Beels het ook maar kunnen.

Geen zwijgcultuur

Vraag is of al dat enthousiasme straks overslaat op de kiezer. Hier en daar valt er toch wat twijfel te horen.

Maar Europarlementslid Kathleen Van Brempt gelooft erin. "Ik kan begrijpen dat Hans, en anderen buiten Antwerpen, kwaad zijn", zegt ze. "Maar politiek gaat niet alleen over verstand, ook over emoties. Voor het eerst hebben we hier in Antwerpen een eensgezinde afdeling. Ik ben ervan overtuigd dat de kiezer de authenticiteit van ons verhaal zal appreciëren."

Ook Yasmine Kherbache, lijsttrekker in het Antwerpse district, is daarvan overtuigd. "Kijk om je heen. Wij zijn een sterke beweging met diepe wortels. Die krijg je niet zomaar kapot." In oktober zal de rel-Bonte volgens haar niet meer zijn dan een kleine voetnoot. "In tegenstelling tot anderen moeten wij het niet hebben van een zwijgcultuur."

Iets na één. Op de Grote Markt nadert de stoet zijn einde met het traditionele defilé voor de tribune. Daarop zit ook lijsttrekker Beels, die voor het eerst aanwezig is en voortdurend wordt aangeklampt. Of ze die lidkaart nu toch overweegt? "Als het zo doorgaat wel", zegt ze lachend. "Dit geeft in ieder geval een enorme boost."

Crombez: 'Na 2 maanden automatisch vast contract'

Sp.a-voorzitter John Crombez haalde aan de vooravond van 1 mei stevig uit naar het beleid van de centrumrechtse regering. Daarbij focuste hij op zorg en werkbaar werk, twee thema's die centraal staan in de kiescampagne van sp.a.

De socialisten verzetten zich onder meer tegen het overdadige gebruik van dagcontracten op de arbeidsmarkt. Die creëren te veel onzekerheid. "We zijn het beu dat mensen op vrijdagochtend niet weten of ze maandag nog een job hebben", zegt Crombez. Wie twee maanden aan een stuk dezelfde job uitvoert met dagcontracten, moet volgens sp.a automatisch een vast contract krijgen. De partij pleit ook voor meer investeringen in de zorg. (ADB)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234