Vrijdag 13/12/2019

1 mei

1 mei-plannen van Crombez en Tobback bevestigen beeld verdeelde sp.a

Bruno Tobback Beeld RV

Wie het beeld van een verdeelde sp.a bevestigd wil zien, moet maar naar het programma kijken van hun vieringen voor 1 mei. Vooral vanavond in Gent lopen John Crombez en Bruno Tobback elkaar voor de voeten om 'hun' dag van de arbeid te vieren.

Vorig jaar grepen de vakbond, de mutualiteit en de partij 1 mei aan om - in volle kiescampagne - hun ondeelbaarheid tentoon te spreiden en op te roepen tot "een noodzakelijke stem voor sp.a". Vandaag ziet het socialistisch landschap er bepaald anders uit. De partij zit opnieuw in campagnemodus, veel meer gelijkenissen vallen er niet te rapen. Ditmaal zijn het de voorzittersverkiezingen die het feest van de socialisten zullen bepalen. Net als bij het laatste congres dreigt dat de feeststemming niet meteen te bevorderen.

Bruno Tobback en John Crombez proberen vanavond en morgen zieltjes te winnen voor hun kandidatuur. Tobback kiest daarbij voor het traditionele parcours dat elke voorzitter op zo'n hoogdag rijdt. Hij speecht vanavond in de Gentse Vooruit en blijft daarna hangen op de Nacht van de Arbeid met allerlei optredens en debatten. Morgenochtend start hij met een ontbijt bij de sp.a-afdeling in Bekkevoort. Nadien heeft hij opnieuw een toespraak, samen met ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw, in zijn thuisstad Leuven. Na een eetfestijn in Kortenberg gaat hij ook spreken in Liedekerke. In late namiddag trekt hij naar Brussel.

Beeld RV

Blueslegende

Crombez pakt het anders aan. Hij geeft ook even present in de Vooruit, maar gaat daarna zijn eigen weg. Eerst proeft hij een nieuw Gents neuzeke (een plaatselijk snoepje), daarna opent hij een nieuw Volkshuis en tot slot geeft hij in de Brugse Poort, samen met blueslegende Roland Van Campenhout, een concert. Crombez speelt al jaren gitaar bij een hobbygroepje. Morgen werkt hij tussen halfacht 's ochtends en halfzeven 's avonds zeven speeches af, en doet hij mee aan de stoet in Oostende en een straatfeest in Bredene.

Deze totaal uiteenlopende plannen tonen aan dat de partij opgesplitst is in twee kampen, en ook geen enkele moeite doet om dat te verhelen. Zelfs fuiven op de vooravond van hun feestdag doen de twee kandidaat-voorzitters niet meer samen.

De activiteiten in Antwerpen stemmen niet meteen optimistischer over de staat van de partij. Daar speecht Inga Verhaert morgen om tien uur. Verhaert is de running mate van Tobback en provinciaal voorzitter van Antwerpen, maar geen kopstuk. Van de Antwerpse boegbeelden - Kathleen Van Brempt, Monica De Coninck of Yasmine Kherbache - is er geen spoor. De lokale afdeling van Vlaanderens grootste stad ligt al enkele maanden hopeloos overhoop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234