Zaterdag 15/05/2021

1. Duurzame ontwikkeling is geen modewoord

Nieuwe VBO-voorzitter Thomas Leysen gaat voor 'verstandig groene aanpak'

'We hebben nieuwe kerncentrales nodig in de strijd tegen de klimaatverandering'

Duurzame ontwikkeling moet de komende jaren absolute topprioriteit zijn voor het Belgische bedrijfsleven. Dat zegt Thomas Leysen, gedelegeerd bestuurder van de materiaaltechnologiegroep Umicore, bij zijn aantreden als nieuwe voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

door Johan Corthouts en Ruud Goossens

BRUSSEL l 'Ik hoop dat het VBO deel gaat uitmaken van de groene beweging, maar dan wel op een verstandige manier', zegt Leysen.

Thomas Leysen staat voor de komende drie jaar aan het hoofd van het VBO. Met dit mandaat treedt de Antwerpse industrieel in de voetsporen van zijn vader André Leysen, die van 1984 tot 1987 aan het hoofd van de werkgeversorganisatie stond. Gisteren presenteerde Leysen junior zijn prioriteiten en net zoals bij Umicore staat investeren in milieu boven aan zijn lijstje.

De wereldbevolking groeit de komende veertig jaar van zes naar negen miljard inwoners. Al die mensen hebben eten, water, energie en andere grondstoffen nodig. Zonder drastische bijsturing dreigt deze evolutie nefast te worden voor ons milieu. De strijd tegen de opwarming van de aarde kan maar gewonnen worden door de bouw van nieuwe kerncentrales. Enkel met hernieuwbare energie kun je de uitstoot van broeikasgassen niet terugdringen. En er is nood aan meer energie-efficiëntie. Bedrijven hebben daar een belangrijke rol te spelen. "Snellere innovatie in meer eco-efficiënte systemen is nodig", zegt Leysen. Ook burgers moeten meer inspanningen doen. "Als België de Kyotodoelstellingen haalt, is dat vooral te danken aan de industrie. Tussen 1990 en 2005 heeft die de uitstoot van broeikasgassen met 14 procent verminderd, terwijl in dezelfde periode de uitstoot van transport en huisvesting gevoelig steeg."

2. Activiteitsgraad verhogen

Het overleg over een nieuw interprofessioneel akkoord wordt een van de belangrijkste dossiers op Leysens agenda. "De uitdagingen zijn groot, zeker nu de conjunctuur vertraagt, er nog veel onzekerheid is over de kredietcrisis, de dure euro een rem zet op de export en de duurdere grondstoffen de inflatie aanwakkeren", zegt Leysen. Hoe hij het overleg wil aanpakken en of de automatische koppeling van de lonen in ons land nog zin heeft: over die vragen hield Leysen zich op de vlakte. Hij had wel een andere boodschap. "Als we de kosten van de vergrijzing willen betalen, dan moet de werkgelegenheidsgraad naar 70 procent. Die doelstelling moet centraal staan in het sociaal overleg."

3. Respect voor sociale vrede

Het sociaal overleg heeft maar kans op slagen als ook de vakbonden leiderschap tonen en hun afspraken nakomen. De stakingen voor meer koopkracht de voorbije maanden hebben sporen nagelaten. "Een absoluut respect van clausules van sociale vrede is nodig. De jongste gebeurtenissen zijn zorgwekkend en dreigen de legitimiteit van het overleg op het spel te zetten", zegt Leysen.

4. Efficiëntere overheid

De politieke crisis heeft geleid tot heel wat imagoschade voor België. Leysen hoopt dat de bladzijde snel kan worden omgedraaid. "In plaats van te discussiëren over Brussel-Halle-Vilvoorde moet de aandacht uitgaan naar Brussel-Europa-wereld", zegt hij. De staatshervorming is pas geslaagd als ze leidt tot minder complexiteit voor de ondernemingen en een efficiëntere en betaalbare overheid. "In België is 18,2 procent van de werkenden aan de slag voor de overheid. In Nederland is dit 13,8 procent en in Finland maar 12,4 procent. Het debat over de overheidsefficiëntie kan niet om de noodzakelijke afslanking van het overheidsapparaat heen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234