Zaterdag 08/05/2021

1 april!!!

Lang leve de CIA! Deze slagzin leest u zelden in De Morgen en onder het schrikbewind van Paul Goossens was het zelfs begot niet waar geweest, but this is the Age of Aquarius en dus schreeuwen we het luidkeels van de daken: lang leve de CIA! The Agency schonk de wereld een Varkensbaai, beige regenmantels, en vooral Facebook. Welk één uitvinding! Waar is de tijd dat duizenden geheime agenten in de weer waren om over de hele wereld de meest intieme informatie te verzamelen over de grootste sul die op deze aardkloot rondliep? Nachtenlang kamperen in kille bestelwagens met een vettige hoofdtelefoon op je hersens om vooral rochelgeluiden uit badkamers te registreren? Communistische hippies schaduwen in drukke winkelstraten met het risico je eigen leven te zien eindigen onder de wielen van een puisterige pizzakoerier? Maar dat is nu verleden tijd, dankzij Facebook! Mondiaal leveren de volksvreemde elementen nu zelf de nodige informatie, gratis én vooral razendsnel. Vakantiefoto’s, e-mailadressen, opleiding, lijstjes van vrienden, politieke meningen en whereabouts… Een beetje spion hoeft zijn laptop maar open te klappen en de informatie stroomt sneller binnen dan de Dender in een Geraardsbergse nieuwbouwwijk. Een kind kan de was doen.

U gelooft ons niet? 1 april dacht u? Kijk dan zelf, beelden liegen niet. Alle info is te vinden bij de nieuwszender Onion News Network (www.theonion.com). Een blonde dame in mantelpak, live footage en de deskundige uitleg van een senior political analyst maken het overduidelijk. Onder leiding van ene Mark Zuckerberg, intern bekend als agent ‘The Overlord’, werd het hele zaakje door de CIA op poten gezet. U dacht toch echt niet dat zo’n snotneus van amper 20 dat in zijn dooie eentje op zijn studentenkamertje in mekaar had geknutseld? Tssssss. Think again. Echt, the Onion News Network legt het allemaal uit. Met beelden en getuigenissen die er geen doekjes om winden. Ze hebben nog interessante reportages trouwens. Over de laatste Amerikaan die nog gelooft in de American dream. Of een steunbetoging voor de enige homo in een kleine stad. Of een genetisch gemanipuleerde maiskolf die smeekt om euthanasie. Wacht effe, misschien toch fake? Dat Onion News Network is geen echte nieuwszender, zegt u? Die filmpjes van de Control Room van de CIA zagen er nochtans levensecht uit. En die openbare biecht van de vicedirecteur van de CIA dan? Een acteur zegt u? Neen!!! Allez, zijn we dan bedrogen, we hebben toch voor zoveel geld amusement gehad.

Zoals bij Canvas dezer dagen. Omdat we ondertussen wel alles weten over Hitler, zijn generaals, zijn minnares, zijn forel, zijn hond, zijn prostaat én de prostaat van zijn hond, werd van pure miserie een blik Hitlers managers opengetrokken. Persoonlijk zitten we vol spanning te wachten tot der Adolf opduikt als panellid in Mag ik u kussen, maar zijn managers…? Allez vooruit, we kijken om te leren en daarbij, de mensen zien dat graag. Klein probleempje, de mensen zien niet graag beelden in dat smerige zwart-wit, dat vloekt op zo’n peperduur plasmascherm. En dus worden ten behoeve van de historische verantwoorde documentaires heelder scènes nagespeeld, in kleurige decors met kleurige acteurs. Zelf hebben wij er thuis al een spelletje van gemaakt, dit is echt archief, dit is fake, neen neen, dit is computer. Interactieve televisie heet dat. Ten huize Kruismans wordt het nageslacht daar echt in getraind. Wat denken jullie jongens, zijn ze ons hier een loer aan het draaien of niet? Is dit echt het tuinhuis van Ferdinand Porsche of is dat in Center Parcs gefilmd?

Die oefeningen zijn belangrijk, want zo’n visueel onderscheidingsvermogen is niet iedereen van nature gegeven. In het beeldarchief van vtm huizen propagandabeelden uit de jaren dertig. Je ziet smerige Japanse soldaten die arme Chinese kindjes aan hun bajonet rijgen en als poppen in de lucht gooien. Niet moeilijk, want het zijn ook gewoon poppen. Het filmpje is zo fake als de pest. Maar zo had de stagiair die de beelden moest inventariseren, het niet begrepen. ‘Gruwelijke beelden, niet voor gevoelige kijkers’ noteerde hij als commentaar in de database. Het zal niet zo snel gebeuren maar als u in het vtm-journaal ooit gruwelijke beelden met Chinese kindjes en Japanse bajonetten ziet opduiken, kom dan niet zeggen dat we u niet hadden verwittigd. Bij ‘nieuwskanalen’ zoals The History Channel komen echte archiefbeelden er vaak zelfs niet meer aan te pas. Had u 50 minuten nodig over de slag bij Midway? Of Iwo Jima? Even op de muis klikken en daar rollen de ‘realistische historische beelden’ al van de band. Zelf keken wij onlangs met genoegen naar een documentaire over de Slag om Engeland. U weet wel, 1940, Spitfires en Duitse bommenwerpers en ontploffingen en zo. We zagen zelfs een vliegtuighangar in de lucht vliegen. Het moet een dure ontploffing geweest zijn want ze keerde nog tweemaal terug in hetzelfde programma, maar dan wel gefilmd met een ander camerastandpunt. En telkens ontplofte die hangar op een ander vliegveld op een compleet ander tijdstip.

De Vlaamse lagere scholen stoppen nog steeds veel tijd en energie in begrijpend lezen. Wat lezen we hier, wat staat er echt? Wat heeft de schrijver hiermee bedoeld? Me dunkt dat in de 21ste eeuw ook de cursus begrijpend kijken fameus mag worden uitgebreid. Wat zien we hier nu eigenlijk, wat toont men ons echt? En vooral, als Pieter De Crem weer wat beelden met voltreffers van een F-16 op ons loslaat: “Wat heeft de politicus hier eigenlijk mee bedoeld?”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234