Woensdag 23/10/2019

1.640 journalisten vechten om Poetins aandacht

Eén keer per jaar staat de Russische president Vladimir Poetin de media te woord. Er zijn 1.640 journalisten geaccrediteerd, dus is het vechten om zijn aandacht. Hoewel de journalisten de president niet minder aanbidden dan het volk, is er ook ruimte voor kritiek.

Tijdens de jaarlijkse persconferentie schieten de spandoeken de lucht in. "Brug nodig in Baikal." "Help de inwoners van Novorossiijsk." "Ik wil naar de maan." "Geef ons schoon water." En: "Red kinderen!"

Journalist Natalja uit de provincie Kaloega mengt zich in de strijd met een rood bord, geknipt in de vorm van een hartje. "Ik wil de president laten weten dat Kaloega van hem houdt."

Asja Ivanova van een Bulgaarse mediaorganisatie heeft voor een rode roos gekozen. Cadeautje voor de president. Ivanova: "Ik wil hem bedanken voor de relaties tussen Rusland en Bulgarije."

Het gesprek met media is bijna identiek aan het jaarlijkse gesprek van Poetin met burgers. Beide duren uren en worden rechtstreeks uitgezonden op de staats-tv. Journalisten smeken net als de burgers om zijn hulp bij het oplossen van problemen in verre uithoeken - geregeld ontstaan door wanbestuur van lokale autoriteiten.

Neem het gebrek aan subsidies voor sportverenigingen in Samara. Natalia Sjerajeva van Sportssmi.ru hoopt Poetin in te schakelen. "Ik weet zeker dat hij zal helpen. Dan kunnen onze kinderen naar toernooien in andere regio's." Ze draagt een bord met een afbeelding van Zjdoen, een uitgezakt wezentje van een Amsterdamse kunstenares dat in Rusland symbool geworden is voor het lange wachten.

Grote thema's

Maar dan moet ze wel het woord krijgen van de president, die ontspannen ronddraait op een lederen stoel achter een statig bureau. Tot teleurstelling van sommigen handhaaft zijn team een verbod op spandoeken groter dan A3-formaat. Anders komt het werk van fotografen en videojournalisten in het geding.

Het winkeltje van de organisatie valt wél in de smaak. Verslaggevers staan in de rij voor theemokken, horloges en paspoorthoesjes met het presidentiële embleem.

Zijn er dan geen journalisten die de gelegenheid aangrijpen om een kritische vraag te stellen over Poetins beleid? Jawel, Tatjana Felgenhauer is er, de journalist van de kritische radiozender Echo van Moskou die in oktober nog een mes in haar keel gestoken kreeg tijdens een uitzending. Amerikaanse media zijn er met vragen over Russische beïnvloeding. En een tegenkandidaat van Poetin is er zelfs, presentatrice en glamourster Ksenia Sobtsjak.

De grote thema's die voorbij komen: Poetins kandidatuur voor de presidentsverkiezingen in maart, Russische uitsluiting van de Winterspelen, oorlog in Syrië en Oekraïne, Trump.

Met grappen en beschuldigingen aan het Westen slaat Poetin zich er probleemloos doorheen. Beschuldigingen van Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn "verzonnen door tegenstanders van president Trump'" En het wordt eens tijd dat de Russische oppositie met "realistische plannen komt in plaats van luidruchtige plannen". Hoe harder Poetin erin gaat, hoe luider het applaus.

Doorvragen is verboden. "Dit is geen discussie", zegt Poetin tegen een man die opstaat om een vervolgvraag te stellen. "Dit is vraag en antwoord."

Het zijn lokale thema's die de toon zetten. Een verbod op de vangst van omoelvis in het Baikalmeer. Het gebrek aan een sportcomplex in Vladivostok. Een boer die berecht wordt voor het bevestigen van een gps-tracker aan een koe bij de grens met Kazachstan.

Jekaterina Oedravtseva, medewerker van een site voor kinderen, is een van de mensen die erin slagen Poetins aandacht te grijpen. "Komt u op 19 januari naar een prijsuitreiking om te zien hoe kinderen prijzen uitgereikt krijgen?" Poetin, wat kortaf: "Ik zal het proberen." Oedravtseva is dolblij.

Hoe later het wordt, hoe groter de paniek bij journalisten die nog niet aan het woord geweest zijn. Dus wapperen ze steeds wilder met hun spandoeken. Maar na 3 uur en 42 minuten komt er een einde aan de show. Poetins woordvoerder Dmitri Peskov tegen de president: "Om vier uur wachten de Helden van Rusland op u in het Kremlin."

Poetin richt zich nog een keer tot de zaal en zegt: "Ik wil graag benadrukken dat we enorm waarderen wat u, de pers, doet voor Rusland. We zullen met u blijven samenwerken in de toekomst."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234