Woensdag 08/02/2023

energie

1,6 miljoen aardgasaansluitingen te controleren: wie betaalt de rekening?

1,6 miljoen gasinstallaties zullen de komende jaren gecontroleerd moeten worden. Beeld
1,6 miljoen gasinstallaties zullen de komende jaren gecontroleerd moeten worden.

Nederland, één van de belangrijkste aardgasleveranciers in ons land, stopt op termijn met die leveringen. Daardoor moet de aardgasaansluiting van maar liefst 1,6 miljoen Belgische gezinnen gecontroleerd en mogelijk aangepast worden. Wie die kosten zal betalen, is voer voor discussie. Dat schrijft Le Soir.

Dieter Bauwens

In 2030 zet Nederland een punt achter de aardgasleveringen aan België. Vanaf 2024 worden die al stapsgewijs afgebouwd. De reden: de gasvoorraad is niet oneindig, en bovendien veroorzaken de boringen naar gas aardbevingen bij onze noorderburen.

Geen Nederlands aardgas meer, dus moeten we op zoek naar een nieuwe leverancier. Maar zo eenvoudig gaat dat niet. Immers: de Nederlanders leveren zogenoemd L-gas, en dat bevat een hogere concentratie aan stikstof dan het H-gas van andere distributeurs. Het Nederlandse L-gas vervangen door H-gas gaat dan ook niet zomaar: eerst moet elke individuele gasaansluiting een veiligheidscontrole ondergaan, en in bepaalde gevallen ook een aanpassing.

Het belooft een werk van lange adem te worden. 1,6 miljoen gezinnen verwarmen zich of koken vandaag immers met Nederlands aardgas. Zoveel installaties krijg je niet in één-twee-drie gecontroleerd en aangepast. Daarom moet er snel een plan van aanpak komen, meent Synergrid, de federatie van de netbeheerders van aardgas in België. Volgens Le Soir zou de hele operatie zo'n 700 miljoen euro kosten.

Communautair kantje

En daar wringt het schoentje. Dit zou België niet zijn als ook hier geen communautair kantje aan het verhaal zou zitten. Van de 1,6 miljoen gezinnen woont de grootste groep, zo'n 1 miljoen, immers in Vlaanderen. Ook een half miljoen Brusselse huishoudens zitten met Nederlands gas, net als 100.000 Waalse gezinnen. Wie de kosten moet dragen, is op dit moment koffiedik kijken. In Wallonië gaan al stemmen op dat er geen sprake van kan zijn dat de Walen betalen voor wat een voornamelijk Vlaams probleem is.

In Enover, het overlegplatform tussen de verschillende energieministers in ons land, hebben de gewesten en de federale regering zich de afgelopen maanden al meermaals over het probleem van de gasinstallaties gebogen, bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) aan De Morgen. Tommelein wijst erop dat in het federaal regeerakkoord werd afgesproken om een nationaal fonds op te richten om de kosten te dekken. Dat is voorlopig nog niet gebeurd.

Het bedrag van 700 miljoen euro kan minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) niet bevestigen. "We hebben een juridische analyse besteld van de financiering in de huidige institutionele context", zegt haar woordvoerster Ingrid Van Daele. Die gaat de minister de komende weken bestuderen." Er loopt ook een tweede studie die moet becijferen wie welke verantwoordelijkheid moet dragen, vertelt Van Daele. Beide studies moeten nog aan de federale regering en aan de gewesten worden voorgelegd. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234