1.500 hoertjes moeten weg
Het voornemen van de Brusselse burgemeester Thielemans (PS) om straatprostitutie in het centrum van Brussel aan te pakken met boetes, stuit op scepsis. 'Onmenselijk, niet realistisch', klinkt het bij de Brusselse Open Vld.
De tippelende meisjes in de Alhambrawijk, een buurt in het noorden van het centrum van Brussel, zijn een heel oud zeer (zie DM 21/4). De Koninklijke Vlaamse Schouwburg en de Lakensestraat doen 24 uur op 24 dienst als openluchtbordeel. Klanten afwerken in het openbaar, vrouwen onder invloed van drank en drugs en een oneindige autocarroussel van mannen op zoek naar een meisje, zorgen voor spanningen met buurtbewoners en de lokale middenstand. Die klagen al meer dan tien jaar over overlast, die volgens hen met de uitbreiding van de Europese Unie nog is toegenomen. De meeste van de ruim 1.500 sekswerkers in de buurt komen uit Oost-Europa.
De stad Brussel speelt hier volgens het wijkcomité Alhambra een ambigue rol: café's die bekend staan als pleisterplekken voor pooiers en prostituees worden gesloten om onmiddellijk weer een nieuwe vergunning op te strijken, de camera's die overlast moesten tegengaan worden door de meisjes gebruikt als veiligheidsschild en de politie laat betijen.
Thielemans wil nu toch optreden, en wel met gemeentelijke administratieve sancties (GAS) voor overlast van 75 tot 250 euro. Er zullen volgens de socialistische burgemeester ook meer controles komen op pooiers en een belasting voor de verschillende rendez-voushotelletjes in de buurt waar de vrouwen klanten ontvangen. Thielemans ontkent niet dat het risico bestaat dat de pooiers hun werkterrein verplaatsen naar buurtgemeenten Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek, die grenzen aan de Alhambrawijk. "Schandalig', reageert een kwade Bernard Clerfayt (FDF), burgemeester van Schaarbeek. In zijn gemeente bevindt zich de beruchte Aarschotstraat, waar meisjes de ene vitrine naast de andere bemannen. "Ieder moet in zijn eigen gemeente de problemen aanpakken, Thielemans lanceert deze voorstellen uit puur electoralisme. Wij controleren de bars en de activiteiten in die buurt zeer streng, tippelen op straat is absoluut verboden. Het voordeel is wel dat wij geen rendez-voushotels hebben, ik vraag mij af waar de vrouwen hun klanten kunnen zien."
Ook Els Ampe, gemeenteraadslid voor Open Vld in Brussel, noemt de 'prostitutietaks' een gemakkelijkheidsoplossing. "Dit is geen menselijke en realistische oplossing. Thielemans laat de politie bijna voor tweede pooier spelen: als de meisjes hun geld hebben afgedragen, komen ze nog eens langs met boetes. Het risico dat prostituees die betrapt worden ook nog eens stevig worden aangepakt door hun pooier, is reëel. Vrouwen worden opnieuw het slachtoffer. Het klopt trouwens helemaal niet dat prostitutie niet verboden is, zoals Thielemans zegt. Het wordt gedoogd, maar kan op elk moment verboden worden."
Ampe stelt een integrale aanpak voor naar Antwerps model, een idee dat Pascal Smet (sp.a) in 2009 al formuleerde. Daar biedt megabordeel Villa Tinto een plek aan prostituees die niet achter het raam zitten. De politie treedt er volgens Ampe onmiddellijk op bij overlast. "Dat beleid moet door de zes politiezones op dezelfde manier gevoerd worden, anders verplaatst het probleem zich alleen." Uit ouder onderzoek blijkt dat het megabordeel inderdaad voor minder problemen op straat zorgt, maar dat fenomenen als mensenhandel en uitbuiting ook minder zichtbaar zijn.