Dinsdag 21/09/2021

Onderwijs

1,5 miljoen euro om (school)gebouwen in kaart te brengen

Het Gemeenschapsonderwijs probeert uit te zoeken welke gebouwen tot hun patrimonium behoren. Dat blijkt lastiger dan gedacht.  Beeld Joost De Bock
Het Gemeenschapsonderwijs probeert uit te zoeken welke gebouwen tot hun patrimonium behoren. Dat blijkt lastiger dan gedacht.Beeld Joost De Bock

1,5 miljoen euro. Zoveel betaalt het GO! aan het opmetingsbedrijf Vansteelandt om een gedetailleerd beeld te krijgen van haar duizenden (school)gebouwen, waaronder een kasteeldomein en een zwembad.

Een kasteeldomein met 42 petanquevelden. Een zwembad. Een art-decohotel in Keerbergen. Het zijn slechts enkele (voormalige) bezittingen van het Gemeenschapsonderwijs (GO!). Maar hoe uitgebreid het patrimonium precies is en hoe die gebouwen er precies uitzien, is onduidelijk. Het GO! schakelde daarom in februari 2015 de firma Vansteelandt in. De landmeters en scanners kregen 1,5 miljoen euro om het onroerend goed in kaart te brengen. Zij moeten tegen het einde van dit jaar hun bevindingen doorgeven. Dat blijkt uit informatie die Vlaams Parlementslid Jos De Meyer (CD&V) opvroeg bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

“Het GO! bezit gebouwen die niet voor onderwijs gebruikt kunnen worden en die soms zelfs leegstaan”, zegt De Meyer. Het Vlaams Parlementslid geeft aan dat hij het GO! niet wil aanvallen, maar stelt zich wel vragen bij het vroegere aankoopbeleid en het moeizaam in kaart brengen van het huidige patrimonium. “Het aantal gebouwen moet wel bijzonder uitgebreid zijn, want anders lijkt mij zo’n bedrag voor een studie behoorlijk onbegrijpelijk.”

Staatshervorming

Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!, begrijpt op haar beurt de vragen van De Meyer niet. Ze benadrukt dat Vansteelandt aan de slag is gegaan na een openbare aanbesteding en wijst op de historische erfenis van haar net. Het Gemeenschapsonderwijs ontstond ‘pas’ nadat de gemeenschappen na de derde staatshervorming in 1988 bevoegd werden voor onderwijs. Voordien was er sprake van het Rijksonderwijs. Die gebouwen gingen rechtstreeks over naar het nieuwe GO! en maken volgens Verdyck het grootste deel uit van het patrimonium.

In totaal zou het GO! over enkele duizenden domeinen beschikken, goed voor een totale oppervlakte van 4 miljoen vierkante meter. Meer dan 90 procent hiervan is al opgemeten. "Het was een titanenwerk", zegt Herbert Baetens, operations manager bij Vansteelandt. "Wij waren de goedkoopste en hebben systematisch alle gebouwen van binnen en buiten gescand. Vervolgens zijn daar dwarsdoorsnedes en plannen van gemaakt per verdieping." Verdyck stelt dat het GO! een inhaalbeweging moest doen. "We hadden geen algemeen beeld van ons patrimonium, omdat de overdracht van het Rijksonderwijs naar ons niet optimaal was. Met deze opmetingen kunnen we bepalen waar we nog kunnen renoveren tot een schoolgebouw of waar we moeten verkopen."

Het Keerbergse art-decohotel Le Grand Veneur werd zo eind 2015 voor bijna een miljoen euro verkocht. De afgelopen jaren, tussen 2014 en 2017, deed het GO! zo’n 46 gebouwen van de hand. Het leverde in totaal bijna 32,5 miljoen euro op. Verreweg de grootste som, circa 5 miljoen euro, kwam voort uit de verkoop van een indrukwekkende site aan de Jakobinessenstraat in het Brugse stadscentrum.

“Het is zeker niet zo dat we over massa’s geld beschikken”, geeft Verdyck aan. “Elke euro wordt opnieuw geïnvesteerd. We hebben voor onderhoud, renovatie en nieuwbouw 3 tot 4 miljard euro nodig. We krijgen van de overheid jaarlijks 30 tot 40 miljoen euro. In tegenstelling tot andere onderwijsverstrekkers komt al ons geld van de overheid. Wij kunnen geen beroep doen op giften of leningen.”

(Voormalige) panden in bezit van het GO!
- Hotel Grand Veneur in Keerbergen
- Kasteel Ter Biest in Sint-Truiden
- Casinoplein in Gent

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234