AchtergrondMigratie
1.400 migranten dakloos door grote brand in Bosnisch opvangkamp
In Bosnië zijn zo’n 1.400 asielzoekers dakloos geworden nadat een tijdelijk kamp aan de grens met Kroatië in vlammen is opgegaan. Vermoedelijk is de brand aangestoken door bewoners uit onvrede over de slechte omstandigheden. Er zijn geen gewonden.
Het zogenoemde Lipa-kamp, dat in maart inderhaast werd opgetuigd om zwervende migranten in de noordwestelijke regio Krajina onder te brengen toen corona uitbrak, is niet geschikt voor de winter. De migranten leven in tenten zonder verwarming. De temperatuur dook afgelopen weken al onder het vriespunt, waarop de waterleidingen en toiletten bevroren raakten en ze hun behoeften in de omliggende bossen moesten doen.
In Bosnië zijn naar schatting zeker 7.000 mensen gestrand die proberen Kroatië te bereiken en dan verder Europa in willen trekken Bosnië werd een populaire smokkelroute nadat de overige routes over de Balkan, via Servië en Hongarije, hermetisch waren afgesloten. Ook Kroatië houdt nu de grens dicht en duwt migranten terug naar Bosnië. Toch blijven ze het nog vaak proberen, omdat ze zeggen niets te verliezen te hebben.
Slepend dossier
De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en de Europese Unie dringen al langer vergeefs aan bij de Bosnische autoriteiten op een duurzame oplossing, maar politici in het etnische verdeelde land worden het niet eens over de locatie voor vluchtelingenopvang. De EU heeft eerder deze maand voorgesteld een oud kamp te openen, Bira, in de buurregio Bihac, maar dat stuitte op verzet van de lokale oppositie. Om de autoriteiten onder druk te zetten, kondigde IOM afgelopen week aan het kamp gisteren officieel te sluiten en te stoppen met distributie van voedsel, kleding en andere voorzieningen.
De brand werd gisterenochtend aangestoken en was later op de dag onder controle, maar het kamp is grotendeels verwoest. “Voor zover we nu weten, heeft een groep voormalige bewoners drie tenten en containers in brand gestoken nadat de meeste migranten het kamp hadden verlaten”, schreef Peter Van der Auweraert van de Bosnische afdeling van het IOM op Twitter.
Wat er nu met de mensen gebeurt, is onduidelijk. “Er is geen alternatieve locatie”, zei Van der Auweraert tegen persbureau AP. Sommige migranten proberen Kroatië te bereiken, anderen hebben aangegeven naar Sarajevo te gaan en een derde groep zou overwegen naar Bihac te trekken in de hoop de winter in illegale kraakpanden door te brengen.
Volgens Paola Lucchesi, oud-journalist en directeur van de hulporganisatie Centrum voor Duurzame Ontwikkeling Una, stevent Bosnië af op een constitutionele crisis. Dat zei ze in de Britse krant The Guardian. “Wat gebeurt in Bihac is een politieke crisis die al twee jaar aan het sudderen was en nu op uitbarsten staat.”
In september ging ook het beruchte kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos in vlammen op. Ook die brand werd aangestoken door bewoners uit onvrede met de inhumane omstandigheden. Daar werden 13.000 migranten en vluchtelingen dakloos, van wie veel gezinnen met kleine kinderen.