Vrijdag 18/09/2020

Onderwijs

1.340 leerplichtige minderjarigen in opvangcentra

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)Beeld BELGA

Het aantal leerplichtige kinderen en jongeren in collectieve opvangcentra is vorige maand gestegen naar 1.340, van wie 500 kinderen jonger dan vijf jaar. Dat zijn er bijna 400 meer dan eind augustus (950). Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) geantwoord op een vraag van Groen-onderwijsspecialiste Elisabeth Meuleman.

Vlaanderen bereidt zich al een tijdje voor op de impact van de vluchtelingencrisis op het onderwijslandschap. Minister van Onderwijs Hilde Crevits voerde eerder al overleg met de onderwijskoepels, de VVSG, Fedasil en het Rode Kruis. Er zijn ook al maatregelen voorzien, gaande van middelen voor mobiele units tot een geplande versoepeling van de regels voor onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers (OKAN) in het secundair onderwijs.

De roep om ook middelen te voorzien voor onthaalonderwijs voor kleuters wordt intussen steeds luider. Nu is er nog geen OKAN mogelijk voor -5-jarigen, maar zowel vanuit het onderwijsveld als vanuit het Vlaams Parlement wordt steeds feller aangedrongen op een nooddecreet. Meerderheidspartijen CD&V en Open Vld staan achter het idee, en ook Groen vindt dat het nooddecreet er snel moet komen. Maar volgens Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman werkt meerderheidspartij N-VA tegen en is er een soort "perverse koehandel" bezig met de werkingsmiddelen voor gelijke onderwijskansen.

"Koehandel"

N-VA stelde namelijk recent voor een deel van de middelen voor het gelijkekansenonderwijs (de GOK-middelen) vrij te maken voor extra lesuren Nederlands voor anderstalige leerlingen in het basis- en secundair onderwijs. "Met 50 miljoen euro kunnen 1.200 leerkrachten fulltime aan de slag in taalbadklassen voor anderstalige leerlingen", klonk het.

Volgens Meuleman wil N-VA op die manier een "koehandel" opzetten. "Een uitbreiding van OKAN, ook voor kleuters, in ruil voor de helft van de SES-werkingsmiddelen naar taalbadonderwijs. Die koehandel is pervers", aldus Meuleman.

N-VA-parlementslid Kris Van Dijck zegt dat het voorstel van zijn partij vertrekt vanuit een "grote bekommernis voor de kwaliteit van het onderwijs". "Daarin is de vluchtelingencrisis één aspect, maar zijn er ook grote uitdagingen voor andere anderstaligen."

Werkingsmiddelen

Volgens minister Crevits staat het de parlementsleden alvast vrij om voorstellen te lanceren, "maar het is zeker niet mijn intentie om de werkingsmiddelen te gaan inzetten om de vluchtelingencrisis te beheersen". "Ik heb trouwens de berekening gemaakt: dat zou betekenen dat 98 procent van onze Vlaamse scholen werkingsmiddelen zou verliezen. Daar heb ik nu geen behoefte aan. De bestaande instrumenten zijn goed zoals ze nu zijn. We kunnen ze in de toekomst misschien op een aantal punten versterken", klonk het. Ook rond extra inspanningen voor kleuters kan volgens haar een consensus gevonden worden binnen de regering.

Vorige week kaartte Groen-politica Elisabeth Meuleman ook het grote aantal kinderen in de collectieve opvangvoorzieningen aan. Zij drong toen aan op overleg tussen minister Crevits en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) te komen tot een snelle doorverwijzing naar lokale opvanginitiatieven (LOI's). Minister Crevits bevestigt nu dat het aantal leerplichtige kinderen en jongeren in de collectieve opvangvoorzieningen in september is gestegen tot 1.340. Ter vergelijking: eind augustus waren er nog 950. Daarnaast zijn er volgens minister Crevits ook 1.562 leerplichtige leerlingen in de lokale opvanginitiatieven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234