Dinsdag 02/03/2021

Update

1.300 jobs weg bij ArcelorMittal: Di Rupo vroeger terug uit Davos

De Arcelor Mittal-fabriek in Luik. Beeld BELGA
De Arcelor Mittal-fabriek in Luik.Beeld BELGA

ArcelorMittal in Luik sluit verschillende van zijn koude lijnen. Dat heeft de directie aan de vakbonden meegedeeld tijdens een bijzondere ondernemingsraad in Flémalle. Bijna de helft van de 2.700 banen wordt er geschrapt. Premier Di Rupo keert naar aanleiding van het banenverlies vroeger terug van het World Economic Forum in Davos. Hij zou deze avond al terug in ons land zijn, maar heeft eerst nog een onderhoud met Lakshmi Mittal, de topman van de staalgigant.

Door de sluiting van 7 van de 12 lijnen dreigt massaal banenverlies bij de staalreus. Tot 1.300 van de 2.700 banen zouden op de tocht staan, zo verklaarde David Camerini, topman van de CSC Métallos, tegenover de Franstalige krant La Meuse.

Concreet wil ArcelorMittal de warmwalserij in Chertal, een van de twee koudwalsen in Tilleur, de galvanisatielijnen 4 en 5 in Flémalle en de elektrolytische verzinklijnen HP3 en HP4 in Marchin sluiten. Een zevende onderdeel van de koude lijn, een verflijn in Ramet, zou alleen nog ingezet worden als herstellijn. Voorts werd de intentie aangekondigd om de cokesfabriek van Seraing te sluiten.

De vijf koude lijnen die overblijven, bieden nog plaats aan 800 werknemers. In oktober 2011 werd immers al de sluiting aangekondigd van de warme lijn bij ArcelorMittal in Luik. Daarbij zouden 795 banen verdwijnen. Over die sluiting bereikten directie en vakbonden al een voorakkoord, maar het definitieve akkoord is nog niet getekend.

Verlies
"De site van staalreus ArcelorMittal in Luik leed in de eerste negen maanden van 2012 een operationeel verlies van meer dan 200 miljoen euro en voor 2013 wordt geen enkele verbetering verwacht", zo klinkt de uitleg van de directie. Die toestand kon niet blijven duren.

Na de aankondiging van de sluiting van de warme lijn in Luik in oktober 2011 - waarbij 795 mensen hun baan verliezen - wilde ArcelorMittal zich concentreren op de koude lijn, met naast vijf "hoofdlijnen" ook zeven flexibele lijnen die zouden werken naargelang de vraag. Maar in 2012 zijn de economische vooruitzichten nog verslechterd, aldus de directie. Ze spreekt van een daling van de vraag naar staal met 8 tot 9 procent in Europa tegenover 2011, waardoor de vraag nu 29 procent lager ligt dan voor de crisis. "Bijgevolg is er onvoldoende vraag om het voortbestaan van de flexibele lijnen in Luik te steunen en er wordt geen verbetering verwacht op middellange termijn."

Parels van de industrie
De directie belooft "een sociaal aanvaardbare oplossing te zoeken voor de betrokkenen". "We erkennen dat deze aankondiging erg moeilijk is voor de personeelsleden in Luik, zeker zo kort na de aankondiging van de sluiting van de warme lijn. We hadden gehoopt dat die sluiting voldoende zou zijn geweest om het bedrijf aan te passen aan de gedaalde vraag", zegt Bernard Dehut, de topman van ArcelorMittal Luik, in een persbericht.

Sabine Huc, de woordvoerster van de site, voegt eraan toe dat de 800 overblijvende banen niet geminimaliseerd moeten worden. "Het is al jaren duidelijk dat de toekomst van Luik in de koude lijn ligt, met hoogtechnologische processen om kwalitatief hoogstaande producten te produceren. De vijf resterende lijnen zullen zich ontwikkelen tot parels van de industrie."

"Inertie"
De vakbonden van ArcelorMittal hebben alvast opgeroepen tot een staking in alle sites van de staalgroep in Luik, zo lieten de werknemersorganisaties weten bij het verlaten van de bijzondere ondernemingsraad. "We gaan een syndicaal actieplan tot stand brengen", aldus een vakbondsman.

Komende maandag zijn op verschillende sites personeelsvergaderingen voorzien. De vakbondsverantwoordelijken zijn ook van plan de politieke verantwoordelijken te bevragen, die ze inertie verwijten. Andere vakbondsacties op andere sites zijn evenmin uit te sluiten.

Veel personeelsleden vreesden al het ergste nadat de stock van de volledige productie de voorbije dagen massaal werd afgebouwd. Zo werden grote hoeveelheden rollen staal sinds vorige week naar opslagcentra bij Sidmar en Evergem gebracht.

Premier keert vervroegd terug
Premier Elio Di Rupo heeft naar aanleiding van het aangekondigde banenverlies beslist vervroegd terug te keren van het World Economic Forum in Davos. Hij schrapt ook zijn geplande deelname aan de Europees-Latijns-Amerikaanse top in Chili. Morgenochtend staat ook een gezamenlijke vergadering gepland met de federale en de Waalse regering.

Vanavond zou de premier al opnieuw in België moeten zijn, zo valt te horen in zijn entourage. Eerst heeft hij in Davos wel nog een onderhoud met Lakshmi Mittal, de topman van de staalgigant die eveneens naar het Zwitserse bergdorp is afgereisd.

De premier bezwoer al het Belgische onbegrip aan Mittal over te maken. "We steunen de arbeiders en hun families", zei de premier nog. "De arbeiders én de overheden hebben al veel inspanningen geleverd om de activiteiten van ArcelorMittal in ons land te kunnen houden."

Di Rupo had intussen contact met Waals minister-president Rudy Demotte en diens minister van Economie Jean-Claude Marcourt. Morgen zitten ze samen voor overleg.

Premier Di Rupo, deze ochtend nog lovend over de situatie in ons land, keert vervroegd uit Davos terug wegens de problemen bij ArcelorMittal. Beeld BELGA
Premier Di Rupo, deze ochtend nog lovend over de situatie in ons land, keert vervroegd uit Davos terug wegens de problemen bij ArcelorMittal.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234