Vrijdag 09/06/2023

WetenschapRuimtevaart

1.019 Belgen willen astronaut worden

null Beeld ESA
Beeld ESA

De kans is weer wat groter dat een Belg de ruimte ingaat. 1.019 landgenoten solliciteerden bij de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA), die eind maart een vacature openstelde voor astronaut. 785 kandidaten zijn man, 234 vrouw.

Fien Tondeleir

De ESA zoekt voor het eerst in twaalf jaar vier nieuwe astronauten die in een nieuw ruimtestation rond de maan zullen wonen, maar wil ook 25 andere astronauten opleiden. Een minderheid krijgt een vast contract, de rest komt in het reserveteam terecht. De vacature liep tot 28 mei.

Vier keer zoveel Belgen schreven zich in ten opzichte van de wervingscampagne in 2008, toen er amper 253 landgenoten solliciteerden. De huidige 1.019 kandidaten stuurden de afgelopen maanden allemaal hun cv, medisch attest en een uitgebreide ingevulde vragenlijst naar de ESA. Het deed staatssecretaris Thomas Dermine (PS), bevoegd voor wetenschapsbeleid en ruimtevaart in ons land, een ochtendlijk vreugdesprongetje maken. “Ik ben blij met het enthousiasme”, zei hij. “We zijn het kleinste land van de grote ruimtenaties.”

200 miljoen euro

België is het zesde Europese land dat financieel bijdraagt aan de ESA: jaarlijks gaat het om een budget van zo’n 200 miljoen euro. “Het grote aantal kandidaten bevestigt onze positie”, zei Dermine. De Belgen zullen stevig moeten opboksen tegen 21.570 andere sollicitanten van over heel Europa – zelfs in Luxemburg stelden 65 wetenschappers zich kandidaat. De meeste sollicitanten komen uit Frankrijk (7.137), gevolgd door Duitsland (3.700) en het Verenigd Koninkrijk (1.979). België telt, na Frankrijk, de meeste kandidaten per miljoen inwoners. In 2008 namen ‘slechts’ 8.413 Europeanen deel.

Een kwart (24 procent) van alle inschrijvingen is deze keer vrouw, terwijl dat in 2008 15 procent was. Het is de eerste keer dat ESA een vacature voor een astronaut met een fysieke beperking online zette. 257 Europeanen meldden zich daarvoor aan, onder wie tien Belgen (acht mannen en twee vrouwen). De ESA wil eerst onderzoeken of zij astronaut kunnen worden en welke aanpassingen nodig zijn.

Een astronautenopleiding duurt gemiddeld vier jaar. Alle kandidaten hebben – minstens één – masterdiploma op zak en spreken vloeiend Engels. Pas eind 2022 wordt bekendgemaakt wie het haalt.

Staatssecretaris Thomas Dermine (PS) is bevoegd voor wetenschapsbeleid en ruimtevaart. Beeld BELGA
Staatssecretaris Thomas Dermine (PS) is bevoegd voor wetenschapsbeleid en ruimtevaart.Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234