Zondag 27/09/2020

Brussel

1.000 euro per dag voor een ‘consultant’-directeur

Na de wantoestanden bij Samusocial is er een nieuw schandaal bij een andere Brusselse vzw.Beeld Photo News

Ook na Samusocial blijven hoge functionarissen in de Brusselse vzw’s goed hun brood verdienen. Een directeur verdiende de voorbije achttien jaar zelfs 3 miljoen euro als schijnzelfstandige. 

Tussen 2000 en eind 2017 maakte GIAL, een vzw die de informatica van de stad beheert, zowat 3 miljoen euro over aan Michel Leroy, directeur ontwikkeling bij de organisatie. Leroy was niet officieel in dienst bij de vzw. Hij werkte achttien jaar als zelfstandig consulent. Dat meldt Le Vif/L’express op basis van een kritische audit die de nieuwe directie recent liet uitvoeren.

Volgens de audit overtrad GIAL de wet op openbare aanbestedingen. De vzw betaalde Leroy namelijk 875 euro per dag. Later steeg dat bedrag naar 1.000 euro. Op die manier verdiende hij als schijnzelfstandige tot 270.000 euro per jaar. Voor zulke grote bedragen moet er normaal een openbare aanbesteding worden uitgeschreven, maar dat gebeurde niet. 

Michel Leroy verdiende meer dan goed zijn brood bij GIAL, de vzw die voor informatica instond in Brussel.Beeld RV

Brusselse socialisten

Opvallend is dat de bedragen ook werden goedgekeurd door de Stad Brussel. Achttien jaar lang plaatsten bevoegde schepenen hun handtekening onder het contract. Die schepenen werden telkens geleverd door de Brusselse socialisten, tot huidig schepen Mohamed Ouriaghli van Informatica (PS) toe. 

Ouriaghli, die voorzitter is van de raad van bestuur, wenst voorlopig niet te reageren. Zijn kabinet is de informatie nog volop aan het bekijken. Ook burgemeester Philippe Close (PS) hult zich in stilzwijgen. Maar op het stadhuis valt wel te horen dat dit nieuws allerminst onverwacht komt. “Het is net dankzij onze inspanningen dat dit allemaal naar boven komt”, klinkt het.

Een half jaar geleden beloofde Close, die toen net burgemeester was geworden, om grote kuis te houden in de Brusselse bestuursmandaten. In totaal zouden  450 mandaten worden geschrapt, goed voor een besparing van 700.000 euro. Tegelijk zouden alle vzw’s in Brussel worden doorgelicht, waaronder dus GIAL.

De audit bewijst volgens de PS dat ze het echt meent met goed bestuur. Maar dat de feiten nu al uitlekken, nog voordat de oefening van Close klaar is, komt slecht uit. Bovendien blijken de feiten zich jarenlang te hebben afgespeeld onder de neus van de socialisten. Dit doet hun imago geen goed. Sinds het Samusocial-schandaal, dat oud-burgemeester Yvan Mayeur (PS) vorig jaar de sjerp kostte, probeert de Brusselse PS een sfeer van zelfbediening van zich af te schudden. Maar dat blijkt moeilijker dan verwacht. Sinds het gegraai bij de daklozenorganisatie kwamen er ook bij andere vzw’s uitwassen aan het licht.

Dat GIAL daar bij zit, hoeft amper te verwonderen. In 2006 werden zowel de gedelegeerd bestuurder als de secretaris-generaal er ontslagen nadat een externe doorlichting wanbeheer aan het licht had gebracht. De stad Brussel had die doorlichting aangevraagd wegens onduidelijkheid over 3,5 miljoen euro aan facturen. Uiteindelijk bleek dat de twee topmannen GIAL met een tekort van 2,15 miljoen hadden opgezadeld. Vreemd genoeg bleven de jaarbedragen die Leroy toen al opstreek onder de radar tijdens die audit, ook toen de vzw daarna op zoek ging naar een crisismanager om financieel zaken op orde te stellen.

Audit

“Dat was een ander tijdperk”, zegt een huidig lid van de raad van bestuur, en de audit in 2006 had een heel andere focus.” Vooral de relatie tussen GIAL en de nv Fourwin werd bekritiseerd. Die nv zou opgericht zijn door de ex-topmannen om de knowhow van GIAL te commercialiseren, zonder goedkeuring van de raad van bestuur. Meer dan de helft van de opgelopen schuld was te wijten aan nv Fourwin.

Maar in 2016 vermoedde de stad dus opnieuw geknoei. Yves Vander Auwera werd toen na amper zes maanden aan het hoofd van de vzw ontslagen. Een nieuwe audit onder een nieuwe directie volgde. Afgevaardigd bestuurder Mary-Odile Lognard laat in Le Vif/L’express alvast weten verstomd te staan over het gehanteerde tarief per dag. “Voor die prijs kun je een consultant enkele weken engageren, geen achttien jaar.” Het contract van Leroy werd eind december verbroken.

Voor de Brusselse oppositie bewijst deze kwestie dat het kluwen aan mandaten in Brussel dringend ontward moet worden. “Het is zo erg dat niemand nog weet wat er zich eigenlijk allemaal afspeelt”, zegt gemeenteraadslid Bart Dhondt (Groen). “Het  bewind van de PS is totaal uit de hand gelopen. De partij heeft een monster gecreëerd waarop zelfs zij geen vat meer heeft.”

Hoewel het dit keer niet om geld voor daklozen gaat, roept het verhaal volgens Dhondt herinneringen op aan het schandaal rond Samusocial. “Opnieuw wordt er aan zelfbediening gedaan. En opnieuw met middelen die normaal voor publieke doelen kunnen worden gebruikt.”

'à la tête du client'

CdH klaagt daarenboven aan dat de raad van bestuur van Gial, waarin ook lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen Didier Wauters zit, niet op de hoogte was van het contract.

"Het is hemeltergend dat het Brussels stadsbestuur peperdure contracten maakt 'à la tête du client' - zonder de wet op overheidsopdrachten te respecteren - belastinggeld verspilt en pas na 18 jaar een einde aan dat contract gemaakt heeft", reageert ook staatssecretaris Debaets. "De stad Brussel moet eindelijk eens leren dat samenwerken loont. Dat coherent en efficiënt bestuur beter is dan soloslim spelen." Debaets roept de stad dan ook op om zich aan te sluiten bij de digitale strategie van het Brussels Gewest en een beroep te doen op het Centrum voor Informatica van het gewest, "in plaats van dure consultants te betalen en per se eigen netwerken te willen aanleggen"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234