Vrijdag 24/03/2023

Vluchtelingencrisis

1.000 bedden voor kandidaat-asielzoekers

Vluchtelingen bij de WTC-toren en in het Brusselse Maximiliaanpark (o). Dokters van de Wereld stelde er gevallen van schurft vast, en meer en meer luchtweginfecties. Beeld © Bob Van Mol
Vluchtelingen bij de WTC-toren en in het Brusselse Maximiliaanpark (o). Dokters van de Wereld stelde er gevallen van schurft vast, en meer en meer luchtweginfecties.Beeld © Bob Van Mol

Vijfhonderd mensen krijgen vandaag een brits van de federale regering in de vooropvang. Bijlange niet genoeg, zegt Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS). Hij verroert geen vin voor de ontruiming van het tentenkamp in het Maximiliaanpark. Ondanks de federale inspanningen en de barre staat van het kamp. 'We kunnen de waterkanonnen toch niet inzetten?'

TINE PEETERS EN ROEL WAUTERS

In de WTC III-toren, het intussen bekende, deprimerende kantoorgebouw aan het Noordstation, krijgen vanaf vandaag 500 mensen een droog bed. De regering opent er een extra verdieping, waar 200 mensen kunnen slapen. Tot nu waren er in deze building uit de late jaren zeventig 300 britsen, waar niet-geregistreerde asielzoekers konden verblijven. "We zijn de eerste regering in de geschiedenis die vooropvang organiseert", complimenteerde premier Charles Michel (MR) zichzelf in de Kamer. "Voor ons was deze beslissing niet meer dan logisch. Helaas creëer je die opvangplaatsen niet in een vingerknip."

Een duidelijke zinspeling op de kritiek van de PS, die de rechtse regering verwijt dat ze de crisis maar op zijn beloop laat. Wat de PS wijselijk vergeet in haar betoog, is dat ten tijde van de vorige opvangcrisis, toen 'hun' Philippe Courard bevoegd was, de regering nooit onderdak aan de kandidaat-asielzoekers verleende.

null Beeld RV
Beeld RV

Rotweer

In de huidige vooropvang kunnen kandidaat-asielzoekers terecht die een convocatie kregen om zich op een latere datum bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) aan te bieden. Het rotweer maakt dat steeds meer mensen uit het tentenkamp in het Maximiliaanpark er gaan schuilen. Dat kamp is totaal verzadigd, uitgeregend en steeds meer mensen worden er ziek. Dokters van de Wereld stelde er enkele gevallen van schurft vast, en meer en meer luchtweginfecties.

De regering heeft nog een gebouw op het oog aan het Solvayplein, ook niet ver van het Maximiliaanpark, waar het 500 mensen kan huisvesten. Dat wil ze zo snel mogelijk openen. Andere gebouwen, in Laken en Evere, bleken uiteindelijk niet geschikt omdat ze te veraf lagen. Het douanedepot van Thurn en Taxis, een suggestie van de vrijwilligers in het tentenkamp, veegde de federale regering van tafel omdat er te veel werk aan was.

Ondanks al die federale inspanningen heeft de stad Brussel niet de intentie het tentenkamp in het Maximiliaanpark te ontruimen. Dat kamp draait grotendeels op vrijwilligers, maar krijgt van de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur ook douches en nachtwakers. Vorig weekend riep vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) al op tot een evacuatie van het Maximiliaanpark, een aanmaning die Mayeur furieus maakte.

"Wat de regering doet, volstaat niet", zegt zijn woordvoerder. "Waar moet de rest van de kamperende vluchtelingen naartoe? Moeten we de waterkanonnen op hen afsturen? Of de politie? Willen ze nu echt dat er chaos in het park ontstaat?"

Winter voor de deur

De federale regering blijft erop hameren dat lang niet alle kampeerders in het park kandidaat-asielzoekers zijn. Voor die 'categorie' zonder de nodige papieren voelt ze zich niet verantwoordelijk. "Maar een kleine minderheid in het park is geen vluchteling", zegt de Brusselse burgemeester. "Trouwens, waarom moeten we een onderscheid maken? Moeten we de niet-vluchtelingen in de regen en de kou laten slapen?"

Zelfs de 1.000 plaatsen waarin de regering nu voorziet, zullen binnenkort niet meer volstaan. De wachttijden bij DVZ blijven oplopen, de convocaties vliegen de deur uit. Deze morgen stond er voor DVZ een file van 350 à 400 mensen. Zij kregen te horen dat ze pas over acht dagen kunnen terugkomen voor de behandeling van hun aanvraag.

"Dit is in strijd met het internationale recht", zei Servais Verherstraeten van CD&V in het parlement. "Wij moeten die termijnen inkorten." Europa schrijft voor dat deze aanvragen binnen drie dagen afgehandeld moeten zijn. DVZ schrijft nu 250 mensen per dag in, een limiet die de christendemocraten graag willen optrekken. N-VA wil daar echter niet van weten. "De winter staat voor de deur", klaagde Verherstraeten nog. "Ik wil niet dat we de internationale pers halen met onmenselijke beelden."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234