Vrijdag 23/10/2020

0900-nummers houden je aan het lijntje

Een renteloze lening of goedbetaald thuiswerk. Een telefoontje naar een 0900-nummer volstaat. Maar zijn alle betaallijnen bonafide? Of wordt u, met een tarief van 1,12 euro per minuut, aan het lijntje gehouden?

door Lotte Beckers

Brussel l Computerstemmen en doorverwijzingen lijken de norm, zo blijkt na enkele telefoontjes naar 0903-nummers. En hoe hoger het 0900-nummer, hoe meer de beller betaalt.

Wie zijn rekening wil spijzen door met een reclamesticker op zijn wagen rond te rijden kan terecht op het nummer 0903/416.36. Daar krijgt de geïnteresseerde een bandje te horen van een enthousiaste man. "Ons team wil enkel serieuze kandidaten", krijgt de beller tot tweemaal toe te horen. Maar, zo gaat het bandje verder, "u moet zich aanmelden via het internet."

Gelukkig krijgt de beller ruimschoots de tijd om pen en papier te zoeken alvorens de man het adres van de website zal dicteren, want er volgt een ruime uiteenzetting. "Onze reclamestickers veroorzaken geen schade aan uw wagen en ze worden vakkundig geplakt door onze medewerkers." De man benadrukt ook verschillende keren dat het belangrijk is dat kandidaten hun gegevens correct en zo volledig mogelijk moeten doorgeven via de website, want "als een slager op de hoek zijn slagerij heropent, heeft het natuurlijk geen zin om een sticker te plakken op de wagen van iemand die 250 kilometer verder woont. Dat begrijpt u natuurlijk wel."

De beller krijgt ook informatie over het identificatienummer dat hij toegekend zal krijgen en over de privacywetgeving. Na drie minuten, tegen 1,12 euro per minuut, verwijst de man ons door naar de website, waar we meer informatie zullen vinden, en dicteert hij het adres. Daarop belooft hij de verbinding automatisch te verbreken, maar het bandje loopt gewoon verder.

Op de website www.reclameopwielen.be kan de volhardende beller zich aanmelden. Of toch niet? Want wie zich online wil inschrijven wordt doorverwezen naar het nummer 0903/416.44, zodat hij opnieuw 1,12 euro per minuut mag ophoesten. Ook daar wordt de beller ontvangen door een tape, met een stem die vriendelijk verzoekt de cijfercode in te toetsen, te vinden op de website, waarna "uw betaling wordt verwerkt". Waarvoor je moet betalen, en of je je daarna eindelijk kunt inschrijven, wordt niet meegedeeld.

De ombudsdienst voor telecommunicatie ontving in 2006 172 klachten, die vooral gaan over een gebrek aan informatie en transparantie. "Vaak weten mensen niet dat die lijnen zo duur zijn", aldus Jimmy Smedt, medewerker van het kabinet Consumentenzaken en Telecommunicatie. "Maar het cijfer is al serieus gedaald sinds de vrijwillige gedragscode die telecombedrijven in 2005 opstelden. En volgend jaar komt er een afdwingbare ethische code".

Tweede poging. Ook 0903/696.45 is op zoek naar mensen die reclame op hun auto willen. Wie tien minuten aan de lijn blijft, krijgt meer dan 35 keer "een ogenblik geduld" te horen. Verder gebeurt er niets. Tien minuten geduld later is de beller dus 11,20 euro lichter maar weet hij zelfs niet naar welke firma hij eigenlijk belt.

Een andere manier om snel geld te verdienen is via www.snelwinnen.com. "Op deze pagina kun je flinke geldbedragen winnen door simpelweg te bellen. Je krijgt dan een persoonlijke wincode te horen, welke je invult op deze pagina."

Er zijn verschillende bedragen te winnen, en hoe hoger het bedrag, hoe minder kans je maakt. Wie 500 euro kiest, moet hopen dat hij de 1.000ste beller is, de prijs van 100 euro wordt aan elke 200ste beller uitgereikt. De computer aan de andere kant van de lijn vraagt echter niet voor welk bedrag de beller kiest. Wie belt, krijgt wel een cijfercode. Wie die nog eens wil horen toetst 1, wie verder wil kiest 2. Daar deelt de vriendelijke vrouwenstem op tape de beller mee dat de betaling verwerkt wordt. Betaling? Welke betaling? Een dikke halve minuut later is de betaling voltooid, aldus de vrouw, en de beller mag inhaken. Maar de cijfercode blijkt niet het winnende getal te zijn. Resultaat: geen winst, enkele minuten gebeld aan 1,12 euro per minuut plus een betaling waarvan het bedrag pas duidelijk zal zijn wanneer de telefoonrekening in de bus valt.

Wie van thuis uit wat geld wil verdienen door pennen in zakjes te steken kan naar Johan bellen via 0903/421.67, waarna je toestelnummer 6091 moet kiezen. Helaas is het toestel tijdelijk niet in gebruik. Maar, zo leert de beller, "dit telefoongesprek komt tot stand door beldienst.nl".

Meer geluk op de astrolijn, waar geïnteresseerden terechtkunnen voor advies allerhande, en dat voor 1,12 euro per minuut. Nicky, heldervoelende en kaartlegster, geeft raad over "hoe die nieuwe knappe buurman te versieren". "Het is niet zo dat er helemaal geen interesse is van zijn kant, maar je pakt het het best voorzichtig aan. Probeer eerst vriendschappelijke gesprekken te voeren, en als hij zelf meer gesprekken aanknoopt, dan kun je proberen wat te flirten. Maar pas op, er zitten veel vrouwtjes achter hem!"

Horoscopen voorspellen wil Nicky niet. "Ik kan geen horoscopen lezen; ik zou liegen mocht ik daar op ingaan."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234