Zaterdag 29/02/2020

05:40 Eén

Tijd om naar de regiekamer te verhuizen. Een team van veertien man moet daar camerastandpunten kiezen, de volgorde van de items bepalen, met de correspondenten Greet De Keyser en Johan Depoortere communiceren en de juiste bijdragen op het juiste moment starten. Ook de nieuwsankers worden vanuit die regiekamer op de hoogte gehouden van de gang van zaken. "Als we de eerste minuten overleven, komt het wel goed", zegt Verstraete, voor hij de studio in duikt. De komende drie uur krijgt hij in zijn oortje constant aanwijzingen ingefluisterd: Afronden! Iets meer naar voor zitten, Lieven! Niet wegkijken! Het lijkt een hels karwei om rekening te houden met die richtlijnen, interviews af te nemen en zonder verpinken in de camera te blijven kijken. Maar Verstraete doet het allemaal met de glimlach. "Dit is een van de belangrijkste nieuwsfeiten van de voorbije jaren. Natuurlijk was ik blij toen ik als anker werd gekozen. Maar voor de volgende verkiezingen mogen ze mij gerust naar Chicago sturen." (lacht)

05:53 Eén

Cortoos wil absoluut on air zijn wanneer Obama zijn speech begint. Omdat die speech om zes uur gepland staat, beslist hij om vijf minuten vroeger dan gepland - om 5.55 uur - met de uitzending te starten. Toevallig net op het moment dat ook de concurrenten aan de Medialaan met hun verkiezingsspecial de lucht in zullen gaan. Al speelt dat volgens Cortoos geen enkele rol. "We houden geen rekening met wat de concurrentie doet. We proberen gewoon zelf een zo goed mogelijk programma te maken."

05:55 Eén

Vijf, vier, drie, twee, één... Bij de VRT wordt het programma op gang geschoten. In de regiekamer zijn alle ogen gericht op de monitor waarop beelden vanuit Obama's hoofdkwartier te zien zijn. In afwachting van Obama's speech wil Cortoos nog vlug overschakelen naar Greet De Keyser en Johan Depoortere, de twee Amerikacorrespondenten. En dat gaat, na amper één minuut uitzending, grondig fout. Het is de bedoeling om eerst naar Depoortere te gaan, maar er wordt per ongeluk naar De Keyser overgeschakeld. In de regiekamer wordt gevloekt en over en weer geschreeuwd, tot plots toch Depoortere in beeld verschijnt. Pieter Knapen, algemeen hoofdredacteur van de nieuwsdienst, die de start van de uitzending live wou meemaken, is ondertussen de deur van de regiekamer al uit. Maar bij het horen van het gevloek keert hij op zijn schreden terug.

05:56 vtm

Stef Wauters onderbreekt het gesprek met zijn studiogasten Willy Claes en Herman Matthijs. "Mijn excuses", zegt hij. "Maar we moeten live naar Atlanta." Obama begint aan zijn perfect georkestreerde speech. Alles loopt op rolletjes. Goens leunt achterover. Over zijn lippen rolt een brede grijns. "Laten lopen", zegt hij. "Laat hem maar vertellen." Dominee Jesse Jackson komt huilend in beeld. "Man, man, man", zucht Goens. "Kippenvel!"

5:56 Eén

Er wordt meteen naar Chicago overgeschakeld, zodat de VRT-kijkers de overwinningsspeech van Obama live te zien krijgen. De rust in de regiekamer keert terug en Knapen, die ziet dat Cortoos de boel onder controle heeft, verlaat het schip. Wil hij, naar het voorbeeld van zijn commerciële collega Eric Goens, niet liever zelf achter de knoppen zitten? "Natuurlijk is zo'n live-uitzending leuk om te doen, dat heb ik tijdens mijn radiocarrière meer dan eens ervaren. Maar ik heb het volste vertrouwen in mijn eindredacteurs. Ik denk misschien wel eens: dit of dat zou ik anders doen, maar dan ga ik niet meteen ingrijpen. Op een dag als vandaag probeer ik gewoon zo weinig mogelijk in de weg te lopen."

06:04 vtm

Eric Goens heeft tot nu toe niet één keer gekeken naar wat ze aan de Reyerslaan aan het doen zijn. In plaats daarvan zegt hij: "Om zeven uur moeten we een mooi journaal uitzenden, met daarin de speeches van Obama en McCain."

Vijf minuten later komt iemand de regiekamer binnen en vraagt: "Is de VRT eigenlijk al aan het uitzenden?" Goens: "Who cares?"

Ondertussen vindt de kapitein dat die speech van Obama dan wel erg straf mag zijn, hij begint nu toch wel vreselijk lang te duren. Uit vrees kijkers te verliezen, schakelt hij terug naar zijn presentator. Wanneer wat later ook running mate Joe Biden op het podium verschijnt, en vervolgens de volledige families Obama en Biden opdraven, zegt Goens: "Mannekes, sebiet begin ik zelf te blèiten."

06:13 Eén

De speech van Obama blijft maar duren en in de regiekamer wordt men stilaan nerveus. Onderbreken of laten lopen? Een dilemma. Er wordt nog een paar minuten gewacht en net op het moment dat Cortoos beslist om de speech dan toch maar af te breken, rondt Obama af. Er wordt geswitcht naar de studio en het beeldmateriaal van de speech gaat naar een computer op de buitenlandredactie, waar een journalist de toespraak zo snel mogelijk probeert samen te vatten, zodat het fragment in de nieuwsflashes later tijdens de uitzending kan worden gebruikt.

06:30 vtm

Een halfuur eerder dan afgesproken kiest Goens ervoor om een soort journaal uit te zenden. Alle hoogtepunten van de voorbije ochtend volgen elkaar in snel tempo op. Van dan af kabbelt de uitzending verder op hetzelfde ritme, het gaat van de studiogasten naar de correspondenten en terug. Heidi Bols roept: "Wat nu?" Goens: "Geef me honderd seconden om na te denken." Die honderd seconden blijkt ruim gerekend. Journalist Tim Verheyden staat in Brussel bij Sam Fox, Amerikaans ambassadeur in België. Iedereen valt achterover wanneer Fox vertelt dat het een historische dag is en dat hij Obama de verdiende winnaar vindt. Goens maakt ondertussen van zijn oren dat hij te weinig journalistieke stukken binnen krijgt: "Ik wil reacties! Reacties!" Jeroen Wils antwoordt: "Voorlopig krijgen we te weinig beelden binnen." Goens wijst voor het eerst naar de uitzending van de VRT, in een klein hoekje van een van zijn drie monitoren: "De Reyerslaan voert de ene reactie na de andere op. From all over the world!"

06:31 Eén

Op de monitors die beelden vanuit Chicago en Phoenix doorstralen duiken Greet De Keyser en Johan Depoortere opnieuw in beeld op. De VRT heeft maanden geleden al een aantal timeslots van telkens vijftien minuten aangekocht, waarin ze live met hun correspondenten kunnen praten. Met die timeslots kan echter niet geschoven worden en dat zorgt zo nu en dan voor problemen. Bij het begin van de uitzending liep het al grondig fout en ook de tweede keer staan de correspondenten er voor spek en bonen bij. De verbinding naar Depoortere is overbelast en hem bereiken lukt niet. Uiteindelijk komt de klank van Depoortere pas twee minuten voor het verstrijken van het timeslot goed door. Niet meer de moeite om over te schakelen en dus moet Depoortere nog een half uur wachten voor hij zijn zegje kan doen.

07:40 Eén

Ook de koffiedames zijn gearriveerd! Er wordt een karretje de regiekamer binnengerold met koffie, fruitsap, water, fruit en - hoe kan het ook anders op een dag als deze - donuts voor iedereen!

08:29 Eén

Hoog bezoek in de studio. Dirk Wauters, gedelegeerd bestuurder van de openbare omroep komt het team een half uur voor ze van antenne gaan alvast feliciteren met hun prestatie. Na de aarzelende start hebben Cortoos en co. zich herpakt. Of zoals Lieven Verstraete het verwoordt: "Na die eerste minuten dacht ik. Lap, hier zit ik nu voor drie uur." Maar uiteindelijk verliep de uitzending, op een paar details na, quasi perfect. Toegegeven, er was al eens een kabel in beeld en sommige van de studiogesprekken werden net iets te lang uitgesponnen, maar Wauters is alvast tevreden. Ook het ontbreken van technische problemen is een meevaller. Het nieuwe digitale systeem draaide drie uur lang foutloos, een opsteker.

09:00 Eén

Lieven Verstraete en Annelies Van Herck nemen afscheid van de kijkers en de eindgeneriek begint te lopen. Helaas blijft het geluid achterwege. "Jammer", vindt Cortoos. "Het voelde een beetje als over de meet rijden met een platte band." Toch is hij tevreden met de uitzending die hij in elkaar bokste. "Het was een sneltrein die op gang kwam. Zodra hij op topsnelheid lag, moest ik me soms haasten om hem voor te blijven, maar het is uiteindelijk toch gelukt."

09:01 vtm

In één woord wat volgt bij vtm: ontlading. Stef Wauters: "Alles is vlekkeloos verlopen. We konden meteen beginnen met de speech van McCain. Van dan af was het: alle registers open."

En Goens? Die is ondertussen 28 uur wakker. Moe? "Neen", houdt hij vol. "Straks krijg ik een klop, maar momenteel giert de adrenaline nog door mijn lijf." Opnieuw komt een glimlach tevoorschijn: "Obama was het podium in Chicago nog niet opgewandeld of hij zat live op vtm. Dat is de kick. Daar doe je het voor. Je maakt het mee. Van op de eerste rij. Het is hetzelfde gevoel als bij 11 september, maar dan helemaal anders. Later zullen mijn kleinkinderen vragen: 'Waar was je toen Obama verkozen werd?' Ik zal antwoorden: ik zat bij vtm in de regisseursstoel."

Nog één keer die glimlach. "Een wondermooi opamoment."

vtm

Dominee Jesse Jackson komt huilend in beeld. 'Man, man, man', zucht Goens. 'Kippenvel!'

Eén

De speech van Obama blijft maar duren en in de VRT-regiekamer wordt men stilaan nerveus. Onderbreken of laten lopen? Een dilemma

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234