DM Zapt

'Topdokters': het recept lijkt eenvoudig, en toch blijft het toptelevisie op eenzame hoogte

Ook na vier seizoen slaagt VIER-productie erin om te beklijven van begin tot einde

1 © RV Beeldfabriek

In de dagelijkse rubriek DM ZAPT zet de tv-redactie van 'De Morgen' de blik op oneindig. Vandaag: Jan Debackere over het immer fantastische Topdokters.

Een lange stang met cameraatje die zijn weg zoekt door de baarmoeder van een Letse vrouw. Het handje van een foetus van de drieling dat de naald vastpakt. Een laser die de navelstreng van de zieke foetus doorbrandt. Een hartje dat nog kleine tekenen van leven geeft. IJzingwekkend. Adembenemend. Vintage Topdokters ook.

Na vier seizoenen zou je al eens kunnen denken dat er sleet op een formule komt, dat je het nu wel al gezien hebt. En dan krijg je deze beelden te zien. En die van de man die een openhartoperatie onderging. Of de jongen die als meisje geboren werd en, samen met zijn vader, voor het eerst op consultatie gaat bij de prof voor een hormoonbehandeling. En dan weet je weer: er zit nog geen spatje sleet op Topdokters en de volgende weken wordt dit opnieuw een van de weinige programma's die je echt wil zien.

Eenvoudig recept

Nochtans. Hoogtechnologische televisie is het niet. Acht dokters, een resem lange interviews die netjes opgeknipt en afgewisseld zijn met fragmenten van hun werk. Een rode draad is er niet echt te bespeuren. Het recept lijkt eenvoudig, en toch blijft het  toptelevisie op eenzame hoogte.  

Share

'Topdokters' heeft telkens de juiste fragmenten, de juiste vragen, de juiste antwoorden. De goede mix ook. Soms doodernstig, soms gewoon grappig. En vooral ook nooit sensationeel, wat makkelijk zou kunnen

De vinger leggen op wat Topdokters nu zo goed maakt, is niet makkelijk. Ligt het aan het thema? Wellicht, maar er zijn nog vele andere programma's in en over ziekenhuizen of ziekte, en toch slagen die er niet in je evenveel te laten meevoelen en meeleven. Maar Topdokters heeft telkens de juiste fragmenten, de juiste vragen, de juiste antwoorden. De goede mix ook. Soms doodernstig, soms gewoon grappig. En vooral ook nooit sensationeel, wat makkelijk zou kunnen.

De casting van de dokters dan? Ongetwijfeld, want elk seizoen slagen ze er toch maar in om weer die dokters te vinden die eruit springen. Met dank ook aan de inkijkjes in hun privéleven. Hoe klein ook, vaak zeggen ze zoveel. Neem nu professor endocrinologie Guy T'sjoen, die de transgender begeleidt en erop staat om rond 18 uur naar huis te gaan om dan naar een concert van Kim Wilde te gaan. Wie dacht dat alle dokters in dikke auto's rijden en van de wereld los staan, kan geen beter tegenvoorbeeld vinden. Of de gynaecologe die de Letse vrouw hielp. In alle eenvoud zo mooi. 

Beangstigend

Tegelijkertijd heeft Topdokters ook iets beangstigend: je ziet veel te veel kankers passeren, mensen met complexe ziektebeelden, zwangerschappen die afgebroken worden, kinderen die in plaats van te spelen aan het ziekenhuisbed gekluisterd zijn. De hypochonder in je komt onvermijdelijk naar boven. Dat pijntje daar, zou dat geen kanker kunnen zijn? Of die vermoeidheid, op wat zou dat kunnen duiden?

En toch overheerst steeds weer de geruststelling op het einde van de aflevering, als je ziet wat er allemaal kan. Hoeveel mensen genezen worden, hoe dokters – en de vele verplegers die hen helpen – zich uit de naad werken om oplossingen te vinden. Hoe ze meeleven. Ook dat is Topdokters

Topdokters, elke dinsdag om 20.35 uur op VIER

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier DM Zapt
Dossier DM Zapt

De Morgen kijkt televisie (en luistert soms ook naar de radio).

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine