FPC Gent

"Soms geen enkele verpleger per afdeling in hoogbeveiligd centrum"

Eerste centrum voor geïnterneerden doorgelicht

1 Het FPC Gent. © Bob Van Mol

In het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent werkt te weinig personeel om goede zorg te leveren, concludeert de Vlaamse Zorginspectie in een eerste rapport. Het nieuwe centrum in Antwerpen moet het nochtans met exact dezelfde bezetting doen.

Share

Bezetting is vaak onvoldoende in FPC Gent, en niet iedereen heeft juiste diploma

Het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) in Gent is het eerste in ons land waar geïnterneerden met een hoog beveiligingsrisico kunnen worden behandeld. In een protocolakkoord werd afgesproken dat de Vlaamse Zorginspectie de werking zou controleren. Deze instantie staat in voor alle inspecties van de Vlaamse welzijns- en gezondheidsvoorzieningen.

"Op het vlak van bestaffing zijn er verschillende knelpunten", staat te lezen in de conclusies van het eerste auditrapport, dat De Morgen dankzij de wet openbaarheid van bestuur kon inkijken.

Buitenwippers en obers

Een van de problemen is een tekort aan verpleegkundigen. Zo kan het FPC Gent niet garanderen dat er in elke shift minstens één verpleegkundige per afdeling is, "nochtans een vereiste in psychiatrische ziekenhuizen". Ook de nachtelijke bezetting is "ruim onvoldoende" om alle voorziene zorgtaken kwalitatief te kunnen uitvoeren.

Voorts vindt de Zorginspectie het problematisch dat niet alle therapeutische assistenten het juiste diploma hebben, temeer omdat zij patiënten ook individueel begeleiden. Zo werken er therapeuten die in een vorig leven buitenwipper, agent of ober waren.

Over de personeelsbezetting in het algemeen schrijft de Zorginspectie nog dit: "Er is een groot spanningsveld tussen wat contractueel werd afgesproken en wat nodig is om continue kwaliteit van zorg en patiëntenveiligheid te garanderen."

Daarmee wijzen de inspecteurs onrechtstreeks naar de norm die de overheid heeft opgelegd voor de uitbating van het centrum, wat neerkomt op 0,7 zorgverleners per bed. Nog lang voordat het FPC Gent de deuren opende, was er discussie over die norm. "Ontoereikend", klonk het toen bij experten.

Andere visie

Share

Bevoegd minister De Block is niet van plan maatregelen te nemen

Dat de Zorginspectie het eens lijkt met die conclusie is opmerkelijk, vooral omdat er nog een gelijkaardig centrum zit aan te komen: het FPC Antwerpen. Voor dat centrum hanteert de overheid net dezelfde norm. Op dit moment loopt de procedure van openbare aanbesteding nog. Drie kandidaten - onder wie het FPC Gent - zijn daarvoor in de running.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is niet van plan om maatregelen te nemen. "Het FPC Gent levert fantastisch werk. Dat hebben we zelf al kunnen zien", zegt woordvoerster Els Cleemput. "Je mag niet vergeten dat het nog in een opstartfase zit. De Zorginspectie heeft gewoon een andere visie hierop. Zij evalueert dit centrum als een psychiatrisch ziekenhuis, terwijl het een forensische setting is. Dat is iets helemaal anders."

Ook over het FPC Antwerpen is de minister duidelijk. "We blijven bij die norm."

Te weinig verpleegkundigen, een veel te kleine nachtploeg en personeel zonder het juiste diploma. Lees meer over de knelpunten van het FPC Gent in de pluszone van De Morgen.

cult