Belastingontduiking

's Werelds grootste bedrijf ontwijkt belastingen vanuit Luxemburg

1 ©REUTERS

Supermarktketen Walmart, de grootste onderneming ter wereld, ontwijkt op grote schaal belastingen. Het bedrijf gebruikt een uitgebreid netwerk van dochterondernemingen en filialen via in totaal vijftien belastingparadijzen, waarin Luxemburg een cruciale rol speelt.

Share

Walmart, naar omzet het grootste bedrijf ter wereld, betaalde in het Groot-Hertogdom minder dan één procent belasting op 1,3 miljard dollar inkomsten tussen 2010 en 2013

In een stevig rapport toont organisatie Americans for Tax Fairness hoe Walmart belastingen ontwijkt via een nooit eerder blootgelegd netwerk van 78 dochterondernemingen en filialen in vijftien belastingparadijzen, waaronder de Kaaimaneilanden, Ierland, Nederland, Barbados, de Britse Maagdeneilanden, Panama en Luxemburg. Het Groot-Hertogdom speelt een cruciale rol in dat netwerk, met maar liefst 22 dochterondernemingen en vennootschappen. Vijf daarvan creëerde Walmart alleen al dit jaar, ook al heeft het geen enkele winkel in Luxemburg.

Walmart, naar omzet het grootste bedrijf ter wereld, betaalde in het Groot-Hertogdom minder dan één procent belasting op 1,3 miljard dollar inkomsten tussen 2010 en 2013. De Amerikaanse supermarktketen krijgt elk jaar 1,5 miljard dollar aan belastingkortingen in Luxemburg.

De supermarktketen ontwijkt belastingen door inkomsten in landen met hogere belastingen te verminderen door spookleningen af te betalen aan filialen die in belastingparadijzen gevestigd zijn. Americans for Tax Fairness roept de Amerikaanse en Europese autoriteiten op de belastingontwijking en de vergaande belastingdeals met Luxemburg te onderzoeken. 

nieuws