Privacy

'Louche website' laat wereld binnenkijken bij u en mij

Russische website verspreidt illegaal livebeelden van privécamera's (ook Belgische)

- Martijn Vanhinsberg en Joost Freys - Bron: Het Laatste Nieuws
2 Beelden die op Insecam.org te vinden zijn, gemaakt door slecht beveiligde Belgische camera's. © rv

De hele wereld kan binnengluren in Belgische woonkamers, cafés en kantoren. Schuldige is de Russische site Insecam.org, die livebeelden van privécamera's illegaal verspreidt. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) wil dat de federale politie ingrijpt.

Op Insecam.org staan duizenden privébeelden van over de hele wereld zomaar online, ook in België. Zo was er een vrouw uit Gent te zien die nietsvermoedend op haar computer werkt in de woonkamer en hoe verpleegsters oudjes hielpen in een Brussels rusthuis.

2 Beelden van een verpleegster die oudjes helpt in een Brussels rusthuis. © rv

De site vormt zo een potentiële goudmijn voor inbrekers, dieven en tigerkidnappers. Zij zien wanneer bewoners thuiskomen, met welke wagens ze rijden, of er een waakhond in huis is en wanneer de winkelier zijn kassa leegmaakt.

De beheerder van de website zegt dat hij de camerabeelden legaal verspreidt, maar dat klopt hoegenaamd niet. "Deze praktijken zijn onwettig. Dat staat buiten kijf", zegt Caroline De Geest van de Privacycommissie. De websitebeheerder mag die beelden helemaal niet binnenhalen of verspreiden. "Want de mensen op de beelden hebben geen toestemming gegeven."

Toch is het volgens IT-experts niet moeilijk om de beelden te bemachtigen als de beveiliging te wensen overlaat. "Vanaf het moment dat je de camera met het internet verbindt, kan iemand met wat kennis van zaken die al snel opsporen", zegt Erwin Geirnaert van het IT-beveiligingsbedrijf Zion Security.

nieuws

cult

zine