Luchtvervuiling

1.000 Europese doden per dag: beschermen onze regeringen ons genoeg tegen luchtvervuiling?

Europese Rekenkamer hekelt gebrek aan beleid tegen 1.000 doden per dag

- Barbara Debusschere - Bron: Eigen berichtgeving
2 Steeds meer burgers, zoals hier in Brussel, protesteren tegen te laks beleid dat de luchtvervuiling te weinig aanpakt en dat is volgens de Europese Rekenkamer zeker terecht. © BELGA

Dagelijks sterven ruim duizend Europeanen vroegtijdig door luchtvervuiling, maar regeringen doen te weinig om ons tegen de ‘belangrijkste milieubedreiging’ te beschermen. De Europese Rekenkamer komt met een vernietigend rapport.

Vandaag is luchtvervuiling de grootste milieubedreiging voor de volksgezondheid in Europa, maar de regeringen slagen er niet in die crisis aan te pakken, want het merendeel van de lidstaten haalt de normen niet. Dat besluit de Europese Rekenkamer, de onafhankelijke en externe financieel controleur van de Europese Commissie die onze belangen bewaakt.

Als het over luchtvervuiling gaat, worden die al te zeer geschaad, stelt de analyse. Jaarlijks sterven ongeveer 400.000 Europeanen, ruim 1.000 mensen per dag, vroegtijdig door luchtvervuiling. Dat zijn er tien keer meer dan het aantal verkeersdoden. Daarnaast zijn er extra zieken en honderden miljarden euro’s per jaar extra gezondheidskosten.

nieuws

cult

zine