Pukkelpop

STUFF. op Pukkelpop: nachtje zonder zwaartekracht

Belgische robo-jazzers zorgen voor vonken en vuur

STUFF. toonde zich in de Club nog maar eens de strakste, de zotste en de meest defecte. De jongens opereerden haast achteloos in a league of their own.

3 © Senne Van Der Ven

STUFF. dook de Club in met publieksfavoriet 'Skywalker', een alternatieve Belpop-classic om volmondig U tegen te zeggen. Die flageoletten! Die geretoucheerde Dilla-beat! Die heerlijk goedgemutste melodie! De tent stond aardig vol, toen het nummer uitmondde in verweesde bliepjes.

Het koddige 'Colibri' uit de nieuwe plaat Old Dreams New Planets ontmantelde Flying Lotus en sukkelde op succulente wijze het publiek in, met losgeschroefde vijzen en al. Bij STUFF. hangt het boeltje meestal met haken en ogen aan elkaar: funk met gaffertape omzwachteld, of gammele hiphop waarvan de circuits nog naknetteren. 't Is pas goed, als 't kapot is.

3 © Senne Van Der Ven

'Delta' baadde in gifgroene spots: een kleur die wij niet anders dan met de Hulk willen associëren - nog zo'n mutant waarvan de chemische samenstelling hem behoorlijk losgeslagen, euh, stuff liet doen.

Puin en meteoren

De nachtraven op Pukkelpop eigenden zich de STUFF.-soundtrack complexloos toe. Of je nu oververmoeid, dronken, opgepept of stoned was, je slorpte het feilloze hinkelen van funk naar abstractie gretig op. 'Strata', 'Slug', 'Axolotl'. Strobo's. Roze lasers. Geinige rapsamples. Die aanstekelijke stop-startdynamiek. Een E.W.I. die klonk als een aan angel dust verslingerde George Duke. Holy Moly!

3 © Senne Van Der Ven

Nee, dit was niet zomaar de ideale klankband bij de nacht. STUFF. wás de nacht op Pukkelpop. Onvoorspelbaar. Gelaagd. Een thuishaven voor freaks en verschoppelingen. Een web vol smeulende meteoren, zwarte gaten en kosmisch puin. Wij tartten er de zwaartekracht, verdwenen in onze navel en losten op. 

Kan iemand onze dwangbuis nu weer losmaken?

Dossier Festivalitis
Dossier Festivalitis

De hele zomer lang lokken we u uit uw festivaltent met reportages, interviews en recensies.

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine