Sportpaleis

StuBru-dj likt zijn wonden na hard politie-optreden: "Onrechtvaardig, overdreven en onprofessioneel"

Slachtoffer wordt uit Sportpaleis gezet en noemt actie 'onrechtvaardig'

- Ewoud Ceulemans en Femke Van Garderen
1

In een opmerkelijke Facebook-post getuigt Studio Brussel-dj Faisal Chatar hoe de politie hem buitenzette tijdens een comedyshow in het Antwerpse Sportpaleis. Chatar moest enkele uren in de cel doorbrengen, en overweegt klacht in te dienen.

Tweeëntwintig mensen werden zondagavond uit het Antwerpse Sportpaleis gezet tijdens de show van de Amerikaanse komiek Kevin Hart, omdat ze hun gsm hadden bovengehaald. Onder hen Faisal Chatar (25), dj en presentator van het Studio Brussel-programma Playground. In een bericht op Facebook vertelt Chatar hoe de security hem naar buiten leidde en hoe hij en zijn vriendin vervolgens door de politie tegen de grond werden gewerkt.

Hij schrijft: "We worden in handboeien het Sportpaleis uit gedragen, naar het kantoor gebracht, in de gevangenis gegooid. We krijgen geen info op grond waarvan we gearresteerd zijn of hoelang we in de cel gaan zitten. In het midden van de nacht worden we zonder uitleg de straat opgezet."

Testcase

Share

'We werden voor de keuze gesteld: ofwel een verbod, ofwel geen show'

Peter Dobbels, Sportpaleis

De enige verklaring die Chatar kreeg, is dat hij en zijn vriendin zijn aangeklaagd voor 'ongewapende weerspannigheid' en 'het verstoren van de publieke orde'. Over twee weken moeten ze zich aanmelden bij de politie voor verder verhoor; een verklaring hebben ze zondagavond niet kunnen afleggen.

"De security wil me buitenzetten omdat ik mijn gsm in mijn handen heb - nog voor de show zelfs maar is begonnen", vertelt Chatar achteraf. "Wanneer ze dreigen de politie erbij te halen, hoop ik dat zij kunnen bemiddelen. Maar ik heb het mis. Ze luisteren enkel naar de security, ook al toon ik me bereid om mee te werken." Uiteindelijk kwam het tot een handgemeen, met een paar uur in de cel tot gevolg.

De Antwerpse politie kan, in het belang van het onderzoek, niet ingaan op de feiten. "Het klopt wel dat zondagavond een man en een vrouw bestuurlijk zijn aangehouden voor ongewapende weerspannigheid en verstoring van de openbare orde", bevestigt woordvoerster Veerle De Vries. Dat Chatar pas later wordt verhoord, zou niet ongebruikelijk zijn.

Peter Dobbels, operationeel verantwoordelijke van het Sportpaleis, benadrukt dan weer dat de security enkel de instructies heeft gevolgd. "Het tourmanagement van Kevin Hart heeft ons expliciet de vraag gesteld om te voorkomen dat mensen die de show bijwonen hun gsm gebruiken, omdat het een testcase is en ze er een exclusieve film van willen maken. Het was zelfs geen vraag, het was een eis. We werden voor de keuze gesteld: ofwel een verbod, ofwel geen show."

Juiste reactie

Het Sportpaleis heeft duidelijk over dat verbod gecommuniceerd, klinkt het. "Alle tickethouders hebben een mail hierover gekregen, in het Sportpaleis zelf hebben we nog eens driehonderd pancartes gehangen. Voor de show werd ook iedereen die zijn gsm bovenhaalde nog eens persoonlijk verwittigd."

De avond voordien werden bij de show in de Ziggo Dome in Amsterdam ook al dertig mensen buitengezet, en ook onder Chatars Facebook-post liepen reacties binnen dat hij niet de enige is die door de security op de vingers werd getikt. Wat wel opvalt, is dat dat op de vingers tikken in Chatars geval nogal hardhandig gebeurde. "Mijn ribben gekneusd, schouder kapot, voet gekneusd", schrijft hij.

"Dat is niet overdreven", zegt hij aan onze redactie. "De dag nadien heeft een dokter die verwondingen ook vastgesteld." Chatar vindt het zelf te kortzichtig om te beweren dat de politie zo hardhandig optrad vanuit racistische motieven. "Maar hoe dan ook was hun reactie onrechtvaardig, overdreven en onprofessioneel."

Chatar en zijn vriendin zijn nog op zoek naar de juiste tegenreactie, maar overwegen een klacht in te dienen tegen de politie. Mocht dat gebeuren, dan is het ofwel aan Intern Toezicht ofwel aan het Comité P om de zaak verder te onderzoeken.

Faisal Chatar - 0 TO 100 REAL QUICK: Zondag zijn we (mijn... | Facebook

nieuws

cult

zine