Gent Jazz

Speelt Lady Gaga straks voor een lege zaal op Gent Jazz?

Duoconcert met Tony Bennett in Gent raakt niet uitverkocht

1

Op 12 juli komt Lady Gaga in het gezelschap van Tony Bennett naar Gent Jazz. Nooit eerder was een wereldster van dat formaat te gast op het festival. Alleen: acht maanden nadat het concert werd aangekondigd, zijn er nog steeds kaartjes beschikbaar.

Niemand zal het tegenspreken: Lady Gaga behoort tot de mediageniekste popsterren van de nieuwe eeuw. Ze is nauwelijks uit de media weg te branden met opvallende fashionstatements, oogverblindende arenashows en - helaas - verhalen over boulemie en anorexia.

Maar toen ze vorig jaar samen met crooner Tony Bennett (88) een jazzplaat uitbracht, werden links en rechts toch wenkbrauwen gefronst. Cheek to Cheek bevatte vooral platgecoverde standards en werd met veel bombarie gelanceerd met een gratis concert op de Brusselse Grote Markt. Nadien kalfde de belangstelling snel af.

Begin december maakte organisator Bertrand Flamang bekend dat de twee voor een exclusief concert naar Gent Jazz zouden komen. Nooit eerder sloeg het festival zo'n grote vis aan de haak. De stunt van Gent Jazz haalde alle media, maar wat je had kunnen denken - concert in recordtempo uitverkocht - gebeurde niet. Integendeel: op dit moment kun je nog steeds kaartjes bestellen.

Prijzig

Share

'Het jazzpubliek blijft weg omdat ze vrezen dat Lady Gaga hen een popconcert zal voorschotelen, en haar fans zien het niet zitten om naar een jazzfestival te gaan'

Filip Verneert, hoofdredacteur van Jazzmozaïek

Filip Verneert, hoofdredacteur van het tijdschrift Jazzmozaïek: "Ik denk dat beide partijen elkaar wat afschrikken. Het jazzpubliek blijft weg omdat ze vrezen dat Lady Gaga hen een popconcert zal voorschotelen, en haar fans zien het dan weer niet zitten om naar een jazzfestival te gaan."

Om één en ander in goede banen te leiden wordt voor het eerst met genummerde zitplaatsen gewerkt, en pas onlangs werd duidelijk hoeveel stoelen er in de tent pasten. "We hadden in eerste instantie heel conservatief gerekend, zodat er nu weer kaartjes in omloop zijn. Uiteindelijk zullen bijna 4.000 mensen Gaga & Bennett kunnen meemaken."

Ten slotte stipt Flamang zélf nog een hinderpaal aan: de ticketprijs van 100 euro. "Het is een nadeel dat we vlak na het weekend van Werchter vallen, waar al veel geld wordt uitgegeven. Bovendien is er ook de concurrentie van andere (gratis) festivals. Ik was wellicht een van de weinigen die er niet van overtuigd was dat Gaga & Bennett meteen zouden uitverkopen. Wat ik wél weet, is dat ze een zangeres is die veel grote jazznamen in de schaduw stelt."

Tony Bennett & Lady Gaga, nu zondag om 18u30 op de Main Stage. www.gentjazz.com

Take five op Gent Jazz

1. Gregory Porter
Wie hem vorig jaar in de AB zag, zit nu nog steeds met een krop in de keel. Fenomenale zanger. (18 juli, 22u30, Main Stage)

2. Gogo PEnguin
Future jazz uit Manchester, beïnvloed door Steve Reich, Squarepusher en Massive Attack. (18 juli, 16u30, Main Stage)

3. Van Morrison
Als -áls- hij zijn dagje heeft, maakt hij zijn status als levende legende waar. (17 juli, 20u30, Main Stage)

4. ZAZ
Dit meisje kruist swing met chanson, muzette en jazz, maar mét een eigen persoonlijkheid. (15 juli, 22u30, Main Stage)

5. Stéphane Belmondo Trio
Franse trompettist tussen traditie en hedendaags. Brengt hij in Gent Chet Baker tot leven? (12 juli, 14u30, Main Stage)

cult