Muziek

Sigrid (21) wint 'BBC Sound of 2018'

1 De carrière van de Noorse Sigrid is sinds haar hitsingle ‘Don’t Kill My Vibe’ aan een steile opmars bezig. © Photo News

De Noorse Sigrid (21) wordt de muzikale hype van het komende jaar. Toch volgens de prestigieuze 'BBC Sound of 2018'-poll. "Ze is de perfecte popster."

De Britse openbare omroep selecteert elk jaar dé muzikale beloftes die op de rand van de grote doorbraak staan. De lijst staat hoog aangeschreven. Logisch, gezien de voorspelling vaak griezelig blijkt te kloppen. Adele, Ellie Goulding, HAIM, Sam Smith, 50 Cent: allemaal werden ze ooit als grote belofte door de BBC Sound of-lijst getipt. Vandaag zijn het wereldsterren.

Share

'Ik weet niet hoe ik dit moet verklaren'

Sigrid blijft bescheiden na haar winst

De 21-jarige Sigrid is een van de jongste muzikanten die al met de hoofdprijs aan de haal ging. Helemaal verrassend is de keuze niet. De carrière van de Noorse is sinds haar hitsingle ‘Don’t Kill My Vibe’ aan een steile opmars bezig. Sinds haar geslaagde passage op Pukkelpop vorig jaar is ze ook in België geen onbekende meer. De Morgen voorspelde toen al dat de Noorse goed op weg was om de wereld te veroveren.

Sigrid noemt haar BBC Sound of-titel een "enorme eer". "Ik weet niet hoe ik dit moet verklaren", zegt ze in een eerste reactie aan BBC. Ze is nu vier jaar intensief met muziek bezig, sinds haar broer haar aanmaande om iets met haar zangtalent aan te vangen. "Hij zei wel dat ik moest stoppen met mijn Adele-covers." Vandaag noemt ze Lorde, Robyn en Joni Mitchell als haar grootste inspiratiebronnen en invloeden.

Lees verder onder de video.

173-koppige jury

Om de top samen te stellen doet de BBC beroep op een jury van 173 muzikanten, muziekrecensenten en festivalprogrammatoren. Dit jaar bogen onder meer Ellie Goulding, Years & Years-frontman Olly Alexander en Ray BLK, de winnaar van vorig jaar, zich over de rangschikking.

Sigrid was geen moeilijke keuze, volgens Annie Mac van BBC Radio. "Ze is de perfecte popster."

Op nummer twee in de lijst prijkt de 19-jarige Alex O'Connor, beter bekend onder zijn muzikaal pseudoniem Rex Orange County. De Brit mag onder meer Tyler, the Creator en Skepta tot zijn fans rekenen. Het afgelopen jaar werkte hij aan zijn debuutplaat Apricot Princess, deelde hij een podium met Frank Ocean en mocht hij een deuntje meezingen op Flower Boy, de plaat van Tyler, the Creator. Ook zijn carrière lijkt gelanceerd.

De top drie wordt vervolledigd door de Britse Diana DeBrito (21), alias IAMDDB, een afkorting die zoveel wil zeggen als 'I Am Diana De Brito'. Het was vooral haar mix van soulvolle vocals, beats en jazzy melodieën die de jury kon bekoren. 

nieuws

cult

zine